Ce fel de radiator preferi pentru apartamentul tau?

0 Shares
0
0
0

Probabil ca putini dintre utilizatori stiu ca radiatoarele sunt, in esenta, niste schimbatoare de caldura, poate cele mai cunoscute si mai uzuale. Acestea sunt folosite de zeci de ani la incalzirea apartamentelor, iar de cand cu folosirea la scara larga a centralelor individuale, sunt folosite si la case.

Practic, astazi aproape ca nu se mai poate vorbi despre casa care sa nu aiba montate calorifere, indiferent ca vorbim de clasicele centrale sau de seminee.

Dupa tipul materialelor din care sunt construite, radiatoarele sunt in general din fonta, din aluminiu sau din otel. S-a creat un mit, chiar, in jurul radiatoareor din fonta, dat fiind ca acestea erau cam singurele intalnite in perioada regimului comunist in Romania.

Practic, toate blocurile racordate la sistemul centralizat de incalzire erau dotate cu radiatoare din fonta. Aceasta erau folosite la scara larga si existau si unele motive temeinice, intrucat radiatoarele din fonta au o perioada de functionare foarte mare, fiind foarte rezistente. Acestea au garantii de peste doua decenii, suportand presiuni foarte mari, specifice sistemului centralizat de incalzire.

Dezavantajul lor este insa ca sunt greoaie si probabil ca nimeni nu s-ar fi gandit in acele vremuri ca acestea vor trebui vreodata demontate sau curatate. Date fiind caracteristicile si procedeele de turnare speciale, este evident ca acestea au si costuri mai mari, daca ar fi sa le achizitionam astazi de pe piata.

Cu timpul insa, in interiorul radiatoarelor apar depuneri de rugina, diverse alte impuritati, iar atunci cand facem trecerea de la sistemul centralizat la montarea unei centrale termice de apartament, multi se gandesc sa isi puna si calorifere otel tip panou.

Astfel, radiatoarele din otel sau cele din aluminiu ca cele vazute pe www.shop-einstal.ro au avantajul ca sunt mult mai usoare, au o tehnologie de fabricatie nu atat de costisitoare, ceea ce le fac usor de montat si de demontat, in vreme ce elementii sunt mai supli, conferind un aspect placut si mai putin robust in camera. In plus, data fiind modalitatea de asamblare, radiatoarele din otel sau din aluminiu au capatat forme si utilitati dintre cele mai diverse.

Astfel, sunt extrem de raspandite radiatoarele de baie pentru prosoape, care au cativa elementi dispusi pe orizontala, numai buni pentru uscat sau incalzit prosoapele de dus. Radiatoarele din aluminiu sau din otel sunt insa mai putin costisitoare decat cele din fonta, dar au ei ele unele dezavantaje.

Astfel, in timp ce radiatoarele din fonta sunt usor casante, putandu-se crapa la lovire sau manevrare defectuoasa, cele din otel sau aluminiu au o durabilitate si o garantie de folosire mai mica, aproape la jumatate fata de primele.

In orice caz, putem spune ca radiatorul este elementul de baza astazi, pentru incalzirea locuintelor si chiar a spatiilor de birouri, beneficiarii avand de ales dintr-o gama larga de modele si sortimente.

0 Shares
You May Also Like