Policlorura de vinil, cunoscuta si sub numele de PVC sau doar vinil, este raspandita in toata lumea si este folosita inca de la mijlocul secolului 20. PVC-ul este puternic, rezistent la chimicale, la razele soarelui, la diverse conditii meteorologice, etc. Pvc-ul este pretutindeni, in jurul nostru.
Un material foarte versatil, acesta este folosit la fabricarea de sticle, la impachetare, jucarii, ca si material de constructii, in industria hainelor, la firele de electricitate, imitatiile de piele, mobilier si asa mai departe. Tamplarie pvc de cea mai buna calitate, numai la Design-Plast-Pvc.com!
Pvc-ul se afla pe locul 3 la nivel global din punct de vedere al materialelor plastice consumate. Peste 33 de milioane de tone de pvc sunt produse in fiecare an la nivel global, iar aceasta cifra de productie, creste constant, an de an. Peste 57% din masa pvc este clorura, deci are nevoie de mai putin petrol pentru fabricatie, decat ceilalti polimeri.
Deci, care este problema cu pvc-ul?
[adsenseyu1]
Pentru inceput, petrolul si clorura nu reprezinta ceea ce am putea numi in ziua de astazi “materiale verzi”, in ceea ce priveste extractia lor, rafinarea si produsele finale.
Foarte multe lucruri pe care le folosim in viata de zi cu zi sunt bazate sau sunt fabricate pe baza de petrol, iar daca productia acestuia va scadea brusc, nu numai industria transportului la nivel global va avea de suferit dar si fiecare aspect al vietii noastre de zi cu zi.
Trebuie neaparat sa schimbam modul de folosire al combustibililor, sa schimbam tipurile de combustibili fosili, cu altii, mai prietenosi cu mediul inconjurator.
Durabilitatea pvc-ului este de asemenea si unul dintre dezavantajele majore ale acestuia (din punct de vedere al integrarii in mediu) nefiind biodegradabil sau degradabil. Obiectele construite din pvc isi vor mentine forma din fabricatie pentru decenii, nu isi vor reduce marimea.
Greenpeace a dezvoltat proiecte pentru oprirea productiei de pvc la nivel global, deoarece dioxina este creata in procesul de productie prin topire. Dioxina este una dintre cele mai toxice otravuri create de om si este o toxina cumulativa, insemnand ca sta in corpul uman pentru o perioda foarte indelungata, concentrandu-se in carnivorele cele mai evoluate din lantul trofic (aici fiind inclusi si noi, oamenii).
[adsenseyu1]
Substantele numite ftalati, sunt adaugati pvc-ului in procesul de constructie, pentru a-l face mai maleabil. Studiile pe animale arata ca unele dintre aceste chimicale pot declansa cancerul si daune considerabile la nivelul rinichilor si a sistemului reproducator.
Partea cea mai ingrijoratoare pentru pvc-ul maleabil este ca tocmai acesta este folosit la jucariile pentru copii, iar acestia adora sa introduca lucruri in gura si sa le mestece. Aceasta problema este un motiv de ingrijorare in ziua de astazi. Totusi, cererea de pvc creste la nivel global.
Reciclarea pvc-ului.
Pvc-ul este un material destul de greu reciclabil, deoarece exista in componenta acestuia anumiti aditivi (incluzand metalele grele) asa cum ar fi cadmiul. In unele zone, acesta este considerat chiar un contaminant. In momentul de fata la nivel global, este reciclata mai putin de 1% din cantitatea de pvc.