Ceas mecanic sau ceas cu cuarț – pe care să îl alegi?

Ceas mecanic sau ceas cu cuarț – pe care să îl alegi?

0 Shares
0
0
0

Ceasurile pe care le purtăm zi de zi la mână și pe care le asortăm cu ținutele pe care le purtăm la diverse ocazii sunt diferite, nu numai în ceea ce privește modelul, culoarea sau tipul curelei cu care este prevăzut, ci și în ceea ce privește mecanismul de funcționare.

Există persoane care preferă un anume ceas doar pentru mecanismul pe care îl are acesta, așadar iată care sunt aspectele importante legate de cele două tipuri de ceasuri, ceasurile mecanice, respectiv ceasurile cu cuarț.

Aspecte specifice ale ceasurilor mecanice

Ceasurile mecanice sunt percepute de mulți purtători drept ceasuri vechi, care nu mai sunt la modă, ceasuri pe care le purtau bunicii pe vremuri. Cu toate acestea, există și modele de ceasuri mecanice la modă, realizate cu ajutorul unor tehnologii inovative, cu un design inedit, modern. În unele cazuri, design-ul unor astfel de ceasuri este chiar unul futurist, trecându-se peste granițele clasicului.

Mai mult decât atât, un ceas mecanic de calitate, pe care îl poți găsi astăzi în cele mai importante lanțuri de magazine care comercializează ceasuri de lux, poate costa o avere.

Ceasurile mecanice pot fi atât automate, cât și manuale. Pentru că ceasurile mecanice nu funcționează dacă nu sunt întoarse la timp, este preferată alegerea unui ceas mecanic cu mecanism automat, pentru a nu sta zilnic cu grija întoarcerii ceasului pentru ca acesta să funcționeze corect.

Aspecte specifice ale ceasurilor cu cuarț

Ceasurile cu cuarț au un mare avantaj în fața celor mecanice – acela de a avea o precizie ridicată. Mai mult decât atât, există o mare diversitate de ceasuri cu cuarț, ceea ce face posibilă identificarea modelului potrivit – poți găsi ceasul cu cuarț preferat și dacă dispui de un buget restrâns, și dacă dorești un ceas de lux pentru care trebuie să aloci un buget de câteva zeci de mii de euro.

Întreținerea acestor ceasuri este una minimă, nefiind nevoie decât de înlocuirea bateriei, odată la câțiva ani, în momentul în care aceasta s-a terminat.

În cazul în care deții un model de ceas de lux, întreținerea acestuia poate costa mai mult, însă raportul dintre prețul acestuia și costurile de întreținere sunt, și în acest caz, infime. Un ceas cu cuarț care merită atenția utilizatorilor este ceas Citizen Model bf2011-51e , un model de ceas la modă.

Precauții în utilizarea ceasurilor pentru o durată de viață îndelungată

Fie că ai un ceas cu cuarț, fie că este unul mecanic, folosește-l doar cu precauție în cazul în care nu este un ceas conceput special să reziste în condiții de utilizare dure. Poate fi nevoie să scoți ceasul de la mână atunci când faci duș sau speli vasele, mai ales cu apă fierbinte, sub formă de jet.

Nu folosi ceasul pentru orice activitate, pentru că unele modele nu sunt potrivite a fi folosite în activitățile de sport sau bricolaj. Dacă ai un ceas mecanic la care este nevoie să te ocupi de întreținerea regulată, evită să schimbi ora sau data între orele 21 și 3.

0 Shares
You May Also Like