Materialele plastice traditionale sunt prezente la fiecare pas in viata noastra. Le intalnim acasa, le intalnim in masina, le intalnim la birou, in magazine (sub forma de ambalaje), etc.
Rezistenta foarte mare a materialelor plastice traditionale, dar si faptul ca in procesul lor de fabricare se folosesc diferite substante toxice; reprezinta motive intemeiate datorita carora se doreste ca materialele plastice traditionale sa fie din ce in ce mai putin utilizate in viata de zi cu zi de catre oameni.
Un prim pas a fost facut in acest sens, odata cu aparitia pe piata a produselor biodegradabile si compostabile. In comparatie cu materialele plastice traditionale care ajung zi de zi la gunoi (mii de tone de materiale plastice ajung zi de zi la gropile de gunoi in intreaga lume) si care au nevoie de sute sau mii de ani pentru a se descompune, materialele biodegradabile si compostabile necesita cateva luni pentru a se descompune.
In plus, materialele plastice traditionale atunci cand se descompun elibereaza diferite substante nocive, care pana la urma polueaza mediul inconjurator. Materialele plastice biodegradabile si compostabile in schimb, nu fac acest lucru.
Cum este posibil? Ei bine, materialele plastice biodegradabile si compostabile sunt fabricate din materiale vegetale (trestie de zahar, frunze de palmier, bambus sau porumb). Imediat dupa ce sunt aruncate materialele plastice biodegradabile, incep sa se dezintegreze, fara a fi daunatoare pentru mediul inconjurator.
Ce produse biodegradabile si compostabile exista?
In prezent, exista diferite tipuri de produse biodegradabile si compostabile. Cand ati fost ultima data intr-un supermarket, cel mai probabil ati observat ca pungile de la fructe si legume, sau pungile si sacosele de la casele de marcat sunt diferite de cele care erau folosite in trecut.
Ei bine, acestea sunt fabricate din materiale plastice biodegradabile sau compostabile. Ele sunt rezistente astfel incat sa puteti transporta produsele cumparate, dar se dezintegreaza mult mai repede.
Va amintiti cand v-ati baut ultima data cafeaua sau ceaiul savuros de la un automat de cafea, sau de la benzinarie? Ei bine, atat benzinariile cat si automatele de cafea folosesc mai nou pahare de unica folosinta din materiale plastice biodegradabile. Acestea sunt mult mai prietenoase cu mediul inconjurator, in comparatie cu cele din materiale plastice traditionale.
Ati comandat recent meniul zilei, sau alt tip de mancare de la restaurant? Daca da, cel mai probabil v-ati pus intrebarea “De ce bolurile pentru supa sau salata arata diferit?”. Ei bine, acestea sunt diferite de cele pe care le cunosteati deja, pentru ca acelea erau confectionate din materiale plastice traditionale, iar acestea sunt confectionate din materiale plastice biodegradabile sau compostabile.
Caserolele de unica folosinta sunt de-asemenea diferite de cele din trecut. Acum, se fabrica astfel de produse din materiale plastice biodegradabile. Chiar si tacamurile de unica folosinta sunt din materiale plastice biodegradabile.
Cum pastram produsele biodegradabile?
Intentionati sa folositi chiar si acasa vesela de unica folosinta biodegradabila? Doriti sa cumparati pahare de unica folosinta biodegradabile? Daca da, trebuie sa stiti ca exista cateva detalii pe care trebuie sa le luati in considerare pentru depozitarea acestora.
In primul rand, feriti ambalajele si produsele biodegradabile si compostabile de razele puternice ale soarelui, dar si de umiditate. De-asemenea, nu pastrati aceste produse in zone in care temperatura atinge sau depaseste valoarea de 35 de grade Celsius, pentru ca vor incepe sa se descompuna.
Asadar, indiferent ca discutam despre farfurii de unica folosinta biodegradabile, pahare biodegradabile sau pungi biodegradabile sau compostabile, acestea sunt prietenoase cu natura si mediul inconjurator.
Folositi de fiecare data cand aveti posibilitatea astfel de produse, iar astfel veti avea o mica contributie in ceea ce priveste reducerea amprentei de carbon asupra mediului.