Ce este ecografia doppler vasculara?

Ce este ecografia doppler vasculara?

0 Shares
0
0
0

Ecografia vasculara utilizeaza unde sonore pentru a evalua sistemul circulator al organismului si pentru a identifica blocajele din artere si venele si pentru a detecta cheagurile de sange. Un studiu de ultrasunete Doppler – o tehnica care evalueaza fluxul sanguin printr-un vas de sange – este de obicei parte a acestui examen.

Ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante, nu are efecte nocive cunoscute si ofera imagini ale tesuturilor moi care nu apar pe imaginile cu raze X. Nu este necesara o pregatire speciala sau mica pentru aceasta procedura. Cu toate acestea, ocazional, vi se poate solicita sa va grabiti in prealabil. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine largi si confortabile. Vi se poate cere sa purtati o rochie.

Ce sunt ultrasunetele vasculare?

O ecografie doppler vascular este sigura si nedureroasa si produce imagini din interiorul corpului folosind unde de sunet. Imagistica cu ultrasunete, numita si scanare cu ultrasunete sau sonografie, implica utilizarea unui traductor mic (sonda) si a unui gel ultrasunetic plasat direct pe piele.

Undele de sunet de inalta frecventa sunt transmise din sonda prin gel in corp. Traductorul colecteaza sunetele care se intorc inapoi si un computer utilizeaza apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examinarile cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante (asa cum sunt folosite in raze X), astfel incat nu exista expunere la radiatii la pacient.

Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului, precum si sangele care curge prin vasele de sange.

Imagistica cu ultrasunete este un test medical neinvaziv care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale. Ecografia vasculara ofera imagini ale venelor si arterelor corpului. Un studiu cu ultrasunete Doppler este de obicei parte a unui examen vascular cu ultrasunete.

Ultrasunetele Doppler, numita si ultrasonografie color Doppler, este o tehnica speciala cu ultrasunete care permite medicului sa vada si sa evalueze fluxul sanguin prin artere si vene in abdomen, brate, picioare, gat si / sau creier (la sugari si copii) organe ale corpului, cum ar fi ficatul sau rinichii.

Cum ar trebui sa ma pregatesc?

Trebuie sa purtati imbracaminte confortabila, potrivita pentru examenul dvs. cu ultrasunete. Este posibil sa trebuiasca sa eliminati toate hainele si bijuteriile din zona care urmeaza sa fie examinate. Vi se poate cere sa purtati o rochie in timpul procedurii. Daca vasele abdominale sunt examinate, cu exceptia cazului in care examenul este efectuat in mod urgent, cel mai bine este sa se accelereze inainte de procedura.

Examinarile cu ultrasunete sunt foarte sensibile la miscare, iar un copil activ sau plans poate prelungi procesul de examinare. Pentru a asigura o experienta lina, adesea ajuta la explicarea procedurii copilului inainte de examen. Aducerea cartilor, a jucariilor mici, a muzicii sau a jocurilor poate ajuta la distragerea copilului si la scurtarea timpului. Camera de examinare cu ultrasunete poate avea un televizor. Simtiti-va liber sa cereti canalul preferat al copilului dvs.

Cine interpreteaza rezultatele si cum le obtin?

Un radiolog, un medic special instruit pentru supravegherea si interpretarea examenelor de radiologie, va analiza imaginile si va trimite un raport semnat medicului care a solicitat aceasta procedura.

De obicei, medicul de trimitere sau furnizorul de servicii medicale va impartasi rezultatele cu dumneavoastra. In unele cazuri, radiologul poate discuta rezultatele cu dvs. la incheierea examenului.

Pot fi necesare examinari ulterioare. Medicul va explica motivul exact pentru care este cerut un alt examen. Uneori se efectueaza un examen de urmarire, deoarece o anomalie potentiala necesita o evaluare suplimentara cu viziuni suplimentare sau o tehnica speciala de imagistica.

O examinare ulterioara poate fi de asemenea necesara pentru ca orice modificare a unei anomalii cunoscute sa poata fi monitorizata in timp. Urmatoarele examinari sunt uneori cea mai buna modalitate de a vedea daca tratamentul functioneaza sau daca o constatare este stabila sau modificata in timp.

Care sunt avantajele vs. riscurile?

Beneficii

  • Cele mai multe scanari cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii).
  • Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar incomod, dar nu ar trebui sa fie dureros.
  • Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice.
  • Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza nici o radiatie ionizanta.
  • Scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X.

Riscuri

  • Pentru ultrasunetele standard de diagnostic, nu exista efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.
0 Shares
You May Also Like