Petra, orasul de piatra

0 Shares
0
0
0

Una dintre minunile Terei este “orasul de piatra”  – Petra. Este un sit arheologic aflat in partea de sud-vest a Iordaniei ce se intinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor. Strabate un lung defileu si apoi se continua pe latura estica a vaii Arabah, cunoscuta si sub denumirea de Wadi Araba.

Arhitectura acestui oras de piatra este intru totul deosebita. Cladirile sunt sapate in piatra muntelui iar privelistea incanta ochii tuturor celor ce viziteaza aceste locuri.

Cel ce a descoperit acest oras, dar si intreaga zona, a fost exploratorul elvetiana Johann Ludwig Burckhardt in anul 1812. Acesta vorbeste despe descoperirea lui ca fiind ” un oras rosiatic-trandafiriu vechi cat de jumatate de vreme”.  In anul 1985 orasul Petra a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO, fiind considerat ca fiind “una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii”.

Denumirea antica a acestui oras este Reken, mentionat in manuscrisede de la Marea Moarta, este asociat cu Muntele Seir.  Acest lucru este mentionat si in scrierile istoriculul Eusebiu si ale Fericitului Ieronim.  Datele istorice confirma faptul ca Petra era capitala nabataenilor- semiti vorbitori de limba araba, si centru al caravanelor ce se ocupau cu comertul in aceasta zona.

Inconjutat de pereti masivi din piatra si alimentat cu apa dintr-un rau ce strabate locul, orasul Petra se afla la intersectia unor importante drumuri comerciale. Astfel  prin acest nod comercial treceau drumurile care duceau spre Gaza, Damasc, Aqaba sau Golful Persic.

Reusita ridicarii acestui oras in pustiu s-a datorat incredibilei abilitati si ingeniozitati a nabatanilor de a controla apa, prin crearea unor oaze artificiale. Apa de ploaie era colectata in mod inteligent in aceste oaze, astfel se putea depasi deficitul de apa din perioada de seceta.

Intrarea in defileu, din parte estica a vaii, este una impresionanta ce uimeste de fiecare data cand este  strabatuta. Defileul este numit “Siq” ( sageata), este foarte ingust si inalt, pe alocuri peretii de piatra se apropie la o distanta de 3-4 metrii. La capatul acestui defileu  se afla  cea mai impresionanta cladire  “Al Khazneh” – Trezoreria. Aceasta impresionanta ruina este sapata in intregime in piatra aurie-rosiatica cu motive arhitecturale impresionante.Continuand calatoria prin acest oras, si trecand de impresionanta Trezorerie, intalnim  la poalele muntelui en-Nejr un imens “teatru”.

 

Acest teatru este amplasat in asa fel incat din interiorul lui sa fie vizibila mare parte a mormintelor din apropiere. La capatul defileului valea se deschide brusc iar orasul Petra se infatiseaza in toata splendoarea acestuia. La fel ca si Trezoreria, Amfiteatrul a fost sapat in intregime in piatra. In interiorul acestuia au fost gasite urmele unor morminte iar pe margine sunt turnuri de observatie, sapate tot in piatra.

“Manastirea” , dedicata regelui Obodas, este localizata in partea de nord-vest in  locul cel mai indepartat al vaii Petra. Este monumentul cu cea mai impunatoare fatada avand o lungime de 50 metri si inaltime de 45 metri, doar usa monumentului are 26 metri. Este de fapt un mormant sculptat in intregime in piatra  insa crucile din interior au dat denumirea actuala a locului.

Istoricii se contrazic in legatura cu inceputurile orasului antic Petra. Unii arheologi sustin ca orasul este amplasat pe locurile unui vechi sanctuar care ar fi existat aici din timpurile antice, iar orasul propriu  zis a fost construit nu de foarte mult timp. Orasul Petra este identificat, sau confundat, cu orasul Sela, care inseamna tot piatra, de aceea faptul ca este mentionat in Vechiul Testament nu poate fi in totalitate verificat.

Cele mai importante informatii despe datarea acestiu oras au fost obtinute din sapaturile arheologice din incinta mormintelor. Astfel au fost descoperite morminte nabaetane dar si morminte greco-romane. In urma acestor cercetari s-au constatat influente egiptene, grecesti, romane si siriene. Din pacate peretii mormintelor s-au deteriorat in timp astfel inscriptile de pe tencuiala au disparut aproape in intregime. Toate informatiile colectate si dezbatute de arheologi indica faptul ca datarea acestui oras poate cobora in timp pana in sec VI i.Hr.

jordan_petra_amphitheatre2Teritorile arabe aflate sub conducerea orasului Petra au fost absorbite de Imperiul Roman in anul 106. Dinastia nativa din oras se sfarseste aici insa orasul continua sa infloreasca. Un secol mai tarziu, pe cand orasul se afla pe culmile dezvoltarii sale, ridicarea de cladiri se opreste brusc. Se presupune ca acest fapt se datoreaza unei invazii neo-persane a Imperiului Sassanid.
Tot in aceasta  perioada centrul comercial de la Palmyra a crescut mult in importanta  la fel si comertul pe mare, astfel a inceput decaderea orasului Petra.

Faptul ca nu mai era marele centru comercial al zonei nu a dus insa la pustiirea orasului. Locuitorii au ramas din motive religioase, fapte consemnate in scrierile lui Epifanie de Salamina (315-403)…insa nu pentru mult timp. In anul 363 in urma unui cutremur de pamant multe dintre cladirile orasului sunt daramate altele fiind grav avariate. Sistemul de colectare a apei este grav avariat iar aici incepe  declinul si pustiirea orasului.

0 Shares
You May Also Like