Multi oameni considera in ziuda de astazi, ca efectul de dezorientare al lanternelor de politie este de aparitie noua, fiind ceva “inventat de curand”, dar lucrurile nu stau tocmai asa.
Efectul Bucha.
Sa aruncam o privire asupra istoriei fenomenului de dezorientare cauzat de expunerea la diferite lumini. Acest fenomen a aparut in momentul cand prima persoana a experimentat simptome de ameteala si confuzie, atunci cand a fost expusa la o astfel de lumina.
Persoana a fost indentificata de Dr. Bucha in anii ’50, atunci cand a fost rugat sa investigheze o serie de accidente de elicopter inexplicabile, in urma carora acestea s-au prabusit iar mai multe persoane si-au pierdut viata.
Dupa aceste accidente, unii membri supravietuitori ai echipajelor au declarat ca in acele momente au suferit de o ameteala puternica si dezorientare din cauza efectului vizual, al palelor in rotatie ale elicopterului. Echipajele au raportat experiente ciudate, atunci cand se uitau catre palele la rotatie maxima ale elicopterului, totul culminand cu simptome de dezorientare, senzatie de voma, ameteli, etc.
[adsenseyu1]
De fapt, rotorul si palele elicopterului, lasau o anumita cantitate de lumina de la soare sa treaca intermitent printre acestea, afectand in acest mod ochii pilotilor sau ai celorlalti membri ai echipajelor, in momentul cand le priveau, cauzand pierderea controlului si producerea accidentului in sine.
Prenumele doctorului Bucha s-a pierdut in istorie, dar acest fenomen a inceput sa fie cunoscut sub numele de “efectul Bucha”, inca de atunci si pana in zilele noastre.
Beneficiile lanternelor de dezorientare.
Popularitatea acestui tip de lanterna, a explodat in ultimii ani. Raspunsul ochiului uman la flash-urile de lumina ale acestui tip de lanterna au devenit arhi-cunoscute, dar crearea si proiectarea device-urilor potrivite, a lanternelor in cauza, continua sa evolueze si in prezent.
Este strobe-flashlight-ul o inovatie viabila? Efectele sau beneficiile acesteia depasesc dezavantajele? Iata cateva lucruri care sustin beneficiile unei astfel de lanterne, mai ales cand aceasta este folosita de fortele de politie sau de catre diferite persoane fizice, in scop de auto-aparare:
• Dezorienteaza cu succes suspectul sau atacatorii
• Diminueaza drastic capabilitatile de adaptare la intuneric ale atacatorilor
• Cauzeaza intreruperi in distingerea elementului inconjurator din campul vizual al atacatorilor, facandu-i pe acestia sa nu mai poata riposta corespunzator.
• Este un factor psihologic descurajant
• Provoaca frica sau sentimentul de neliniste, atacatorul nu se mai poate concentra.
[adsenseyu1]
Dezorientarile si senzatiile de ameteala astfel create, survin in urma expunerii la lumini de inalta intensitate, care cauzeaza printuri vizuale temporare si senzatia de “after image” in ochii suspectilor, astfel incat acestia nu mai pot actiona cu usurinta.
Senzatiile de dezorientare variaza, in functie de intensitatea luminii si gradul de expunere la aceasta. Aceste frecvente de lumini folosite in lanternele de dezorientare, afecteaza creierul, acesta nu mai poate pur si simplu sa le perceapa, deoarece sunt prea rapide pentru decodificare si clacheaza.
Tacticienii politiei recunosc ca exista chiar si posibilitatea orbirii temporare, in cazul in care subiectii au luat contact direct cu lumina de mare intensitate a acestor lanterne.
Exista de asemenea si dezavantaje in folosirea acestor lanterne de catre politisti, deoarece in timpul folosirii, miscarile persoanelor ce se doresc “orbite” de catre lanterna, ii pot parea politistului foarte incete, acesta fiind un dezavantaj important, mai ales in momentele cand suspectul sau atacatorul incearca sa riposteze.
Totusi, strobing flashlight-urile au devenit nelipsite in cadrul fortelor de politie, mai ales in Occident. Intrati cu incredere pe Lanterne.ro, veti gasi acolo cele mai eficiente lanterne profesionale, la preturi excelente.