Ce trateaza un urolog

Ce trateaza un urolog?

0 Shares
0
0
0

Cistita, pielonefrita, incontinenta, adenomul sau cancerul de prostata… Unele afectiuni ale tractului urinar si genital pot duce la aparitia nevoii unui urolog. Acest medic este specializat in gestionarea bolilor sistemului urinar. Care sunt acestea?

Definitie si rol

Urologul este un chirurg specializat in tulburari ale tractului urinar si genital. Detine diplome in chirurgie generala si alte studii de specialitate care vin in complementarea  urologiei. Acesta poate fi consultat pentru anumite tratamente chirurgicale sau medicamentale ori pentru screening. Urologia prin urmare este domeniul medico-chirurgical care se concentreaza pe studiul si tratamentul afectiunilor care afecteaza tractul urinar compus din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, precum si prostata la barbati. Iar patologiile renale o sa fie tratate de nefrolog.

Urologul este, de asemenea, responsabil de tractul genital al barbatului, in timp ce ginecologul este cel care ocupa aceasta functie la femei. Patologiile prostatei (infectii, adenoame sau in cel mai rau caz, cancere) sunt gestionate de urolog.

De asemenea, trateaza tulburari precum incontinenta urinara, infectiile tractului urinar, colica renala, infertilitatea masculina, uscaciunea vaginalala femei sau disfunctia erectila la barbati.

Urologul are grija, de asemenea, de patologii precum cancerul de prostata sau de vezica urinara.

Cand sa-l vizitati?

“Confruntandu-se cu simptomele de tipul celor urinare sau genitale, la barbati, consultatia urologiei nu trebuie neglijata sau evitata. Indiferent de boala implicata, cu cat diagnosticul este aflat mai devreme, cu atat recuperarea este mai rapida”, spun medicii urologi in Mures.

La femei, urologul poate de asemenea interveni in tratarea patologiilor legate de tractul urinar (rinichi, uretere si vezica urinara): incontinenta urinara, cistita acuta sau cronica, pielonefrita, tumori. La femei, bolile tractului genital adesea sunt cel mai des gestionate de un ginecolog, mai degraba decat de un urolog.

Barbatii ar putea avea nevoie sa consulte un urolog in cazul unei afectiuni a tractului urinar sau a tractului genital: hiperplazie benigna de prostata, pietre la rinichi, incontinenta, disfunctie erectila, infectii urinare sau de prostata. Urologul gestioneaza si formele de cancer care afecteaza organele sistemului urogenital: cancerul de prostata, cancerul testicular, cancerul renal.

Urolog pediatru: in ce caz?

Unii urologi pot avea o specialitate pediatrica. De obicei, ei lucreaza in sectiile de chirurgie pediatrica din spitale. Parintii se pot adresa unui urolog pentru copilul lor in urmatoarele situatii: fimoza, malformatii ale tractului genital si urinar, enurezis, incontinenta in timpul zilei, infectii dese ale tractului urinar.

Cum functioneaza o consultatie de urologie?

Ca orice consultatie, consultatia de urologie incepe cu un prim interogatoriu: urologul intreaba pacientul despre simptomele sale, precum si istoricul sau personal si familial. Medicul efectueaza apoi examenul clinic. De cele mai multe ori insa, se poate efectua si o examinare a perineului si chiar un examen rectal digital.

Efectuarea unor examinari suplimentare depinde de simptomele pacientului si, uneori, necesita o a doua programare. Poate fi o examinarea citobacteriologica a urinei, o masurare a debitului, o citoscopie, o evaluare urodinamica, o ecografie a tractului urinar sau a prostatei sau raze X simple.

Sprijin pentru o consultare

Consultatiile cu urologul sunt decontate partial de catre Casa de Asigurari de Sanatate, ca parte a caii coordonate de ingrijire. Prin urmare, se recomanda consultarea prealabila a medicului de familie, care sa se adreseze specialistului. Reciprocele ramburseaza, in general, costul suplimentar al consultarii. Medicul generalist poate prescrie deja unele examinari pentru a avansa diagnosticul, inainte de consultarea cu urologul.

Daca simti ca ceva nu este in regula cu sanantatea prostatei tale nu astepta prea mult timp si mergi la o consultatie medicala.

 

0 Shares
You May Also Like