Cum se folosește corect o cupă menstruală: Ghid detaliat pentru începători

Cum se folosește corect o cupă menstruală: Ghid detaliat pentru începători

0 Shares
0
0
0

Cupa menstruală, adesea numită și cupă de menstruație sau cupă de sânge, este o alternativă populară și ecologică la tampoanele și absorbantele igienice tradiționale. Dacă ești la început de drum în ceea ce privește folosirea cupei menstruale, acest ghid detaliat îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a o utiliza corect și confortabil.

Pasul 1: Alegerea cupei menstruale potrivite

Primul pas în utilizarea cupei menstruale este alegerea celei potrivite pentru tine. Cupele menstruale vin în diferite dimensiuni și capacități, pentru a se potrivi diferitelor tipuri de corpuri și fluxuri menstruale. Iată cum să alegi cea mai potrivită cupe menstruală pentru tine:

 • Dimensiunea: Multe mărci de cupe menstruale oferă două dimensiuni principale: una pentru femeile mai tinere sau cu un flux menstrual mai ușor, și alta pentru femeile mai mature sau cu un flux menstrual mai abundent. Verifică indicațiile producătorului pentru a alege dimensiunea potrivită. Citește mai multe pe Ce este cupa menstruală.
 • Textura și materialul: Majoritatea cupelor menstruale sunt fabricate din silicon medical sau cauciuc moale, dar există și variante din alte materiale. Verifică dacă ești alergică la anumite materiale și alege o cupă menstruală care nu conține substanțe cu care ai probleme.
 • Forma: Cupele menstruale pot avea forme diferite, cum ar fi cele în formă de clopot sau cele cu un design mai alungit. Încercați să alegeți forma care vi se potrivește cel mai bine și care este mai ușor de introdus și de scos.

Pasul 2: Spălarea și pregătirea cupei menstruale

Înainte de a utiliza o cupă menstruală pentru prima dată, este important să o spălați și să o pregătiți corect. Iată ce trebuie să faci:

 • Spălați-vă mâinile: Începeți prin spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun. Aceasta va preveni contaminarea cu bacterii în timpul manipulării cupei.
 • Spălarea cupei: Spălați cu atenție cupa menstruală cu apă caldă și săpun neutru. Asigurați-vă că curățați toate părțile și crăpăturile. Nu utilizați niciodată săpunuri parfumate sau cu substanțe chimice dure, deoarece acestea pot irita zona intimă.
 • Sterilizarea: Pentru o sterilizare inițială, fierbeți cupa menstruală în apă timp de 5-10 minute. Asigurați-vă că folosiți o oală sau un recipient dedicat exclusiv sterilizării cupei menstruale.

Pasul 3: Introducerea cupei menstruale

Introducerea cupei menstruale poate părea intimidantă la început, dar cu practică, devine mai ușoară. Iată pașii pentru introducere:

 • Alege o poziție confortabilă: Găsește o poziție confortabilă, precum așezată pe toaletă sau în picioare cu un picior ridicat pe cadă sau pe un scaun. Poziția trebuie să permită accesul facil la zona vaginală.
 • Pliază sau rulează cupa: Începeți prin a plia sau a rula cupa menstruală într-o formă mai mică. Există mai multe metode de pliere, cum ar fi plierea în formă de C, plierea în formă de S sau plierea în două. Alege metoda care ți se pare cea mai confortabilă.
 • Introduceți cu grijă: Folosind una din mâini, țineți cupa menstruală pliată și introduceți-o în vagin în direcția către colul uterin. Păstrați cupa menstruală îndeajuns de jos pentru a vă permite să o împingeți ușor în sus.
 • Asigurați-vă că este etanșă: Odată ce cupa menstruală este introdusă complet, asigurați-vă că este etanșă în vagin. Acest lucru înseamnă că trebuie să se deschidă și să se potrivească bine în jurul deschiderii cervicale. Puteți verifica acest lucru prin mișcarea degetului în jurul marginilor cupei pentru a simți dacă este bine plasată.

Pasul 4: Scoaterea cupei menstruale

Scoaterea cupei menstruale este la fel de importantă ca și introducerea corectă. Iată cum să o faceți în siguranță:

 • Spălați-vă mâinile: Începeți prin spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru a preveni contaminarea.
 • Găsiți marginea cupei: Introduceți degetul în vagin și găsiți marginea cupei menstruale. Apucând de marginea cupei, începeți să o împingeți ușor în jos.
 • Goliți cu atenție: Atunci când cupa menstruală este suficient de jos, goliți conținutul în toaletă sau în chiuvetă. Puteți folosi un șervețel de hârtie pentru a șterge cușca și a o curăța mai bine.
 • Spălați și pregătiți din nou: După ce ați golit cupa menstruală, spălați-o bine cu apă caldă și săpun neutru și pregătiți-o pentru reintroducere.

Pasul 5: Întreținerea și curățarea

Întreținerea și curățarea corectă a cupei menstruale sunt esențiale pentru menținerea igienei și a siguranței. Iată câteva sfaturi pentru întreținerea cupei menstruale:

 • Curățați după fiecare utilizare: După fiecare golire, spălați cuțitul menstrual cu apă caldă și săpun neutru sau utilizați o soluție specială pentru curățarea cupei.
 • Sterilizare lunară: Pentru menținerea igienei, sterilizați cupa menstruală în apă clocotită timp de 5-10 minute la sfârșitul fiecărei perioade.
 • Depozitați într-un loc curat și uscat: După sterilizare, depozitați cușca într-un loc uscat și curat, de preferat într-o pungă sau un suport special pentru cupe menstruale.
 • Înlocuiți-o periodic: Cupa menstruală este reutilizabilă și poate dura ani de zile, dar trebuie înlocuită la intervale regulate conform instrucțiunilor producătorului.

Folosirea corectă a unei cupe menstruale poate necesita puțină practică, dar mulți oameni consideră că este o alternativă comodă, ecologică și economică la produsele menstruale tradiționale. Urmați pașii din acest ghid și fiți răbdători cu voi înșivă în timp ce vă obișnuiți cu utilizarea cupei menstruale. Cu timpul, veți găsi cea mai bună tehnică și rutină pentru nevoile dvs. specifice.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like