Utilizarea lămâii pe față – da sau nu?

0 Shares
0
0
0

Lămâile sunt cunoscute pentru efectul detoxifiant pe care îl posedă, datorită conținutului bogat de vitamina C și acid citric, fiind o modalitate simplă și eficientă de a îmbunătăți calitățile și gustul apei, atunci când adaugi câteva felii proaspăt tăiate în aceasta.

Datorită numeroaselor beneficii pe care le are lămâia, consumul ei sub diferite forme a devenit din ce în ce mai popular, mai nou utilizându-se ca și tratament natural pentru diverse afecțiuni ale pielii precum estomparea petelor pigmentare care apar o dată cu înaintarea în vârstă sau pentru acnee.

Cu toate acestea, folosirea inadecvată sau în exces a lămâilor pe față poate provoca mai multe daune pielii decât bine. Astfel, în acest articol o să reflectăm asupra riscurilor și beneficiilor care vin la pachet cu utilizarea sucului de lămâie direct pe piele.

Beneficiile utilizării lămâii pe piele

Beneficiile presupuse ale utilizării lămâii pe piele au legătură cu aciditatea naturală a acestui fruct, precum și cu conținutul său de vitamina C. Lămâile sunt uneori folosite pentru:

Tratament pentru acnee

Sucul de lămâie are calități astringente datorită nivelului său acid. Ingredientele cu un nivel ridicat de pH, cum ar fi lămâile, pot ajuta la scăderea inflamației și a sebumului care pot contribui la formarea acneei.

Mai mult, acidul citric, un tip de alfa-hidroxi acid (AHA), poate ajuta la descompunerea celulelor moarte ale pielii care duc la forme neinflamatorii de acnee, prevenind astfel apariția punctelor negre.

Efecte antimicrobiene

Lămâile au și efecte antimicrobiene, contribuind la îndepărtarea bacteriilor Propionibacterium acnes care cauzează acea acnee inflamatorie(vulgară).

În același timp, lămâia are și efecte antifungice, care pot ajuta la tratarea erupțiilor cutanate cauzate de Candida, precum și a ciupercii scalpului care cauzează dermatita seboreică.

Deschide nuanța pielii și a părului

Ingredientele citrice, cum ar fi lămâia, pot funcționa bine asupra petelor pigmentare apărute de-a lungul procesului de îmbătrânire sau post acnee. De asemenea dacă ai păr inestetic pe față, cu ajutorul sucului de lămâie îi poți deschide culoarea pentru a nu mai fi la fel de vizibil.

Crește sinteza de colagen

Deși nu există studii care să certifice această informație, mulți susținători ai utilizării lămâii pe piele spun că citricele sunt o metodă naturală de a crește cantitatea de colagen la nivelul tenului. Colagenul în sine este o proteină care se descompune în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, iar cantitățile reduse pot cauza linii fine și mai apoi riduri.

Efecte secundare și precauții pentru utilizarea lămâii pe față

Lămâia tinde să aibă mai multe efecte secundare decât beneficii pentru piele, făcând din aceasta o opțiune riscantă pentru îngrijirea pielii la domiciliu. Riscurile pot fi, de asemenea, mai mari dacă aveți pielea sensibilă sau vă expuneți fața la soare după aplicarea lămâii.

Irită pielea

Iritarea pielii este cel mai frecvent efect secundar al utilizării acizilor din fructe. Lămâia este extrem de acidă, ceea ce îți poate irita pielea. Este posibil să te confrunți cu o uscăciune excesivă, roșeață și descuamarea pielii dacă folosești în exces acest zeama de la acest fruct.

Poate cauza arsuri solare

Citricele aplicate local pot crește, de asemenea, riscul de arsuri solare. Nu aplica niciodată lămâie înainte de a ieși afară în lumina directă a soarelui și nu o folosi timp de câteva zile înainte de orice activități în aer liber planificate.

Concluzionând,

Dacă decizi să încerci sucul de lămâie ca tratament pentru față, începe cu aplicații reduse maximum o dată pe zi. Dacă apar orice semne de iritație, întrerupe utilizarea și folosește creme hidratante.

Ar fi bine să știi că lămâia este un ingredient iubit de industria coreeană de frumusețe regăsindu-se în anumite produse cosmetice coreene. Aceștia au găsit echilibrul pentru a te putea bucura de beneficiile aduse de lămâie pielii, fără să ai parte de efectele adverse prezentate.

 

0 Shares
You May Also Like