Psihiatria este specialitatea medicala care studiaza bolile mintale, tipurile, cauzele, cursurile si tratamentele acestora. Psihiatrii, prin urmare, sunt medici, care dupa absolvire a medicinei, ei se specializeaza in psihiatrie.
Psihiatrie Tg Mures este o clinica ce isi asteapta pacientii punandu-le la dispozitie cele mai bune servicii.
Conceptul si functiile psihiatriei au variat considerabil de-a lungul timpului, odata cu conceptia despre bolile mintale in medicina si in societate.
In antichitate, bolile psihice erau explicate din perspective magice, mitologice sau religioase; astazi, tulburarile psihiatrice au aceeasi consideratie ca si alte tulburari sau boli medicale, cu particularitatea ca acestea afecteaza experienta fiintei umane intr-un mod destul de larg si special. In ultimele decenii, s-au acumulat multe cunostinte despre diferitele tulburari psihiatrice, imbunatatind intelegerea acestora si abordarile terapeutice disponibile.
Cu toate acestea, cauzele bolilor psihiatrice nu sunt intotdeauna simple sau la fel de clare ca in alte boli; exista in prezent dovezi stiintifice ca diferiti factori (mosteniti, de mediu, psihologici, biologici din molecule sau structuri ale creierului etc.) sunt amestecati; proportia variata in geneza diferitelor boli sau tulburari psihiatrice.
Conceptul de Sanatate Mintala include nu numai absenta bolilor psihiatrice, ci (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii) un “stat social global, care afecteaza toate sferele psihologice ale individului”.
Psihiatrii, cum ar fi specialistii medicali, si alti profesionisti din domeniul sanatatii mintale non-medicale (cum ar fi psihologii etc.) incearca sa ofere ajutor de la suferinta persoanelor cu tulburari psihice prin diverse mijloace terapeutice disponibile.
Aceste tratamente sunt, generic, psihofarmacoterapie (medicamente cu diverse actiuni cerebrale, a caror prescriptie trebuie facuta de medici), psihoterapie (utilizarea cuvantului in scopul modificarii experientei emotionale, a gandirii sau a comportamentului, care poate fi efectuata de catre profesionistii din domeniul sanatatii mintale, medici sau nu, care se numesc psihoterapeuti) si socioterapia (diferite tehnici care au ca obiectiv general imbunatatirea adaptarii la mediul inconjurator a pacient).
La multi pacienti, tratamentele psihofarmacologice, psihoterapeutice si socioterapeutice sunt combinate pentru a imbunatati eficacitatea rezultatelor. In prezent, exista diverse tratamente pentru multe boli sau tulburari; cele mentale care sunt suficient de dovedite din punct de vedere stiintific.
Orice utilizator care se apropie de un psihiatrie si/sau servicii de sanatate mintala ar trebui sa se astepte sa fie tratat cu respect si confidentialitate de catre psihiatru sau profesionist care il frecventeaza; sa nu faca obiectul judecatii sau al criticii pentru boala sa;
Aveti optiunea de a cunoaste diagnosticul cazului dvs., natura acestuia si posibilele tratamente eficiente disponibile (precum si efectele secundare care pot aparea), precum si certitudinea ca cele mai potrivite si eficiente vor fi recomandate pe baza cunostintelor actuale.
Studiul obiectiv si riguros al problemelor psihice este relativ nou, desi exista un acord general care recunoaste ca spre sfarsitul secolului al XVIII-lea are loc fundamentul domeniului psihiatric.
In secolul al XIX-lea a aparut pentru prima data conceptul de”boala mintala”, iar psihiatria si-a facut intrarea definitiva in medicina. Pana in secolul al XX-lea bolnavii psihici au fost tinuti in azile unde au primit “tratamente morale” pentru a-si reduce “confuzia mentala” si “a restabili ratiunea”.
Mai multe practici medicale controversate au fost introduse in anii treizeci, inclusiv inducerea artificiala a convulsiilor (prin electrosoc, insulina si alte medicamente) sau prin taierea portiunilor creierului (lobotomie sau leucotomie). Ambele proceduri au fost utilizate pe scara larga in psihiatrie, dar a existat o mare opozitie bazata pe interogatoriu moral, efecte daunatoare sau abuz.