Defectiuni ale etrierelor sistemului de franare

Defectiuni ale etrierelor sistemului de franare

0 Shares
0
0
0

Etrierele de frana sunt unele dintre cele mai importante componente ale sistemelor moderne de franare cu disc. Ele lucreaza impreuna cu placutele de frana si discurile de frana dar si impreuna cu restul sistemului hidraulic, pentru a incetini si opri autovehiculul.

Atunci cand pedala de frana este apasata, presiunea lichidului de frana este impinsa prin cilindrul principal la etrierul care extinde pistonul si forteaza placutele de frana impotriva discurilor pentru a incetini vehiculul.

De-a lungul timpului, fiecare etrier frana va fi supus caldurii intense create la franare si sunt sanse mari ca din acest motiv sa nu mai functioneze corect, ceea ce va afecta franarea vehiculului si va afecta negativ caracteristicile sale de manipulare si de siguranta.

Atunci cand un etrier nu functioneaza corect, vehiculul va afisa de obicei oricare din urmatoarele semne de avertizare pentru a avertiza conducatorul auto despre o problema potentiala care necesita service.

Scurgeri de lichid de frana

Unul dintre simptomele cele mai frecvente ale unui etrier rau sau defect este pierderea de lichid de frana. Etrierele functioneaza folosind presiunea lichidului de frana de la cilindrul principal si pedala pentru a extinde pistonul si a incetini vehiculul. O garnitura de cauciuc impiedica scurgerea lichidului.

Cu timpul, pentru ca discutam despre o expunere constanta la caldura intensa generata de franare, aceste garnituri se vor uza si se vor distruge. Orice scurgeri de pe etrierul de frana vor compromite capacitatea de etansare a presiunii sistemului de franare, ceea ce inseamna ca va scadea semnificativ capacitatea sistemului de franare a opri autovehiculul.

Putere de franare redusa

Desi poate fi si un semn al scurgerii lichidului de frana, puterea de franare aparent redusa poate fi un semn al unui etrier fals. Se poate simti ca si cum ar fi nevoie de efort suplimentar pentru a frana si a ajunge la o oprire completa. In acest caz, glisierele s-au blocat datorita acumularii murdariei.

Franele se vor simti spongioase atunci cand vor fi angajate, in timp ce etrierul nu va putea sa se stranga complet. Incapacitatea de a frana in mod corespunzator poate impiedica grav siguranta vehiculului, iar problema trebuie inspectata cat mai curand posibil.

Sunete anormale la franare

Sunetele anormale ale rotilor la franare reprezinta o alta problema potentiala cu etrierul de frana. Daca observati orice fel de zgomote ridicate, acesta poate fi un semn al etrierului slabit, sau defect. Un etrier de frana in aceasta situatie nu va putea opri in mod corespunzator vehiculul si poate duce chiar la uzura prematura a franelor.

Franele se simt intotdeauna angajate in timpul conducerii

Daca simtiti ca franele sunt mereu aprinse chiar si atunci cand piciorul dvs. este in afara pedalei de frana, este posibil ca acesta sa fie un semn al etrierului de frana murdar care se blocheaza. Un etrier de frana blocat va necesita reparatii daca nu este inlocuit.

Asadar, etrierele de frana reprezinta o componenta mecanica importanta a sistemului de franare si sunt importante pentru caracteristicile generale de siguranta si de manipulare ale unui vehicul. Din acest motiv, daca banuiti ca unul dintre etrierele dvs. prezinta o problema, este important sa mergeti cu masina cat mai repede in service, pentru ca un mecanic sa stabileasca daca masina dvs. are nevoie sau nu de un etrier frana nou.

0 Shares
You May Also Like