Elastografia mamara: ce este, principiul de functionare, argumente pro si contra

 Elastografia mamara: ce este, principiul de functionare, argumente pro si contra

0 Shares
0
0
0

Ecografia mamara cu elastografie: proceduri care ajuta la cresterea gamei de aplicare cu ultrasunete. Inspectia vizuala a organelor interne ajuta la obtinerea de informatii mai detaliate.

Ce este elastografia mamara? Sonoelastografia glandelor mamare: examinarea glandelor mamare pentru a determina densitatea acestora. Daca exista leziuni maligne pe piept, dispozitivul determina locurile compactate si le ofera o descriere detaliata.

Descrierea procedurii

Ce este? Tesuturile din corpul uman au o buna rezistenta acustica, care devin un obstacol in calea trecerii undelor ultrasonice. Dupa ce a ajuns la doua grupuri de celule cu o valoare excelenta de rezistenta critica, fasciculul de unda se imparte: o parte din eL incepe sa se reflecte, iar celalalt merge mai departe.

Astfel de margini sunt afisate pe ecranul dispozitivului cu ultrasunete sub forma de puncte negre, albe si gri de intensitate si locatie diferite. Apeleaza la elastografie Cluj pentru a beneficia de cele mai bune tratamente.

Principiul procedurii descrise se bazeaza pe cea mai populara metoda de examinare – palpare, care determina starea tesuturilor, in functie de indicatorii densitatii lor. In 2010, o noua dezvoltare tehnologica a aparut in domeniul medical cu propriul algoritm de evaluare a rezultatelor, care a ajutat la inceperea rapida a determinarii gradului de deteriorare a neoplasmului si densitatii non-invazive.

Elastografia glandelor mamare poate fi utilizata pentru a identifica sigiliile din organism, precum si modificarile difuze.

Atunci cand o ecografie conventionala este efectuata fara investigatii suplimentare, structura tesutului malign este aproape aceeasi cu cea a unui benign.

Cum functioneaza?

Elastografia va ajuta la determinarea tumorilor canceroase, care difera in ceea ce priveste densitatea si rigiditatea lor. Analizeaza elasticitatea tesuturilor cu ajutorul unei presiuni masurate. Conformitatea tesutului va depinde in mod direct de forta de presiune asupra senzorului dispozitivului cu ultrasunete.

Elastografia sanilor – ce este? Atunci cand se efectueaza studiul, unda ultrasonica se propaga in intreaga zona a tesutului mamar. Printr-un senzor specializat, informatiile obtinute sunt schimbate in imagini color de pe monitor. In cele mai multe cazuri, zonele vopsite in albastru stralucitor indica prezenta unei tumori maligne in corpul uman.

Elastografia pentru detectarea tumorilor

Cancerul de san este considerat cel mai periculos dintre cele mai frecvente boli la femei. In fiecare an, este detectat la aproximativ 1 milion de femei.

Principalul pericol al acestei afectiuni este absenta simptomelor in prima etapa a dezvoltarii patologiei, cand raspunde bine la tratament. Daca o femeie are simptome care indica posibila prezenta a cancerului de san (oboseala severa, pierderea poftei de mancare, durere), chiar si interventia chirurgicala efectuata urgent nu ajuta in toate cazurile.

Medicii recomanda tuturor femeilor cu varsta de peste 25 de ani sa se supuna unei examinari ecografii anuale a sanului, iar femeile cu varsta de peste patruzeci de ani au nevoie de o mamografie. In prezent, elastografia poate concura in siguranta atat cu ultrasunetele, cat si cu mamografia si chiar le depaseste in ceea ce priveste performanta si calitatea imaginii.

Avantajele procedurii

Principalele avantaje ale acestui sondaj includ:

  • identificarea tumorilor benigne si maligne la nivelul sanului;
  • Cand se determina prezenta unei tumori benigne, biopsia nu mai este necesara;
  • Rezultatele studiului pot fi obtinute in momentul diagnosticarii tumorii.
0 Shares
You May Also Like