Care este rolul unui termostat?

Care este rolul unui termostat?

0 Shares
0
0
0

Termostatul isi are acum locul in majoritatea caselor. Acest instrument joaca un rol esential in gestionarea sistemului tau de incalzire. De-a lungul timpului, a fost modernizat si include si alte caracteristici. Cum functioneaza termostatul?

Cum iti alegi modelul de termostat? Care sunt beneficiile instalarii de termostate de centrala in casa ta? Acest articol raspunde la toate intrebarile tale!

Ce este un termostat?

Principiul unui termostat

Un termostat este utilizat pentru a controla si regla temperatura unuia sau mai multor aparate. Principiul termostatului nu este nou. Gasim astfel un termostat intr-o masina, o centrala sau chiar un cuptor.

In cazul unei case, termostatul serveste ca un regulator de temperatura. Aceasta este o cutie care iti permite sa iti controlezi dispozitivele de incalzire. Este instalat in general intr-un loc de trecere accesibil (un coridor de exemplu) si pozitionat la 1,5 m de sol. Cu un termostat, poti mentine o temperatura fixa ​​in casa ta.

Cum functioneaza un termostat

Concret, termostatul se prezinta sub forma unei cutii fixate pe perete si dotata cu ecran digital sau cadran gradat. Interfata, indiferent daca este digitala sau nu, iti permite sa setezi temperatura pe care doresti sa o ai in casa ta.

Dupa ce ai setat aceasta temperatura, termostatul functioneaza autonom! Cand temperatura masurata scade sub punctul tau de referinta, termostatul trimite un semnal catre centrala ta care porneste functionarea dispozitivelor tale de incalzire. Cand temperatura setata este atinsa, termostatul controleaza oprirea centralei. Unele termostate moderne iti permit sa reglezi incalzirea mai fin, tinand cont de diferitele incaperi sau de ora din zi.

Avantajele instalarii unui termostat

Termostatul iti permite sa te bucuri de un confort sporit in viata de zi cu zi. Fara un termostat, ar trebui sa pornesti fiecare calorifer individual! Termostatul iti permite, de asemenea, sa te bucuri de o casa calda atunci cand te intorci de la munca zilnica. Fara termostat, programarea nu este posibila si poti incepe incalzirea doar cand esti prezent.

Un alt beneficiu major indus este legat de factura ta de energie. Intr-adevar, cu un termostat, poti economisi energie, deoarece controlezi pe deplin temperatura casei tale. De exemplu, fara termostat, iarna nu poti opri caloriferele in miezul noptii.

Fara control, temperatura din casa ta va experimenta variatii mari, ceea ce duce la un consum excesiv. Economia de energie cu un termostat este estimata la aproximativ 10%.

Cum se foloseste un termostat?

Pentru a profita din plin de beneficiile unui termostat, mai trebuie sa stii sa-l folosesti optim. In acest domeniu, exista cateva reguli principale de cunoscut. De exemplu, este recomandat sa setezi o temperatura intre 16 si 17 grade atunci cand esti plecat. Intr-adevar, nu este nevoie sa beneficiezi de un interior incalzit.

Obiectivul este pur si simplu acela de a preveni scaderea temperaturii, mai ales iarna. Asadar, cand ajungi acasa, vei atinge temperatura de confort dorita.

Daca esti acasa, temperaturile de stabilit depind de activitatile pe care le desfasori si de cat de frig iti este. In general se recomanda o temperatura intre 18 si 21 de grade. Pentru nopti se recomanda, in general, o temperatura in jur de 18 grade.

0 Shares
You May Also Like