Ce înseamna senologie?

Ce înseamna senologie?

0 Shares
0
0
0

Termenul înseamna „stiinta sânului feminin” si provine din franceza „le sein = bosom”. La rândul sau, franceza se întoarce la latina „sinus”, adica curba, cunoscuta din graficele sinus si cosinus din matematica, care amintesc de forma unui sân.

Cum sunt structurati sânii?

Sânii constau din tesut gras si conjunctiv, precum si multe glande care arata ca niste migdale mici, de unde si termenul lor medical „glandula mammaria”, adica „migdale mamare”. Din punct de vedere anatomic, sânii pot fi împartiti în 10-12 lobi, fiecare cu o glanda mamara. Aceste glande sunt formate din numeroase pungi alveolare grupate în lobuli.

Ce este senologia?

Senologia face parte din domeniul mai larg al ginecologiei, dar a devenit recunoscuta ca disciplina în sine. Se ocupa de diagnosticul si tratamentul bolilor benigne si maligne care afecteaza sânul.

Datorita sonografiei cu ultrasunete si mamografiei, este acum posibil sa se faca diferenta dintre noduli cel mai probabil benigni si cel mai probabil maligni. În unele cazuri, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate fi utilizata.

Eliminarea malignitatii cu certitudine necesita o proba de tesut prelevata sub anestezic local, cunoscuta sub numele de biopsie. Sub anestezic local, pensele sunt folosite pentru a preleva o proba din tesutul tumoral. Procedura este în general nedureroasa. Ulterior, se aplica o compresa pentru a minimiza riscul de vânatai.

Fiecare nodul benign trebuie verificat în mod regulat în conformitate cu practica spitalului. Îndepartarea chirurgicala este recomandata pentru evenimentele benigne care provoaca durere sau care arata o crestere rapida.

Identificarea tulburarilor

Identificarea rapida a tulburarilor sânului, oprirea consecintelor acestora suficient de devreme si usurarea poverii psihologice.

Durerile la nivelul sânului provoaca disconfort si neliniste. Din acest motiv, acestea ar trebui investigate de un specialist, nu numai pentru a identifica rapid cauza acestor dureri, ci si pentru a opri consecintele rezultate suficient de devreme si, de asemenea, pentru a usura povara psihologica asociata. Pentru simptomele fara durere, cum ar fi chisturile mamare, examinarile de screening sunt cruciale.

Mai jos este o prezentare generala a celor mai frecvente tulburari ale sânului, împreuna cu tratamentul lor:

Dureri de sân (mastalgie)

Prima indicatie a unei probleme senologice poate fi o durere simpla la unul sau la ambii sâni care apare adesea înainte de debutul ciclului menstrual lunar. Nerespectarea cauzei hormonale de baza creste riscul aparitiei tumorilor benigne si maligne. Problema apare dintr-un dezechilibru între estrogen si progesteron. Nivelurile insuficient prezente de progesteron nu mai pot echilibra efectul stimulator al cresterii asupra sânului de catre estrogeni.

Tratament

Dominatia estrogenului poate fi tratata cu o terapie hormonala bioidentica bine controlata.

Mastopatie

Mastopatia provine din greaca si înseamna „boala a sânului”. Este o schimbare benigna a tesuturilor mamare care poate afecta femeile cu vârsta cuprinsa între 30 si 50 de ani. Tesutul mastopatic, în general la ambii sâni, apare dens si dur la imaginile cu ultrasunete sau mamografie.

Cauza este dominarea estrogenului. Poate duce la aparitia simptomelor, cum ar fi chisturi, umflaturi, scurgeri de lichid din mameloane. La palparea sânului, tesutul afectat este dur si sensibil la atingere. Este deosebit de vizibil în zilele anterioare menstruatiei, deoarece nivelurile de progesteron scad brusc în aceste zile ale ciclului si estrogenii devin si mai dominanti. Riscul de a dezvolta cancer mamar creste.

Tratament

Dominatia estrogenului poate fi tratata cu o terapie hormonala bioidentica bine controlata.

Mastita

Simptomele mastitei sunt roseata, caldura la atingere, umflaturi si durere la nivelul sânilor.

Tratament

O inflamatie avansata asociata cu febra trebuie tratata cu un antibiotic, administrat oral sau intravenos, pentru a preveni o raspândire ulterioara a inflamatiei. Când se administreaza antibiotice, este important sa se furnizeze un probiotic adjuvant pentru a regenera flora vaginala si intestinala slabita de antibiotic.

Abces

Un abces este o acumulare de material de celule moarte si agenti patogeni. În general, se dezvolta ca urmare a unui mod de viata nesanatos, cauzat de stres excesiv, mese pregatite si tigari. Un alt factor de risc sunt podoabele precum piercing-urile, daca sunt localizate în parti ale corpului care pot fi usor colonizate de bacterii, cum ar fi zona genitala sau mameloanele.

Tratament

Tratamentul chirurgical este necomplicat si ranile se vindeca rapid fara a fi nevoie de actiuni suplimentare.

Chisturi

Un chist mamar este un spatiu încapsulat umplut cu apa, sânge, puroi. Este inofensiv si ramâne adesea neobservat atât timp cât nu provoaca durere. Cu toate acestea, poate fi primul indiciu al unui dezechilibru hormonal.

Tratament

Indicatia pentru o punctie sau îndepartarea unui chist poate fi data în caz de durere si tulburari psihologice asociate; altfel, însa, terapia hormonala bioidentica poate obtine rezultate ideale. Punctia chistului singur, adica îndepartarea lichidului cu o canula, duce la disparitia imediata a chistului, dar ramâne posibila o recumulare a lichidului.

Fibroadenom

Un fibroadenom este cea mai frecventa forma de tumoare benigna a sânului. Se simte greu la atingere. Într-o scanare cu ultrasunete, apare fara probleme si de multe ori are forma circulara.

Se compune în principal din tesut conjunctiv (colagen). Sunt susceptibili utilizatorii de hormoni sintetici, cum ar fi pilula contraceptiva, deoarece contraceptia cu hormoni sintetici suprima sistemul hormonal propriu al organismului.

Tratament

Îndepartarea chirurgicala este recomandata numai în caz de dureri fizice, în caz contrar este suficienta o verificare anuala cu ultrasunete.

Atipia epiteliala plata (FEA)

O atipie epiteliala plata este o densificare a tesutului mamar care poate fi identificata doar într-o mamografie. Constituie doar o crestere minima a riscului de a dezvolta cancer.

Tratament

Se recomanda îndepartarea chirurgicala.

Papilom

Un papilom nu trebuie confundat cu papilomavirusul cunoscut (HPV), ci este o tumoare benigna de sân în canalele de lapte; poate provoca scurgerea de lichid prin mameloane. Cel mai bun mod de a-l diagnostica este prin galactografie (injectia de agent de contrast prin conductele de lapte cu raze X ulterioare). Papiloamele sunt inofensive, dar pot contine tesut canceros.

Tratament

Se recomanda îndepartarea chirurgicala.

Cicatricea radiala

Cicatricea radiala îsi ia numele de la aspectul sau patologic care seamana cu o cicatrice; este o leziune complexa cicatrizata (sclerozanta). Luarea unei probe de biopsie este singura modalitate de a o diferentia de cancerul de sân.

Tratament

Se recomanda îndepartarea chirurgicala.

Hiperplazia ductala atipica (ADH)

 

O hiperplazie ductala atipica, ADH pe scurt, este o leziune benigna. Tehnologia de diagnostic îmbunatatita si introducerea programului de screening pentru mamografie fac posibila descoperirea unor astfel de leziuni benigne în sân. Un diagnostic de ADH este asociat cu o crestere de opt ori a probabilitatii de a dezvolta cancer de sân în decurs de 10 ani.

Tratament

Se recomanda îndepartarea chirurgicala.

Hiperplazia lobulara atipica

Aceasta leziune face parte din grupul de neoplazie intraepiteliala lobulara (IN). O hiperplazie lobulara atipica este o tulburare benigna a tesutului mamar care se poate dezvolta în cancer daca nu este tratata. Riscul de a dezvolta cancer creste de sapte ori în decurs de 10 ani.

Tratament

Se recomanda îndepartarea chirurgicala.

Carcinom lobular in situ

Aceasta leziune face parte din grupul de neoplazie intraepiteliala lobulara (IN). Este o crestere a celulelor tumorale în lobulii glandelor mamare care se pot raspândi în conductele de lapte. Riscul de a dezvolta cancer creste de sapte ori în decurs de 10 ani.

Tratament

Se recomanda îndepartarea chirurgicala.

Tumora Phyloides

Tumorile Phyloides sunt benigne în 85% din cazuri. Rareori se comporta agresiv, dezvoltând metastaze.

Tratament

Îndepartarea chirurgicala cu o marja de siguranta de cel putin 2 centimetri. Radiatiile si chimioterapia nu au niciun impact asupra ratei de recurenta.

Carcinom ductal in situ (DCIS)

DCIS nu este cancer, chiar daca termenul apare în nume. Este doar o leziune care s-ar putea dezvolta în timp în cancer. DCIS este rar vizibil la ultrasunete, dar poate fi descoperit prin mamografie. Calcificarile indica frecvent prezenta acestei pre-etape.

Tratament

Chirurgie, radiatii si, daca este receptor hormonal pozitiv, terapie anti-hormonala cu tamoxifen timp de cel putin cinci ani.

Interpretarea diferitelor prezentari ale ecografiei simptomelor mamare este una dintre domeniile de expertiza la clinica de senologie Cluj Napoca. În activitatea de medic, se acorda o mare importanta documentarii exacte a istoricului medical al pacientului, consultarii cuprinzatoare si asistentei de specialitate pe parcursul tratamentului individual al pacientului.

 

0 Shares
You May Also Like