Tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-suprapopulatia-bacteriana

Tot ce trebuie sa stiti despre suprapopulatia bacteriana

0 Shares
0
0
0

Cand vine vorba de flora intestinala, idealul este o medie de aur: vrei ca acele bacterii prietenoase sa fie infloritoare si fericite, dar nu atat de fericite incat trec linia in suprapopulatie bacteriana. Si tu le doresti, deasemenea in primul rand in intestinul gros; insa in cazul in care aceste bacterii decid sa se aventureze si sa inceapa sa exploreze alte locuri, ai probleme.

Din pacate, un numar surprinzator de mare de persoane are prea multi microbi, in locul gresit. SIBO sau o suprapoplare bacteriana la nivelul intestinului subtire, este doar termenul tehnic pentru cresterea si dezvoltarea excesiva a bacteriilor patogene prea abundent si in locul gresit.

Nu este in totalitate acelasi lucru ca si Sindromul de colon iritabil, dar este aproape, iar cele doua sunt strans legate (exista o legatura deosebit de stransa intre SIBO si IBS-D). Studii recente au aratat ca pana la 40% dintre persoane (si pana la 78% din pacientii cu sindrom de colon iritabil) au o forma de sindrom de suprapopulare bacteriana (SIBO).

Excesul de bacterii poate provoca tot felul de probleme, inclusiv:

  • Gaz si balonare (cand bacteriile “mananca” carbohidratii prin fermentarea lor, produc gaze. Mai multe bacterii = mai mult gaz)
  • Constipatie, diaree sau ambele intr-un model alternativ (da, acest lucru se intampla! Daca nu ati experimentat o asemenea senzatie inseamna ca ati avut noroc!)
  • Pierdere in greutate periculoasa; incapacitatea de a castiga greutate indiferent cat de mult mananci.
  • Malnutritie si deficiente nutritive, chiar daca consumati o multime de alimente bogate in nutrienti.

SIBO este, de asemenea, strans asociata cu tot felul de alte afectiuni care nu par sa aiba nicio legatura evidenta cu intestinul – de exemplu, aceasta a fost legata atat de fibromialgie, cat si de rozacee.

Cum stiu daca am SIBO?

SIBO este diagnosticat in diverse moduri, dintre care nici unul nu este complet corect. Unul dintre cele mai comune instrumente este un test de respiratie hidrogen / metan. Pentru a face acest test, consumati pur si simplu o anumita cantitate de carbohidrati si apoi inspirati intr-o masina care poate detecta concentratiile de gaze diferite in respiratia dumneavoastra. Concentratia de gaze va fi diferita pentru persoanele cu SIBO. Puteti face un test de respiratie cu unul dintre cele doua tipuri de carbohidrati:

  • Glucoza: un test de glucoza va diagnostica SIBO la capatul apropiat al intestinului subtire.
  • Lactuloza: un test de lactuloza va diagnostica SIBO la capatul indepartat al intestinului subtire.

Testele de respiratie sunt excelente deoarece sunt neinvazive si usor de efectuat, dar deasemenea nu sunt foarte precise. Pentru un singur lucru, nu exista un consens clar despre linia dintre rezultatele “normale” si o “supraaglomerare”. Nevoile false si pozitiile false sunt ambele posibilitati.

Sunt disponibile teste mai precise, dar sunt si mai dureroase. De exemplu, puteti opta pentru o biopsie, dar aceasta este o procedura chirurgicala destul de mare, in cazul in care un medic fizic colecteaza fizic tesut din interiorul intestinului. Pentru majoritatea oamenilor, cheltuielile si inconvenientele nu merita.

Ce cauzeaza SIBO?

Ca intotdeauna cu flora intestinala, este complicata. In esenta, SIBO poate fi cauzata de orice anomalie fizica in intestinul subtire, care permite bacteriilor sa stea acolo pentru un timp si sa se reproduca. Factorii de risc includ:

  • Operatie gastrointestinala.
  • Inhibitori ai pompei de protoni.
  • Anumite infectii gastro-intestinale, in special gastroenterita.
  • Alte afectiuni gastro-intestinale preexistente (de exemplu boala celiaca si boala Crohn).
  • Probleme fizice cu intestinul (de exemplu, disfunctia supapei care uneste intestinele mici si cele groase).
  • Orice altceva poate provoca constipatie.

Tratarea si prevenirea SIBO

Abordarile de tratament pentru SIBO depind de faptul daca lucrati sau nu cu un medic. Daca aveti un gastroenterolog bun, antibioticele pe baza de reteta pot ajuta foarte mult. Este adevarat ca excesul de antibiotice provoaca o multime de probleme la nivelul florei intestinale, insa, daca este folosit in mod corespunzator (la tratament, dupa antibiotic este neaparat un supliment probiotic, altfel simptomele revin la loc), antibioticele sunt un instrument perfect legitim si pentru vindecare.

Uleiul de menta a aratat rezultate in alte studii; pare sa functioneze ca un antibiotic natural. Si puteti deasemenea sa il cumparati fara prescriptie.

0 Shares
You May Also Like