Ce este hernia de disc?

Ce este hernia de disc?

0 Shares
0
0
0

Probabil aveti cunostinte care sufera de hernie de disc, insa nu stiti ce inseamna cu adevarat acest lucru, asa ca pentru a intelege mai bine ce este hernia de disc, va rugam sa cititi acest articol pana la final.

Hernie de disc

O sursa comuna de dureri de spate sau ceafa este un disc herniat. Uneori se numeste un disc “alunecat” sau “rupt”, aceasta afectiune apare cel mai adesea in partea inferioara a spatelui, precum si discurile mai mici de la nivel cervical. Desi un disc herniat poate fi uneori foarte dureros, majoritatea oamenilor se simt mult mai bine cu doar cateva luni de tratamente simple, neoperatorii.

Anatomie

Discurile sunt tampoane moi, din cauciuc, care se gasesc intre oasele tari (vertebrele) care formeaza coloana vertebrala. Discurile intre vertebre permit ca spatele sa se flexeze sau sa se indoaie. Discurile actioneaza si ca amortizoare.

Discurile din coloana lombara (partea inferioara a spatelui) sunt compuse dintr-un inel gros exterior al cartilajului (inelul) si o substanta interioara (nucleu) asemanatoare gelului. In coloana cervicala (gat), discurile sunt similare, dar mai mici.

Cauza

Un disc se herneaza sau se rupe atunci cand o parte a nucleului central impinge prin marginea exterioara a discului si inapoi spre canalul spinal. Acest lucru pune presiune asupra nervilor. Nervii spinali sunt foarte sensibili la cantitati mici de presiune, care pot duce la durere, amorteala sau slabiciune la nivelul unuia sau al ambelor picioare.

Factori de risc

La copii si adulti tineri, discurile au un continut ridicat de apa. Pe masura ce oamenii imbatranesc, continutul de apa din discuri scade si discurile devin mai putin flexibile. Discurile incep sa se micsoreze, iar spatiile dintre vertebre se ingusteaza. Conditiile care pot slabi discul includ:

  • Fumat;
  • Greutatea corporala excesiva, care pune accentul pe stresul pe discuri (in partea inferioara a spatelui);
  • Presiunea brusca (care poate fi usoara);
  • Activitati repetitive intense.

Simptome

Durerile de spate scazute afecteaza multi oameni. Doar durerea nu este suficienta pentru a recunoaste un disc herniat. Consultati medicul daca durerile de spate rezulta dintr-o cadere sau o lovitura la spate. Cel mai frecvent simptom al unui disc herniat este sciatica – o durere ascutita, ce se extinde de la fese in spatele unui picior. Este cauzata de presiunea asupra nervului spinal. Alte simptome includ:

  • Dureri de spate;
  • Slabiciune la nivelul piciorului;
  • Ameteli sau amorteala la nivelul piciorului;
  • Pierderea vezicii urinare sau a intestinului (aceasta este rara si poate indica o problema mai grava numita sindromul cauda equina. Aceasta afectiune este cauzata de compresia radacinilor nervului spinal, necesita asistenta medicala imediata).

Zona cervicala

Ca si in cazul durerii la nivelul spatelui inferior, durerea la nivelul zonei cervical (gatului) este de asemenea comuna. Cand presiunea este pusa pe un nerv, aceasta provoaca dureri in muschii dintre gat si umar (trapezius). Durerea poate merge in jos pe brat. Alte simptome includ:

  • Slabiciune intr-un brat;
  • Tulburari sau amorteala la nivelul unuia dintre brate;
  • Arsuri dureroase la nivelul umerilor, gatului sau bratului.

Examenul specialistului

Pentru a determina daca aveti un disc herniat, specialistul va va solicita un istoric medical complet si efectuarea unui examen fizic. Examenul fizic va ajuta la identificarea radacinilor nervoase care sunt afectate.

Pentru a confirma diagnosticul de disc herniat, specialistul dumneavoastra va poate recomanda o scanare cu rezonanta magnetica. Acest test poate crea imagini clare ale tesuturilor moi cum ar fi discurile intervertebrale.

Tratament

Tratamentul non-chirurgical

Tratamentul non-chirurgical este eficient in tratarea simptomelor discurilor hernite la majoritatea pacientilor. Cele mai multe dureri cervicale sau spate se vor rezolva treptat prin masuri simple.

  • De multe ori exercitiile de reducere a durerii pot fi tot ceea ce este necesar
  • Relaxarea musculara, analgezicele si medicamentele antiinflamatoare sunt de asemenea de ajutor;
  • Compresele reci sau gheata pot fi deasemenea aplicate de mai multe ori pe zi timp de cel mult 20 de minute;
  • Dupa ce se sting spasmele, pot fi utilizate aplicatii de caldura blande.

Orice activitate fizica ar trebui sa fie lenta si controlata, in special indoirea inainte si ridicarea. Acest lucru va poate ajuta sa va asigurati ca simptomele nu se vor intoarce, cum ar fi sa faceti plimbari scurte si sa evitati sa stati jos pentru perioade lungi de timp. Pentru partea inferioara a spatelui, exercitiile pot fi utile si pentru intarirea muschilor spatelui si abdominali. Pentru gat, exercitiile sau tractiunile pot fi de asemenea de ajutor. Pentru a evita viitoarele episoade de durere, este esential sa invatati cum sa stati, si sa va ridicati in mod corespunzator. De asemenea puteti incerca tratamentul chiropractic.

Daca aceste masuri de tratament neoperatorii nu reusesc, injectiile epidurale ale unui medicament asemanator cortizonului pot diminua iritarea nervilor si pot permite o participare mai eficienta la terapia fizica. Aceste injectii se administreaza pe baza de ambulatoriu pe o perioada de mai multe saptamani.

Tratamentul chirurgical

Doar un procent mic de pacienti cu hernie de disc necesita interventii chirurgicale. Chirurgia coloanei vertebrale este de obicei recomandata numai dupa o perioada de tratament nesavarsita, care nu a usurat simptomele dureroase.

 

0 Shares
You May Also Like