Ce trebuie sa stim despre cozonac?

Ce trebuie sa stim despre cozonac?

0 Shares
0
0
0

Cu totii am mancat cel putin odata in viata cozonac, iar acest lucru este cat se poate de firesc, in conditiile in care, acest desert nu lipseste din casele romanilor in zilele de sarbatoare.

Exista gospodine care de-abia asteapta sarbatorile crestine, sau diferitele evenimente importante in familie, pentru a face cozonaci. Indiferent ca le plac cei cu nuca, cei cu rahat sau cu ciocolata, gospodinelor le place sa stea in bucatarie si sa faca diferite sortimente de cozonaci.

In schimb, exista si femei carora nu le place sa petreaca timpul in bucatarie facand cozonaci, dar care sunt incantate de gustul cozonacului, asa ca aleg sa-si cumpere diferite sortimente, precum un cozonac Royal ciocolata Boromir de exemplu, sau cozonac Royal cu caramel, tot de la Boromir.

Cele mai multe femei care cauta cozonaci de cumparat, isi indreapta atentia spre sortimentele de cozonaci Boromir, pentru ca acestia sunt facuti cu ingrediente de cea mai buna calitate, si sunt foarte gustosi.

Exista o diferenta de la cer la pamant intre cozonacii de la Boromir (chiar si in ceea ce priveste ambalajul, ca sa nu mai vorbim de gust), si cei de la alti producatori, pe care ii intalnim in supermarket.

Pana la urma insa, indiferent ca vine vorba despre cozonacul de casa sau despre cel de cumparat, este evident faptul ca acesta este cel mai popular desert din Romania. Dar, in afara de acest lucru, ce mai stiti despre cozonac?

Exista multe informatii interesante pe care ar fi indicat sa le cunoasteti in legatura cu desertul preferat al romanilor, iar in continuare puteti descoperi cateva dintre acestea.

  1. Chiar daca noi il consideram desertul nostru traditional (al romanilor), in egala masura este si un desert traditional bulgaresc. Vecinii de la sud de Dunare, l-au denumit “kozunak”, iar “kozunakul” lor, este foarte popular in Bulgaria.

De-asemenea, si Italia are propriul cozonac, pe care l-au numit “panettone”, iar acest desert are o mare priza la public in aceasta tara.

  1. Desi credeam despre cozonac ca este un desert traditional romanesc, trebuie mentionat faptul ca nu este. Dar nu este nici un desert traditional al bulgarilor sau al italienilor. De fapt, cozonacul are o istorie mult mai indelungata decat ne-am putea imagina.

Au fost descoperite de catre arheologi printre ruinele din Egipt, atat cuptoare pentru copt, cat si diferite desene care au in jur de 4000 de ani vechime. Acestea sunt dovada vie a faptului ca egiptenii antici stiau sa isi faca paine dospita in diferite tipuri, iar de aici s-a dedus faptul ca nu erau straini nici de diferitele retete de cozonac.

Grecii antici mancau de-asemenea cozonac. Acestia l-au numit “plakous”, si adaugau in cozonacul lor stafide, nuca si miere. Tot despre greci se spune ca mai aveau un alt sortiment de cozonac, pe care l-au numit “satura”.

Romanii au “furat” drojdia de la grecii antici si au dus-o la Roma. Acolo, au preparat cozonacul in doua sortimente “placenta” si “libum”, cel din urma fiind un cozonac mic pe care il ofereau drept ofranda zeilor.

  1. Conform specialistilor in gastronomie, retetele de cozonac pe care le cunoastem in zilele noastre, au fost consacrate de catre europeni, in secolul al XIX-lea.

Acestea sunt asadar cateva lucruri interesante pe care trebuie sa le cunoastem cu totii in ceea ce priveste cozonacul, indiferent ca discutam despre cei facuti de catre gospodine in propriile bucatarii sau ca discutam despre cozonacul de cumparat, mai ales pentru ca ne place sa-l consideram un desert traditional, si pentru ca, romanii respecta traditia care spune ca acest desert nu trebuie sa ne lipseasca de pe masa in zilele de sarbatoare.

0 Shares
You May Also Like