Este Iisus un mit?

Este Iisus un mit?

0 Shares
0
0
0

Scepticii sustin ca Iisus Hristos, din Biblie, este pura fictiune. Cu toate acestea, nu putem sti cu certitudine.

Unele site-uri sustin ca Iisus Hristos este un mit. Cartile spun ca intalnirile sale extraordinare cu oamenii din Tara Sfanta sunt simple inventii. Documentarele afirma ca executarea Lui sub conducerea guvernului roman este falsa.

Iisus este, fara indoiala, cel mai influent personaj religios. Iar explicatiile pentru adevarata sa origine variaza de la bizar la simple prostii, la simplu absurd. Exista o teorie conform careia Iisus si viata Lui sunt doar o personificare a simbolurilor continute in crucea zodiacului din astrologie. Se crede ca rolul sau ca “Fiul” si calatoriile sale cu cei 12 ucenici ai sai ar fi o metafora pentru miscarea “soarelui” prin cele 12 constelatii.

Pe scurt, adorarea (cultul) lui Hristos este doar o continuare a fascinatiei omenirii fata de stele.

Altii sustin ca Iisus este un compozit din mai multe persoane reale care au trait in primul secol. Se presupune ca faptele notabile ale acestor persoane au fost combinate si mitificate in persoana lui Iisus Hristos. Asociat acestui fapt este gandul ca El este un personaj incropit din cuvinte “neautentice si supra-interpretate”.

O argumentare cel putin ciudata, poate ca una dintre cele mai ciudate argumentari, este ca Iisus, un om cunoscut ca militant al pacii, a fost o inventie a guvernului roman. Oficialii vicleni L-au inventat ca o modalitate de a-si controla supusii cu o alternativa la liderii revolutionari care zguduiau Israelul primului secol al erei noastre si amenintau puterea Romei.

Daca oricare dintre aceste idei ar fi adevarate, ar transforma numeroase texte religioase in texte fara valoare si, in acelasi timp, ar distruge sperantele a miliarde de adepti ai crestinismului. Una este sa respingem invataturile lui Iisus Hristos sau sa respingem crestinismul, ca intreg, dar sa-L respingem pe motiv ca este o fantezie… este cu totul altceva.

Desi opiniile lor despre rolul Sau pot fi diferite, cei mai multi adepti ai celor mai importante religii ale lumii – Crestinismul, Islamismul, Hinduismul, Budismul, Iudaismul, printre altele – accepta faptul ca un om cunoscut ca Iisus a umblat pe Pamant in primul secol. Asta ar inseamna peste trei sferturi din populatia vie de astazi.

Cei mai multi nu pun la indoiala existenta unui Iisus Hristos literal, palpabil. Cu toate acestea, apar tot mai multe carti si lucrari academice care sustin ca El niciodata nu a trait.

Ce este deranjant este faptul ca sustinatorii “mitului lui Hristos” par atat de increzatori. Afirmatiile lor indraznete vin in completarea unui numar tot mai mare de carti si articole. Ei par atat de siguri pe concluziile lor, lucru care ii face sa fie credibili.

Aceste argumente viclene sadesc indoiala in mintile unei generatii din ce in ce mai distantata de biserica; o generatie din ce in ce mai nereligioasa. Mai mult, aceste argumente ii instraineaza de la credinta pe cei “hraniti” cu ipocrizia unei religii mainstream. Chiar si cei care sunt convinsi de existenta literala a lui Iisus Hristos pot incepe sa caute modalitati de a contracara aceste afirmatii.

Principalele motive pentru care oamenii pretind ca Iisus este imaginar pornesc de la trei premise importante:

  1. Acuzatia ca nu exista nici o dovada seculara sau non-biblica a existentei Sale reale;
  2. Teorii conform carora inregistrarea Noului Testament, din Biblie, nu are nici o valoare istorica legitima.
  3. Critici conform carora profilul lui Iisus Hristos imprumuta foarte multe elemente din paganismul antic, anterior crestinismului.

Afirmația conform careia Iisus nu a existat niciodata este considerata, de catre cei mai multi oameni, absurda. Ei nu au nevoie sa o vada altfel, nu au nevoie sa se convinga de contrariu. Cu toate acestea, o incercare de a demonta aceste presupuse “dovezi coplesitoare” poate fi benefica.

Procedand astfel, nu numai ca va veti alimenta convingerea ca Iisus Hristos a existat cu adevarat, dar veti putea intelege, de asemenea, cine a fost El cu adevarat.

Marturisiri si dovezi istorice

Sustinatorii mitului lui Hristos spun ca nu exista alte surse, in afara Bibliei, care sa marturiseasca existenta Lui. Acest lucru este, evident, fals.

Urmatoarele personalitati reprezinta cateva dintre izvoarele istorice inregistrate la scurt timp dupa viata lui Hristos.

  • Tacitus: Ca istoric roman care a trait, cu aproximatie, in perioada 56-117 d.Hr., acesta a mentionat persoana lui Iisus Hristos si executia Sa de catre guvernatorul roman Pilat din Pont in vasta sa lucrare, cunoscuta sub numele “Analele”, care trateaza istoria Imperiului Roman dintre anii 14-68 d.Hr.
  • Suetonius: A fost un alt istoric roman, care a trait, cu aproximatie, intre 70-140 d.Hr. El face referire la Iisus Hristos in lucrarea sa intitulata “Vietile celor doisprezece Cezari”, incheiata in anul 121 d.Hr. Lucrarea cuprinde 12 biografii ale imparatilor romani si este considerata o sursa principala si valoroasa a istoriei Romei.

Intr-o sectiune despre imparatul Claudiu, el face referire la evreii care erau expulzati din Roma, deoarece acestia se rasculau si creau constant tulburari, instigati fiind de un anume Chrestus. “Chrestus” era frecvent vazut ca o referire la Hristos.

In cadrul sectiunii despre imparatul Nero, Suetonius vorbeste despre pedepsirea “crestinilor, din cauza unei superstitii noi si daunatoare.”

  • Pliniu cel Tanar: guvernatorul provinciei romane Bitinia. A trait intre 61-113 d.Hr. In jurul anului 113, acesta i-a trimis o scrisoare imparatului roman Traian, in care descria situatia “crestinilor” din provincia sa. In scrisoare, el a mai mentionat ca un grup de crestini s-au intalnit intr-o zi bine stabilita si i-au cantat “imnuri lui Hristos, i-au cantat ca unui zeu”. In plus, el a explicat angajamentul lor “de a nu face fapte rele, de a nu comite nici o frauda, furt sau adulter, de a nu minti, nici de a refuza vreo credinta”. Solutia lui Pliniu pentru crestinii care refuzau sa se inchine zeilor romani era executia.
  • Flavius Josephus (Iosif Flaviu): istoric si savant roman de nationalitate evreiasca, acesta a scris “Antichitatile Iudaice”, o lucrare istoriografica de 20 de volume despre poporul evreu. In aceasta lucrare sta scris: “Iisus, un om intelept, mare invatator, ale carui fapte au fost surprinzatoare… a castigat sprijinul multor evrei, dar si multi greci i-au fost alaturi”. Pilat l-a condamnat la moarte prin rastignire, iar aceia ce i-au fost alaturi de la inceput n-au incetat sa-L iubeasca.”

In ciuda controverselor privind autenticitatea acestor trimiteri directe la Iisus Hristos, mentiunile indirecte la persoana Sa in cadrul altor sectiuni, cum ar fi o trimitere la “Iacov, fratele lui Iisus”, sunt mai putin disputate.

In fiecare dintre cazurile enumerate, trebuie mentionat faptul ca domeniul de aplicare a lucrarilor acestor personalitati merge dincolo de sustinerea sau infirmarea / combaterea existentei lui Iisus Hristos. Prezenta Sa literala, palpabila, a fost, pur si simplu, recunoscuta ca o etapa acceptata a istoriei.

Desi cei impartiali l-au mentionat pe Hristos in scrierile lor, scepticii convinsi inca sustin ca nu au fost martori oculari reale ai vietii Lui si, prin urmare, nu cred in El sau in existenta Lui.

Sa ne gandim, totusi, la ceea ce se spune. Prin acest standard, orice izvor istoric (de multe ori un rezultat al compilarii informatiilor obtinute pe cale orala si scrisa pe o perioada de mai multi ani) ar putea fi respins sub pretext ca este nedemn de incredere, intrucat persoana care le-a compilat nu a vazut, de fapt, subiectele mentionate.

In cele din urma, refuzurile din partea scepticilor cu privire la un Iisus concret devin ridicole, dovedind faptul ca si un adevar bine stabilit poate fi transformat intr-unul indoielnic daca o persoana incearca suficient.

De asemenea, persoanele care sustin si recunosc existenta concreta a lui Iisus nu pot fi catalogate “pro-crestine”. Unora le-ar fi extrem de greu sa-i descrie pe  musulmani, hindusi sau evrei drept pro-crestini. Musulmanii il recunosc, de obicei, pe Iisus ca pe un profet important, iar hindusii ii recunosc importanta invataturilor si efectul lor asupra istoriei.

In cazul evreilor, vorbim despre ceva mult mai profund si mai puternic. Evreii au contribuit la executia Lui, intrucat El nu corespundea standardului de “Mesia care va sa vina”. Un standard pe care evreii si-l stabilisera. Ei au tot interesul sa nege existenta unui om numit Iisus, avand in vedere criticile pe care le-au primit si credinta lor constanta intr-un Mantuitor care va veni. Desi acestia nu l-au vazut ca “Fiul lui Dumnezeu”, pana si ei recunosc ca a existat.

In general, multe alternative religioase la credinta crestina ar putea respinge sau elimina usor crestinismul ca religie serioasa, punandu-se de acord asupra faptului ca figura centrala a sistemului sau de convingeri nu a trait niciodata. Insa nu este cazul, nu se incearca acest lucru.

Carte de istorie?

De asemenea, criticii Bibliei gresesc cand sustin ca Noul Testament nu are nici o valoare istorica. Noul Testament inregistreaza fapte istorice demonstrabile, cum ar fi construirea templului lui Irod, al carui perete si temelie se mai pot vedea si astazi.

Exista, de asemenea multe referiri la Imperiul Roman si la distrugerea Ierusalimului, doar  pentru a numi cateva, toate fiind fapte istorice. Chiar si genealogia umana a lui Hristos este inclusa in evanghelii. Prin urmare, cartea care detaliază nasterea, viata si moartea unui om pe nume Iisus nu poate fi, pur si simplu, scrisa ca un basm vast.

In plus, arheologi din toate domeniile si ramurile arheologiei sunt de acord ca Biblia contine o cantitate considerabila de informatii faptice, concrete.

Millar Burrows, un profesor care a lucrat la Universitatea Yale, a precizat in cartea sa, “Ce inseamna pietrele acestea?”, urmatoarele: “Per ansamblu, munca si cercetarile arheologice [intocmai asa a fost scris] a consolidat, fara indoiala, increderea in fiabilitatea si credibilitatea izvoarelor biblice. Mai multi arheologi [intocmai asa a fost scris] a constatat ca respectul sau fata de Biblie a crescut in urma lucrarilor de excavare din Palestina.”

Autorul continua: “In multe cazuri, arheologia a combatut opiniile si teoriile care apartin criticii moderne.”

In cartea sa, “Arheologia Palestinei”, William F. Albright intareste cele mentionate mai sus: “Scepticismul excesiv aratat fata de Biblie de catre scolile istorice ale secolelor optspreseze si nouasprezece este mereu discreditat de descoperirile periodice din ultimii ani. Aceste descoperiri atesta claritatea unor incontestabile detalii si au dus la cresterea recunoasterii valorii Bibliei ca autentica sursa istorica.”

In ghidul vizual “HarperCollins” al Noului Testament, Jonathan L. Reed afirma: “Cele mai multe descoperiri arheologice referitoare la oameni, locuri, sau titluri mentionate in Faptele Apostolilor intaresc, la un oarecare nivel, credibilitatea in istoricitatea sa; multe dintre detaliile specifice din Fapte sunt concrete.”

Chiar mai mult decat simple fapte istorice, puteti dovedi ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu.

Ceea ce diferentiaza Scriptura de toate celelalte carti de istorie este profetia, adica istoria scrisa in prealabil. Evenimente prezise cu sute de ani inainte ca acestea sa aiba loc arata ca Biblia a izvorat dintr-o inspiratie divina, a fost inspirata de divinitate.

In Isaia 46:9-10, Dumnezeu ii provoaca pe sceptici sa confrunte profetia implinita cu izvorul istoric. Brosura “Autoritatea Bibliei… Poate fi aceasta dovedita?” va elimina orice dubiu in legatura cu validitatea acestei Carti. Cititi-o sau solicitati un exemplar.

Un alt Iisus

Dar despre presupusele radacini pagane ale crestinismului, ce putem spune? Un avertisment al apostolului Pavel in Epistola a doua catre Corinteni vine ca raspuns la aceasta intrebare: “Dar ma tem ca nu cumva, precum sarpele [Satana] a amagit pe Eva in viclenia lui, tot asa sa se abata si gandurile voastre de la curatia si nevinovatia cea in Hristos. Caci daca cel ce vine va propovaduieste un alt Iisus, pe care nu l-am propovaduit noi, sau luati un alt duh, pe care nu l-ati luat, sau alta evanghelie pe care nu ati primit-o, voi l-ati ingadui foarte bine.” (II Cor. 11:3-4).

Ati inteles despre ce este vorba? Acest pasaj nu descrie pe cineva care propovaduieste impotriva adevaratului Iisus Hristos. In schimb, descrie o fiinta cu totul si cu totul diferita. Acest “Iisus”, imputernicit de un duh diferit si care aduce o alta Evanghelie, era primit de adevaratii credinciosi.

Oricat de socant ar suna, acest Iisus Hristos contrafacut, fals, insala astazi milioane de oameni si are radacini pagane!

De ce s-ar deranja Satana sa raspandeasca ideea de “un alt Iisus”? De ce nu promoveaza un alt dumnezeu fals, fara nici o legatura cu Iisus Hristos?

Asa cum v-ar spune orice escroc, cele mai eficiente minciuni sunt acelea care contin elemente de adevar, un sambure de adevar. Ce modalitate mai buna de a insela sau induce in eroare milioane de oameni in legatura cu adevaratul Iisus Hristos exista, decat de a veni cu niste asemanari alternative cu El, inclusiv numele Lui. Nu este o intamplare faptul ca diavolul este cunoscut ca un inselator priceput, dar si tatal minciunilor (Ioan 8:44).

De fapt, asa cum Pavel a mentionat Epistola a II-a catre Corinteni, capitolul 11, diavolul a facut acest lucru de la bun inceput. El i-a amagit pe Adam si Eva, in Gradina Edenului, sa manance fructe din “pomul cunostintei binelui si raului” (Facerea 2:17; 3:6). Trebuie admis faptul ca Dumnezeu a spus ca acest pom are si ceva “bun” in el.

Acest Iisus fals este o clona relativa a multor zei pagani din societatile antice, cum ar fi Babilon si Egipt. Este vorba despre acest personaj descris in teoriile despre “mitul lui Hristos”. De-a lungul istoriei, milioane de oameni au fost inselati de acest Iisus fals.

Lucrarea “Crestinism si mitologie” explica legatura pagana: “… conceperea unui Mântuitor-Dumnezeu a fost destul de normala in lumea antica pagana… conceperea mantuirii sta la baza notiunii de zei precum Osiris, Attis si Adonis…”

De ce exista atat de multe povesti asemanatoare cu moartea si invierea lui Iisus? Raspunsul, pe scurt, este ca nu paganismul influenteaza crestinismul, prin afirmatii si teorii, ci exact invers. Planul lui Dumnezeu pentru omenire a luat nastere cu mult inainte de aparitia paganismului. Promisiunea lui Dumnezeu cum ca va oferi omenirii un Mantuitor, de exemplu, a fost dezvaluita prima data in Gradina Edenului (Facerea 3:15). Alte profetii care au prevestit venirea lui Hristos: Geneza 12: 3, 49:10; Numere 24:17; Deuteronom 18:15, 18 si Isaia 07:14, 9: 6-7, 11:1-5.

Toate povestile pagane au “imprumutat” un element important: promisiunea lui Dumnezeu!

Poate cele mai populare exemple de venerare a falsului Hristos este respectarea Craciunului si Pastelui. Ambele sarbatori sunt adanc inradacinate in paganism.

Craciunul este o combinatie de mai multe simboluri si principii pagane. Aceasta sarbatoare nu are nici o legatura reala cu crestinismul, in afara de  adevarurile partiale din povestea nasterii Pruncului Iisus (sa ne gandim la “cunoasterea binelui si raului”), poveste care a fost, ulterior, atasata acestei sarbatori. Presupusa nastere pe data de 25 decembrie, de exemplu, este o continuare a respectarii sarbatorii romane Saturnalia, sarbatoare care implica inchinarea la un zeu soare. Pomul de Craciun este un element imprumutat de la un idol babilonian la care oamenii se inchinau.

Sarbatorirea Pastelui a inceput inca din antichitate, ca un tribut adus “zeitei primaverii” sau “reginei cerului” cu ocazia sosirii primaverii. Numele de Paste a provenit de la numele germanic al zeitei fertilitatii, Austron. Asemanarea acesteia cu Ishtar (zeita akkadiana, asiriana si babiloniana a fertilitatii, iubirii, razboiului si sexului), cu Astarteea (zeita palestiniana a fertilitatii) si cu Astarte (zeita feniciana a procreatiei si fecunditatii) este evidenta.

Conceptele de “mama si Mantuitor” si de “Mantuitor-Dumnezeu”, raspandite in culturile antice, au fost combinate cu fapte despre tortura si moartea adevaratului Isus Hristos si eventuala sa inviere, pentru a forma sarbatorirea moderna a Pastelui.

Acest lucru explica de ce atat sarbatorirea Craciunului cat si sarbatorirea Pastelui sunt atat de incompatibile cu adorarea si cinstirea lui Dumnezeu din Scriptura. Pomi de Craciun si vasc? Mos Craciun si renii? Oua si iepuras de Paste? Slujbe tinute afara si pasca? Aceste simbluri “crestine” sunt toate absente din Biblie, insa le gasim, in schimb, in practicarea ritualurilor pagane.

Expunerea radacinilor pagane ale Craciunului si Pastelui nu este ceva nou. Nenumarati oameni au mai auzit despre acest lucru si inainte si, de la an la an, descopera mai mult. Unii refuza sau aleg sa ignore aceasta legatura, intr-un efort de a continua sa tina aceste zile. Dar multi recunosc deschis adevaratele origini ale radacinilor Crestinismului. Ei justifica respectarea acestor sustinand ca, de fapt, “nu se inchina la dumnezei falsi”, ci “i se inchina lui Iisus Hristos”.

Dumnezeul Bibliei vorbeste impotriva acestei practici: “…Acest popor Ma cinsteste cu buzele, dar cu inima lui este departe de Mine. Dar in zadar Ma cinstesc ei, invatand pe oameni invataturi care sunt porunci omenesti… Bine! Ati lepadat porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra.” (Marcu 7:6-7, 9).

Dumnezeu nu a poruncit niciodata respectarea acestor zile. De fapt, El a respins-o! Ce este mai tragic, este ca oamenii cred ca il onoreaza pe Dumnezeul Bibliei tinand aceste sarbatori, dar inchinarea si cinstirea lor este in zadar.

Toate practicile si credintele crestine cu radacini pagane descriu un alt Iisus. Astfel de fapte dau scepticilor anti-religiosi motive sa cerceteze in dedesubturile presupusului crestinism.

Cum s-a putut intampla acest lucru?

Exista o dovada clara a puterii incredibile a lui Satana, care, dupa cum spune Biblia, “insala si amageste intreaga lume” (Apocalipsa 12:9). Diavolul este un falsificator al adevarului extrem de eficient, care a inselat cu succes milioane de oameni in necunostinta de cauza, facandu-i sa venereze dumnezei falsi!

Adevaratul Mantuitor

In Epistola a doua catre Corinteni, Pavel dezvaluie motivul pentru care scopul principal al diavolului este acela de a tine omenirea departe de adevaratul Iisus: “In care dumnezeul veacului acestuia [Satana] a orbit mintile necredinciosilor, ca sa nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, Care este chipul lui Dumnezueu.” (II Corinteni 4:4)

Scopul diavolului este acela ca oamenii sa nu cunoasca principalul motiv pentru care Iisus Hristos a venit pe pamant ca om, si anume pentru a anunta Evanghelia sau vestea cea buna a imparatiei viitoare a lui Dumnezeu. Hristos a fost un mesager al minunatei oportunitati pe care a avut-o omenirea: oportunitatea de a mosteni viata vesnica!

Legat de mesajul Sau Evanghelic este faptul ca adevaratul Iisus Hristos, care este Dumnezeu (Ioan 1:1), a permis ca El insusi sa fie ucis, devenind, astfel, sacrificiul perfect, necesar pentru a rascumpara o omenire pacatoasa, de la care Dumnezeu Tatal isi intorsese fata. Sangele Sau varsat a fost plata necesara pentru a cruta omenirea de la pedeapsa cu moartea, la care era condamnata din cauza pacatului (Romani 6:23).

Daca Iisus Hristos nu a existat niciodata si este, pur si simplu, o inventie, omenirea nu ar avea nici o relatie cu Dumnezeu!

De asemenea, Satana nu vrea ca omenirea sa realizeze, sa inteleaga ca adevaratul Iisus Hristos este Dumnezeu sau “Domnul” din Vechiul Testament. Scriptura arata ca Iisus Hristos, in forma sa pre-umana, i-a elaberat pe Moise si pe israeliti din Egipt (I Corinteni 10:4). Tot Hristos a fost acela care a interactionat cu Moise prin rugul aprins, dar si cu Adam, in Gradina Edenului.

Cei mai multi dintre crestinii declarati cred ca Dumnezeu-Tatal a indeplinit acest rol. Nu este adevarat. Dumnezeul din primele 39 de carti ale Bibliei a fost acelasi Iisus Hristos care a murit, ca om, pentru pacatele noastre. Aceasta intelegere transforma biblia intr-un tot unitar, fiind un semnal de alarma pentru aceia care desconsidera Vechiul Testament.

Acceptarea adevaratului Iisus Hristos este, de asemenea, singura modalitate de a recunoaste unica Biserica pe care El a spus ca o va construi si care niciodata nu va fi distrusa (Matei 16:18). Descoperirea acestei Biserici si apartenenta la aceasta Biserica va face posibila cunoasterea oportunitatilor extraordinare disponibile in planul lui Dumnezeu.

Incepeti sa vedeti de ce Satana este hotarat sa tina omenirea la distanta de adevaratul Iisus Hristos predicat in Biblie? Este cea mai eficienta arma a sa pentru a preveni ca omul sa realizeze toate lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a pregatit pentru noi, oamenii.

Inerent in avertizarea lui Pavel catre corinteni in ceea ce priveste inchinarea la un Iisus gresit este faptul ca trebuie sa existe o modalitate de a face diferenta. Oricat de confuza ar putea parea parcurgerea unei cantitati mari de informatii pe aceasta tema, exista o cale de a invata despre adevaratul Iisus Hristos, de a-L intelege.

Exista o mare diferenta intre Iisus Hristos cel popular, cunoscut de majoritatea oamenilor, si adevaratul Iisus Hristos, care a umblat pe Pamant. Adevaratul Iisus Hristos NU a fost un slabanog cu parul lung, care i-a invatat pe oameni ca Legea lui Dumnezeu a fost desfiintata. El a fost, in schimb, o figura si o personalitate puternica, cunoscut pentru robustetea si masculinitatea Lui, care i-a invatat pe oameni ca Dumnezeu cere ascultare si supunere fata de poruncile Sale.

Poate ca diferenta cea mai esentiala dintre cele doua figuri ale lui Iisus este ca oamenii cred ca sunt mantuiti de sangele celui fals. Nu asta ne invata Biblia. Cuvantul lui Dumnezeu spune cat se poate de clar omul este “mantuit prin viata Lui” (Romani 5:10), in timp ce el, omul, este “se va impaca cu Dumnezeu” si va fi “indreptat prin sangele Lui” (versetul 9).

Falsul Iisus este un mit – o fabricatie totala! Cu toate acestea, adevaratul Iisus le ofera viata imbelsugata (Ioan 10:10) celor care urmeaza invataturile Sale.

Acest lucru reprezinta primul pas in demonstrarea contrastului dintre cele doua tipuri de Iisus.

Fiti determinati sa cunoasteti adevarul! Comandati cartea intitulata “The True Jesus Christ – Unknown to Christianity” (“Adevaratul Iisus Hristos – Necunoscut crestinismului”). Singura carte de acest gen care trateaza in detaliu viata lui Hristos.

Dupa citirea acestei carti il veti recunoaste pe adevaratul Iisus Hristos printre cei falsi. De asemenea, veti intelege mult mai bine scopul pentru care a venit in lume. Veti intelege cum credinta in El poate fi solutia pentru o viata plina de fericire si sens.

Adevaratul Iisus Hristos este necunoscut pentru majoritatea oamenilor. Insa dumneavoastra il puteti descoperi!

0 Shares