Inainte ca profiturile companiilor sa inceapa sa se reduca, producatorii ar trebui sa ia in calcul implementarea unei serii intregi de imbunatatiri la nivel de depozit, pentru ca optimizarea confera o serie de economii extrem de necesare.
Indiferent ca iti doresti sa folosesti mai bine forta de munca, sa maximizezi materiile prime, sa reduci timpii pentru comenzi sau doar sa te pregatesti pentru un viitor autonom, un sistem de management al depozitului – cunoscut drept WMS – este un instrument absolut esential, care poate face un depozit sa functioneze mai eficient.
Un WMS de top este cel ale carui functii si module se preteaza la fel de bine si activitatilor din domeniul productiei, dar si operatiunilor din domeniul serviciilor, retailului si depozitarii. Un astfel de sistem este si Crosspoint WMS, dezvoltat de Point Logistix, instrumentul perfect pentru producatorii care isi doresc sa eficientizeze managementul depozitelor. Printre producatorii romani de top care au decis sa isi incredinteze automatizarea si eficientizarea depozitelor software-ului Crosspoint se numara si Caroli, Cris Tim, Alka, Romcarton, Agricola, Policolor, precum multe alte branduri de notorietate.
Iata care sunt functiile cheie de care un WMS are nevoie pentru a eficientiza operatiunile la nivel de producator.
1. Etapele de productie
Un WMS de top pentru producatori permite crearea de comenzi de lucru pe mai multe niveluri, care pot fi urmarite in timp real. Echipa de management poate avea in orice moment o imagine de ansamblu cu privire la punctul in care se afla fiecare task, in orice moment. Un WMS ideal pentru productie permite organizarea activitatilor pe etape, compararea estimarilor de productie cu etapele efective de finalizare, in diferite momente, precum si gestionarea fortei de munca in cadrul sistemului conectat, in asa fel incat operatiunile sa se desfasoare fara probleme in timp real.
2. Managementul BOM
Producatorii au un proces de comanda lung, care incepe cu materiile prime – BOM. Sistemul ideal de management de depozit pentru o companie de productie ar trebui sa ofere posibilitatea observarii intregului lant de aprovizionare, de la materiile prime pana la produsele finite.
Este important ca orice afacere de acest gen sa caute instrumente care sa contribuie la gestionarea BOM, cu optiuni precum setarea unei cantitati minime de produs finit care trebuie facut, relansari automate de comenzi, calcule aditive si multe altele. E posibil ca acest tip de WMS pentru productie sa necesite integrare ERP.
3. Configurarea liniei responsive
Aceasta este o functionalitate pentru care in mod cert diversele instrumente WMS existente pe piata vor avea denumiri diferite, insa scopul sau este acelasi: gestionarea fluxului de materii prime printre liniile de productie si produsele companiei, catre zonele stadiilor finale. Multi producatori dispun de sisteme de depozitare tampon intre liniile de productie sau folosesc aceleasi sectoare pentru produsele finite.
Un WMS eficient va contabiliza aceste elemente multifunctionale, in asa fel incat probabilitatea de a ramane fara materiale sa fie redusa, la fel ca si riscul ca echipa de productie sa aduca prea putine materiale in spatiile de depozitare tampon.
4. Vizibilitatea inventarului
Fiecare depozit beneficiaza de o cunoastere exacta a inventarului sau. De multe ori, producatorii au cerinte mai mari in acest sens, deoarece gestioneaza lanturi de aprovizionare complexe, lucreaza adesea cu mai multe locatii, trebuie sa urmareasca comenzile si expedierile in cadrul operatiunilor lor si cu partenerii, etc.
Cu cat vizibilitatea BOM-ului este mai buna, cu atat o companie va putea controla mai bine costurile, iar profiturile se vor mentine ridicate.