Cum se alege masina de gaurit

Cum se alege masina de gaurit

0 Shares
0
0
0

Masina de gaurit, ne mai este cunoscuta si sub denumirea populara de bormasina, este cel mai probabil cea mai celebra scula electrica care este folosita in mediul casnic. Cand vine vorba despre masini de gaurit si insurubat cu acumualator ieftine sau cu fir, pe piata exista o multime de optiuni, de la modele portabile mici si usoare pana la modele diferite modele mari si puternice.

Exista cateva detalii foarte importante pe care trebuie sa le aiba in vedere fiecare persoana care are nevoie de o astfel de unealta, pentru a se asigura ca nu face o alegere gresita. In randurile care urmeaza, prezentam cateva dintre aceste detalii.

Puterea

In mare parte, cam toate masinile de gaurit si insurubat care au designul de tip pistol, sunt echipate cu motoare universale, adica motoare care sunt capabile sa se alimenteze atat cu curent electric alternativ cat si cu curent electric continuu.

Un astfel de motor este asadar capabil sa permita patrunderea rapida de la alimentarea de la priza la cea pe baterii fara a mai fi nevoie de redresoare, alternatoare sau surse in comutatie.

In cazul in care este posibil, de preferat ar fi sa optati pentru un motor fara perii (brushless) dat fiind faptul ca acesta are o durata de viata mai mare, are de-asemenea o eficienta mai buna si nivel de zgomot mai mic in comparatie cu modelele care sunt echipate cu perii.

O masina de gaurit care poate fi considerata optima pentru mediul casnic, dispune de o putere care este cuprinsa intre 500 si 900 W; si dispune de-asemenea de un cuplu intre 15 si 35 Nm.

O astfel de unealta asigura gaurirea fara probleme chiar si a mai multoru materiale mai dure, iar aici putem sa dam drept exemplu zidaria sau aliajele metalice dure.

O putere si/sau un cuplu vi s-ar potrivi mai bine doar in cazul in care stiti ca lucrati des cu pereti foarte grosi sau cand este necesar sa efectuati gauri in diferite metale foarte dure. Cu siguranta insa, cand vine vorba despre astfel de utilizari, aceste masini de gaurit deja ies din sfera casnica, pentru ca deja discutam despre echipamente profesionale.

Turatia

O alta caracteristica importanta a unei astfel de unelte este turatia. Numarul de rpm este deosebit de important dat fiind faptul ca nu toate materialele sunt la fel atunci cand sunt gaurite.

Cumparatorii neavizati, de cele mai multe ori se uita doar la turatia maxima, insa aceasta este utila cand vine vorba despre gaurirea materialelor cu diametrul redus, si a celor care sunt moi (materiale moi).

In cazul in care lucrati cu zidarie sau metal, sau in cazul in care trebuie sa faceti gauri mai mari; turatia minima are o mare importanta. Pentru o masina de gaurit ideala in gospodarie, care sa fie buna la toate, este recomandata alegerea unui model incepand de la 200 – 300 de rotatii pe minut. Se poate alege insa si un model care poate atinge intre 1200 si 1500 de rotatii pe minut in regim rapid.

Alimentarea

O alta caracteristica deosebit de importanta a masinii de gaurit si insurubat este alimentarea, care fie poate fi de la priza, fie cu acumulator. Cele mai puternice sunt fara doar si poate, cele alimentate direct de la priza (masinile cu fir).

Cele cu acumulator in schimb, sunt mai usor de utilizat pentru ca nu au un fir care sa ingreuneze utilizarea. In plus, masina cu fir este dependenta de o priza, sau de o priza si un prelungitor de curent.

Alte caracteristici demne de luat in considerare cand vine vorba despre alegerea unui asemenea mic echipament, ar fi mandrina, numarul de trepte, percutia, inversarea sensului de rotatie sau greutatea. Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult numele brandului.

0 Shares
You May Also Like