Unde si cum sa utilizezi banda LED?

Unde si cum sa utilizezi banda LED?

0 Shares
0
0
0

Banda LED merge peste tot, in toate pozitiile, atat in ​​interior, cat si in exterior (atunci cand este impermeabila), este o adevarata revolutie in iluminare, atat decorativa in lumina indirecta, cat si in lumina directa. Practic exista aplicatii la care nici nu te-ai fi gandit! In monocrom sau in RGB (multi-culori), iti vei putea modela cele mai indraznete proiecte!

Banda LED functioneaza in principal la 12V (uneori 5 sau 24V), deci este necesar sa o alimentezi folosind un transformator adecvat. Iata o selectie a celor mai frecvente aplicatii facute:

 • Iluminarea blaturilor de lucru, banda fiind plasata sub unitati de perete, bucatarie/bar.
 • Iluminarea ambientala plasata sub mobilier precum patul, bufetul, bucataria sau baia.
 • Iluminarea principala a unor camere mari, cu un numar suficient de panglici (poti folosi o banda led 20 m).
 • Iluminarea tavanului, lumina iti va inunda camera prin reflectarea pe un tavan alb.
 • Iluminarea ambientala indirecta din partea superioara a unitatilor de perete, orientata spre tavan
 • Iluminarea ambientala indirecta in spatele unei unitati de baza sau in spatele unei canapele.
 • Imbunatatirea vitrinelor cu benzi LED RGB.
 • Iluminatul biroului, panglica fiind fixata sub un raft sau pe raft.
 • Iluminarea ambientala din spatele unui televizor.
 • Iluminarea vehiculului, atat in ​​habitaclu, cat si sub caroserie cu benzi IP65.

Dupa ce criterii sa alegi banda LED?

Mai intai, va trebui sa stii unde si pentru ce va fi folosita banda LED. Acest lucru va determina daca ai nevoie de o intensitate a luminii ridicata sau de o intensitate mai moderata pentru decorare, de exemplu. De asemenea, vei stabili daca banda trebuie sa fie impermeabila sau nu, in functie de locul in care o instalezi.

In cele din urma, este important sa determini daca ai nevoie de culoare sau nu si odata ce locatia si nevoia au fost determinate, tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi banda LED conform acestor criterii:

Intensitatea luminii (lumenul) panglicilor

– Unii revanzatori omit in mod deliberat sa te informeze despre puterea de iluminare a viitoarei tale benzi. Nu ai cumpara un bec fara sa-i cunosti intensitatea luminii? Acelasi lucru este valabil si pentru panglici cu LED-uri.

Tipul de led utilizat

Poate fi important daca nu cunosti intensitatea iluminarii panglicii. Trebuie sa stii ca 2 panglici cu 60 de LED-uri/metru fiecare, s-ar putea sa nu aiba aceeasi intensitate de iluminare in functie de dimensiunea LED-urilor utilizate. Aceste LED-uri diferite nu au aceeasi iesire, deci poate fi necesar sa aveti o cantitate mai mare sau mai mica din acesta din urma pentru a obtine un rezultat similar. Dar, in general, pentru un utilizator mediu care nu cunoaste neaparat caracteristicile sau iesirile fiecaruia dintre aceste tipuri de LED-uri, va fi necesar sa favorizeze valoarea in lumeni a intensitatii luminii.

Culoarea

 • Monocrom (o culoare).
 • RGB (multi-culori).

Etanseitatea

Foarte des banda LED impermeabila este utilizata intr-un mediu umed sau pentru a proteja impotriva prafului care ar putea ajunge sa innegreasca suprafata luminoasa a LED-urilor. Puterea ramane exact aceeasi, indiferent daca banda LED este impermeabila sau nu. Doar aspectul sau exterior se schimba si chiar si componentele electronice raman aceleasi de cele mai multe ori.

0 Shares
You May Also Like