ecografie a sanilor

Cand se recomanda o ecografie a sanului?

0 Shares
0
0
0

Afectiunile sanului, atat cele maligne cat si cele benigne au o incidenta in crestere majora, astfel ca daca in anii 1970 – 1980 cancerul mamar aparea de obicei la femeile care aveau varsta de peste 50 de ani, in prezent acesta afecteaza inca de la inceputul anilor 2000, femeile care au varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Datorita acestor cifre ingrijoratoare, a aparut nevoia examinarii periodice prin intermediul unor metode neinvazive, care sa poata fi tolerate fara probleme de catre paciente.

Femeile care au nevoie de o examinare a sanilor, pot opta pentru o ecografie sani Cluj, aceasta fiind o examinare imagistica a sanilor cu ajutorul ultrasuneteleor.

In randurile care urmeaza vom discuta despre situatiile in care se recomanda o ecografie a sanilor, deci este recomandat sa cititi pana la final.

Asadar, in momentul in care se depisteaza modoficari de consistenta ale sanului in momentul autopalparii, sau cand se simte prezenta unor noduli necunoscuti si neinvestigati, se recomanda efectuarea unei ecografii a sanului.

Este recomandata de-asemenea examinarea sanului in momentul in care se observa modificari ale pielii la niveul sanului, mai ales daca apare roseata, ingrosarea localizata sau ulceratile. In momentul in care se observa o scurgere mamelonara, mai ales in cazul in care scurgerea este de la un singur san si are caractere sangvinolente, se recomanda de-asemenea efectuarea unei examinari a sanului.

In momentul in care mamelonul se retrage, mai ales unilateral, si totodata in momentul in care apar sub axile noduli, se recomanda de-asemenea efectuarea in cel mai scurt timp a unei astfel de examinari.

De mentionat este faptul ca este recomandat ca examinarea ecografica a sanului sa aiba loc intre zilele 3 si 10 ale ciclului menstrual

Ce se poate descoperi la examinarea ecografica a sanului?

In momentul in care se efectueaza o astfel de ecografie a sanului, se pot descoperi de exemplu unele modificari de structura mamara, care se pot incadra in contextul mastozei fibrochistice.

Se poate observa de-asemenea in timpul unei astfel de examinari, si un san care are structura glandulara conforma cu varsta, dar care sa nu aiba modificari de structura. In aceasta situatie, femeile trebuie sa continue autopalparea postmenstruala, si trebuie sa se prezinte de-asemenea la controalele periodice.

Modificarile ecografice chistice se pot descoperi de-asemenea la o astfel de examinare, care prezinta suspiciuni de inalta malignitate. In aceasta situatie, este foarteimportant ca examinarea sa fie urmata si de o sonoelastografie.

Ce este mastoza fibrochistica?

Mastoza fibrichistica este o afectiune benigna care este foarte des intalnita. De aceea, este considerata ceva normal de catre specialisti. Aceasta poate fi intalnita si sub denumirea de mastopatie fibrochistica, sau sub denumirea de displazie fibrochistica a sanului.

Nu se cunoaste inca o cauza exacta a mastozei fibrochistice, dar se pare ca aparitia acesteia depinde de hormonii ovarieni, si din cate se pare, se datoreaza unui hiperestrodenism.

Mastoza fibrochistica apare de obicei la femeile care au varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. In jur de 60% dintre femeile care se afla in acest interval de varsta, au aceasta problema. Este posibil ca aceste chisturi mamare sa creasca in dimensiuni sau sa scada. Atunci cand chisturile cresc brust, ele devin brusc palpabile, dar si dureroase, iar acest lucru se intampla de obicei premenstrual

Ei bine, o ecografie mamara este deosebit de eficienta dat fiind faptul ca poate elimina suspiciunea de cancer mamar, si poate stabili diagnosticul de chist cu fenomene inflamatorii. De aceea, femeile este important sa meaga si sa-si faca o ecografie, care nu este dureroasa, iar in scurt timp isi iau o mare piatra de pe inima, afland rezultatul.

0 Shares
You May Also Like