Se impune o buna practica de instalare tuburi beton pentru a ne asigura ca o conducta de beton inclusa intr-un sistem asigura toate nevoile sistemului. In scopuri de analiza si proiectare, in general se considera ca urmatoarele cazuri de constructie ofera suport bun pentru conducta de beton:
- Starea trenului
Starea denivelarilor proiectia pozitiva
Terasamentul (proiectie negativa)
Conditiile negative ale denivelarilor de proiectie si conditiile induse de santuri sunt adesea aproximate fie printr-un sant, fie prin o conditie pozitiva de dig.
Santurile sunt definite ca sapaturi inguste in pamant sau in roca. Atunci cand o teava este instalata intr-un sant, iar santul este umplut, materialul de umplere va avea tendinta sa se taseze in timp. Aceasta tasare a depozitarii implica o sarcina pe conducta. Aceasta sarcina este redusa de fortele de frictiune care actioneaza in sus, care se dezvolta intre partile de umplere si sant.
Sarcina de umplere care actioneaza pe partea superioara a tevii este luata ca greutatea materialului de umplere intr-o prisma dreptunghiulara peste latimea totala a santului, mai putin fortele de frecare dezvoltate la peretii santului. Materialul natural adiacent este considerat a fi autoportant si, prin urmare, nu transfera sarcina pe conducta.
Pentru a minimiza sarcinile pe conducta, santurile trebuie sa fie cat mai inguste. Latimea santului si, prin urmare, sarcina va depinde de:
- Latimea de cupa a excavatorului
Grosimea canalului
Diametrul conductei
Accesul necesar din partea laterala a tevii pentru instalarea si compactarea materialelor de sustinere a tevilor
Nevoia de sprijin pentru canale
Starea terenurilor
Starea de degradare pentru o teava este creata atunci cand teava este asezata pe sau aproape de sol natural (sau ca un sant indus) si materialul de umplere este asezat cu varf sub forma unui dig. Indiferent de natura materialului de umplere si de metoda de plasare a acestuia, este de asteptat o anumita tasare a umplerii.
In situatii de proiectie pozitiva, proiectele de tevi amplasate deasupra nivelului natural al solului si a solutiei de umplere diferentiala deasupra varfului conductei vor avea loc in comparatie cu distanta de pe fiecare parte dintre conducta si sol.
Sarcina de umplere care actioneaza pe partea superioara a tevii este luata ca masa materialului de umplere intr-o prisma trapezoidala pe latimea (diametrul) tevii, plus fortele de frecare dezvoltate intre prisma facuta de sol si umplutura adiacenta a gropii (comparata cu adancimea santului). In consecinta, sarcina pe care o conducta aflata in conditii de terasament o suporta va depinde, in general, de:
- Diametrul conductei
Inaltimea pantei
Conditii de sprijin
O baza stabila si uniforma este necesara pentru o performanta satisfacatoare a oricarei conducte ingropate. Fundatia trebuie sa mentina conducta in aliniere adecvata si sa sustina incarcarea cu pamant a santului, traficul si a constructia aflata peste conducte. Zona de pat este zona dintre conducte si fundatie. Este de obicei de 100 mm grosime si ajuta la asigurarea unui sprijin uniform de-a lungul tevii.
Functia sa este de a oferi suport pentru partea inferioara a conductei si a reduce intensitatea fortelor reactive. Pentru conductele de beton cu diametrul exterior mai mare de 1500 mm aceasta grosime trebuie marita la 150 mm. Zona Haunch este situata direct deasupra zonei de pat si se extinde pana la o inaltime cuprinsa intre 10% si 30% din diametrul exterior al tevii de deasupra zonei de pat.
Ofera suport pentru partea inferioara a tevii, reducand astfel efectele momentului de incovoiere in peretele conductei prin distribuirea mai eficienta a incarcaturilor aplicate in fundatie.