Recenzie Numele Inghetatei – Raisa Rosca

0 Shares
0
0
0

Numele inghetatei este o carte scrisa parca pentru mine, pentru ca sunt de acord cu autoarea – familia este importanta si trebuie sa ramana mereu unita. Raisa Rosca ne prezinta viata din Republica Moldova, din perioada copilariei protagonistei. Intr-o familie cu patru fete, cea mai mare fiind plecata la facultate, personajul principal, prin ochii caruia vedem intamplarile, este mezina familiei si trece prin diverse schimbari pe masura ce creste.

Familia prezentata ca un musuroi de furnici

Numele inghetatei este locul in care familia este prezentata exact ca un musuroi de furnici. Fiecare membru al familiei are un rol bine definit si trebuie sa isi respecte sarcinile, chiar daca asta implica si unele sacrificii, cum ar fi sa renunte la joaca si distractie, activitati specifice copilariei, pentru a face diverse sarcini prin casa, in ajutorul parintilor.

Relatia dintre membrii familiei este bazata pe respect. Desi uneori sunt nemultumiti, copiii isi asculta parintii. Vedem autoritatea tatalul, al carui cuvant este respectat, dar si faptul ca acesta isi foloseste statutul rational, fara sa abuzeze de autoritatea pe care o are. De asemenea, este subliniat rolul mamei in familie, care stie tot ce trebuie sa se intample si aloca saricinile corect, astfel incat sa fluidizeze cat mai mult volumul de munca.

O societate in schimbare prin ochii unui copil

Pentru ca perioada politica nu este una favorabila, vedem o societate in schimbare, prin ochii unui copil. Se schimba inclusiv produsele de pe rafturi, chiar si numele inghetatei preferate a fetei. In ciuda acestor schimbari care fac viata si mai complicata decat este, invatamantul pare sa ramana neschimbat si afundat in vechile metehne – invatatoarea favorizeaza copiii cu o stare materiala buna si ii defavorizeaza pe ceilalti, fapt ce aduce in mod inevitabil conflicte, de unde rezulta pedepse si apostrofari.

Primii pasi in lumea scrisului

Protagonista face primii pasi in lumea scrisului cu ocazia unui concurs la care participa si unde are rezultate bune. Pentru ca este un cititor pasionat, reuseste sa puna pe hartie compuneri care sa impresioneze, dar popularitatea castigata in urma concursului nu o face sa se schimbe.

Familia ca nucleu pentru educatie

Asa cum ne arata si Raisa Rosca in cartea sa, familia este un nucleu pentru educatie. In ciuda conditiei materiale fluctuante, familia in care cresc cele patru fete face tot posibilul ca ele sa invete cat mai bine si sa isi continue studiile. Fiica cea mare este deja la facultate, la Chisinau. Sora ei urmeaza sa plece si ea anul urmator tot la Chisinau pentru a deveni profesoara de franceza. Parintii vor ca fiicele lor sa ajunga cineva in societate si astfel, muncesc si dramuiesc tot ce au pentru a le asigura un parcurs bun in viata. In plus, fetele sunt ghidate catre un comportament corect, astfel incat sa se dezvolte armonios si sa devina adulti care sa aiba un cuvant de spus in societate si care sa isi faca familia mandra.  Orice mic derapaj de la ceea ce este normal si corect este imediat reprimat si atrage cu sine consecinte, astfel incat copiii sa invete din propriile greseli.

0 Shares
You May Also Like