Inspectie auto: cum functioneaza?

Inspectie auto: cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Inspectia auto este reglementata de articolul 80 din Codul Rutier si in practica poate fi comparata cu o examinare reala a starii de sanatate a vehiculului. In special, observatii speciale sunt: ​​franele, componentele de siguranta, instalatia electrica si sunete, anvelopele, axe si suspensii, sasiu, usi, caroserie si placuta de inmatriculare, oglinzi, lumini si faruri.

Gaze naturale, GPL sau vehicule de epoca: ce diferente sunt in revizie?

Fata de verificarile normale, exista cateva categorii de vehicule care necesita o atentie suplimentara. Este despre:

Autoturism GNC: la acest tip de masina exista o verificare suplimentara a rezervoarelor si cilindrilor. Procesul presupune trei etape: cantarire, inspectie si testare. Daca testul nu este trecut, cilindrii sunt inlocuiti fara costuri pentru proprietarul masinii.

Autoturism GPL: cei care detin acest tip de masina nu au nevoie de verificari specifice. De fapt, sistemul este echipat cu electrovalve care sunt activate in cazul unor defectiuni. Cu toate acestea, proprietarii trebuie sa tina cont de faptul ca cilindrii trebuie inlocuiti dupa 10 ani de utilizare.

Masini de epoca si masini istorice: circulatia pentru aceste masini este foarte diferita de cea a vehiculelor obisnuite, dar acest lucru nu le scuteste de controlul periodic. Vor fi verificate diferite componente din versiunea standard.

Componentele unei masini sunt supuse uzurii in timp si fara ochiul atent al unui mecanic este usor sa uitati sa efectuati verificari specifice. Acesta este motivul pentru care itp Cluj 2022 are o serie de termene limita pe care este intotdeauna bine sa le retii atat pentru siguranta ta, cat si pentru a evita orice incalcari cu amenda relativa.

Care sunt termenele limita pentru inspectia auto?

Acestea trebuie revizuite dupa 4 ani de la data primei inmatriculari si ulterior la fiecare doi:

  • masini si autocaravane
  • autovehicule si mopede
  • autovehicule utilizate pentru transportul de marfuri sau pentru uz special si remorci cu o masa totala care nu depaseste 3,5 tone
  • vehicule pentru transport mixt
  • masina de epoca.

Termenul limita se modifica si de la bienal la anual pentru:

  • vehicule destinate transportului de persoane cu mai mult de noua locuri, inclusiv al soferului
  • taxiuri
  • ambulante
  • autovehicule destinate transportului de marfuri sau pentru utilizare speciala si remorci cu o masa totala care depaseste 3,5 tone.

Ce se intampla cu vehiculele cu o inspectie expirata?

Este bine sa retineti sa faceti revizuirea din timp deoarece in cazul in care se constata nerespectarea, de exemplu in timpul unui control normal, circulatia este interzisa si se aplica amenzi, al caror pret poate varia semnificativ.

Cum se verifica daca revizuirea a expirat?

Nu este neobisnuit ca termenele sa scape in minte si sa descoperiti ca inspectia a expirat in timpul unui control normal pe drum. Pe langa consultarea documentatiei aflate in posesie, exista o modalitate simpla si practica de a verifica daca sunteti in conformitate cu aceasta cerinta.

Se poate accesa oricand si in absolut orice moment al zilei o aplicatie sau un site unde iti adaugi datele masinii sau cel putin ultima data in care ai facut revizia si site-ul sau aplicatia te va anunta cand aceasta scande sau urmeaza sa scanda in curand.

0 Shares
You May Also Like