O infecție a tractului urinar (UTI) poate fi suficient de dureroasă pentru a provoca o pierdere temporară a interesului pentru sex. Odată ce simptomele infecției se diminuează, totuși, unii se întreabă dacă este sigur să faci sex din nou.
De obicei, medicii recomandă evitarea sexului până când infecția s-a vindecat complet. Acest lucru se datorează faptului că relațiile sexuale pot irita tractul urinar și pot împinge bacteriile în uretră, agravând infecția.
Haideți să aflăm împreună cât este de sigur sexul în această perioadă și la ce riscuri se expune o persoană care are o UTI, inclusiv dacă infecția este contagioasă . De asemenea vă invit să consultați și site-ul sexedu.ro, unde puteți găsi nenumărate sfaturi legate de diferite teme ce includ sănătatea și educația sexuală.
Este sigur actul sexual în această perioadă?
Infecția tractului urinar este o infecție bacteriană. Are loc când bacteriile – adesea din anus, mâinile murdare sau pielea – intră în uretră și călătoresc spre vezică sau alte părți ale tractului urinar. UTI-urile NU sunt transmise sexual și nu sunt contagioase. Aceasta înseamnă că persoanele cu un UTI nu vor transmite un UTI partenerului lor. În majoritatea cazurilor, partenerii sexuali ai unei persoane cu infecții urinare nu vor avea nevoie de tratament.
Cu toate acestea, există mai multe riscuri de a face sex atunci când o persoană are o UTI.
În această perioadă contactul sexual poate provoca durere și poate irita o uretră sensibilă. La femei, presiunea asupra pereților interni ai vaginului poate pune și presiune asupra vezicii urinare, intensificând durerea unei infecții.
Sexul poate aduce, de asemenea, bacteriile din alte locuri din jurul zonei genitale în uretră. Pentru multe persoane – în special femei – sexul frecvent este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea unei ITU. Acest lucru se datorează faptului că relațiile sexuale în timp ce infecția este încă prezentă crește riscul introducerii mai multor bacterii în tractul urinar. Acest lucru poate agrava infecția și încetinește vindecarea.
Orice contact genital poate introduce bacterii în uretră, cu sau fără prezervativ sau penetrare. Deci, pentru a minimiza riscurile, oamenii ar trebui să evite toate formele de sex până la dispariția simptomelor.
Sfaturi pentru siguranță
UTI-urile sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că tractul urinar al unei femele este mai scurt decât cel al unui bărbat, ceea ce face mai ușor pentru bacterii să se deplaseze în vezică.
În plus, uretra este mai aproape de anus, ceea ce permite bacteriilor din anus să călătorească pe tractul urinar, ceea ce poate provoca o infecție.
Nu există nicio modalitate sigură de a face sex pe timpul unei infecții urinare, dar unele strategii simple în timpul activității sexuale pot reduce riscul de UTI viitoare:
Urinați înainte și după sex pentru a elimina bacteriile.
Evitați practicile sexuale care pot răspândi bacteriile de la anus la vagin sau uretra. Persoanele care fac sex anal ar trebui să folosească prezervativul și ar trebui să schimbe prezervativele după penetrarea anusului și înainte de a pătrunde în orice altă parte a corpului.
Bea multă apă pentru a ajuta la curățarea tractului urinar. Riscul unei UTI este mai mare atunci când o persoană este deshidratată.
Spălați-vă mâinile înainte de a stimula manual un partener. Acest lucru nu va preveni UTI-uri în întregime, dar poate reduce riscul de a introduce accidental bacterii în uretră.
Spălați-vă mâinile după atingerea anusului partenerului sau a altor părți ale corpului.
Și nu uitați! Nu ezitați să consultați părerea unui medic specialist indiferent de problema pe care o aveți.