De ce este important jocul in viata copilului tau?

De ce este important jocul in viata copilului tau?

0 Shares
0
0
0

Jocul este distractiv pentru un copil, dar este si esential! Copiii trebuie sa se joace pentru a face descoperiri, pentru a intelege lumea din jurul lor si pentru a se dezvolta bine. Datorita jocului, copilul dezvolta, de asemenea, mai multe abilitati.

Efecte pozitive asupra dezvoltarii sale

De la o varsta frageda, prin joaca, un copil incepe sa invete de placere. Jocul are efecte pozitive asupra intregii sale dezvoltari.

  • Dezvoltare motorie si senzoriala

Cand un bebelus se distreaza manipuland obiecte, uitandu-se la ele si punandu-le in gura, descopera culori, texturi, forme, sunete si gusturi. Crescand, jocurile sale ii ofera si ocazia sa alerge, sa sara, sa faca salturi si sa arunce o minge. Ii intareste muschii, abilitatile fizice si echilibrul.

Cand copilul tau se joaca, toate simturile lui sunt trezite si creierul lui lucreaza din greu pentru a inregistra cunostinte.

  • Dezvoltarea sa intelectuala

Jocul dezvolta si gandirea si capacitatea de a rezolva probleme. De exemplu, atunci cand un copil se distreaza scotand sunete cu obiecte sau aruncand in mod repetat cuburi, el intelege treptat ca gestul sau da rezultate. Jocul promoveaza, de asemenea, creativitatea si imaginatia. Acesta este cazul, de exemplu, atunci cand un copil inventeaza povesti cu figurinele sale.

  • Dezvoltarea sa sociala

Jocul ii permite copilului sa invete sa traiasca cu ceilalti. Cand se joaca cu alti copii, un copil mic invata sa imparta sa se transforme, sa faca compromisuri si sa faca fata unor mici provocari.

  • Dezvoltarea limbajului sau

Cand se joaca, copilul invata sa spuna cuvinte noi, sa-si exprime ideile si sa fie inteles.

Cum sa incurajezi jocul la copilul tau?

Jocul este o activitate fireasca pentru un copil, acesta se joaca spontan. Cu toate acestea, se poate intampla ca un copil mic sa nu aiba timp de distractie, deoarece deseori programele foarte organizate ale familiilor lasa putin loc de joaca. Iata cateva idei pentru a incuraja jocul zilnic cu copilul dumneavoastra.

  • Oferiti-i copilului sansa de a se juca cat mai des posibil si acorda-i timp sa faca acest lucru fara a se intrerupe.
  • Ofera-i diverse jucarii copii si accesorii cu care se poate distra (de exemplu, covorase de joc, cuburi, blocuri, animale de plus, baloane, plastilina, figuri mici, vase de plastic, cutii de carton, perne, masini mici, deghizari etc.).
  • Ofera-i copilului diferite activitati in diferite locuri pentru a le oferi sansa de a se juca in mai multe moduri (de exemplu, sa se joace in nisip, sa se joace pe zapada, sa se joace cu alti copii, sa faca meserii, sa faca muzica, sa danseze, sa se deghizeze etc.).
  • Iesiti afara des cu copilul. Cand se joaca afara, copiii se misca mai mult, isi asuma riscuri mici, isi asuma provocari si castiga incredere.
  • Lasa copilul sa se joace liber singur sau cu alti copii. Cand decide ce vrea sa joace si cum vrea sa joace, isi dezvolta creativitatea si capacitatea de a rezolva problemele.
  • Evita sa iti impui regulile atunci cand te joci cu copilul. Cand il lasi sa preia conducerea, micutul tau isi dezvolta independenta si increderea in sine.
0 Shares
You May Also Like