De cate tipuri sunt aparatele de sudura?

0 Shares
0
0
0

Aparatul de sudura este o unealta pe care trebuie neaparat sa o ai in gospodarie, indiferent ca esti pasionat de bricolaj si ai o mare experienta in utilizarea acestuia, sau acum incepi sa inveti cum se foloseste.

Avand la dispozitie un aparat de sudura, vei putea sa sudezi doua obiecte din materiale metalice, dar si din materiale termoplastice. Aparatele de sudura se spune ca au aparut undeva in jurul anului 1800, insa de atunci si pana in zilele noastre a evoluat foarte mult, de la un aparat rudimentar, la un aparat usor de folosit, complex am putea spune.

Exista in zilele noastre diferite categorii de aparate de sudura, asa ca inainte de a alege un asemenea echipament, iata un top aparate sudura, sau mai exact, un top al categoriilor de aparate de sudura.

Transformator de sudura

Acesta este un aparat simplu care are doua bobine in dorate, un miez de fier si borne. Aparatul este rezistent si fiabil, dar posibilitatile sale de sudura sunt limitate.

Avand la dispozitie un astfel de aparat vei putea sa sudezi doar otel, fier si putine oteluri aliate dat fiind faptul ca electrozii necesita curent electric continuu, si nu primesc de la transformatorul care lucreaza in curent alternativ. Un alt dezavantaj al acestui tip de aparat de sudura este greutatea sa.

Invertor de sudura

Cand discutam despre invertoare de sudura, ne referim la o noua categorie de aparate de sudura care vine in intampinarea utilizatorilor cu un numar mare de avantaje. Acesta este bazat pe o tehnologie pe baza de silicon (tehnologie moderna).

Datorita raportului calitate – pret, odata cu trecerea timpului, invertorul de caldura a inceput sa fie din ce in ce mai utilizat.

Invertoarele de sudura au dimensiuni mult mai mici in comparatie cu transformatoarele de sudura, sunt mult mai usoare si pot fi transportate cu usurinta oricand si oriunde. Un alt avantaj semnificativ al acestora este faptul ca au un consum mic de energie, si pot functiona utilizand curent casnic.

Se poate utiliza un invertor de sudura si cu curent obtinut de la un generator, iar acesta nu poate fi considerat de-asemenea decat un mare avantaj.

Ei bine, acum ca ati inteles ce sunt invertoarele si ce sunt transformatoarele de sudura, trebuie sa stiti ca aparatele de sudura sunt bazate pe diferite metode de sudare, cum ar fi sudura cu electrozi, udura cu fir sau sudura cu flacara.

1. Aparat de sudura MMA (cu electrozi)

Aceasta este una dintre cele mai vechi si populare categorii de aparate de sudura. un astfel de aparat este ideal pentru semiprofesionisti. Sudura cu acest tip de aparat se realizeaza prin topire (temperatura ridicata si presiune redusa).

Un astfel de aparat de sudura poate fi utilizat atat in exterior cat si in interior si poate suda metale chiar si ruginite sau murdare. Pentru gospodarii, acesta poate fi un aparat de sudura potrivit.

2. Aparat de sudura MIG/MAG

Un asemenea aparat topeste un fir metalic cu scopul de a lipi doua suprafete. Aparatul elimina un gaz care protejeaza sudura si nu permite sa se depuna impuritatile si reziduurile pe suprafata sudata.

Aceste aparate de sudura ofera o sudura fina si curata, neteda, dar au costuri mai mari; pot fi utilizate si de incepatori si este ideal sa fie utilizate la interior.

3. Aparat de sudura TIG

Acesta este aparatul de sudura cu gaz inert, si foloseste un electrod neconsumabil de tungsten sau wolfram. Aparatul protejeaza sudura prin eliminarae unui gaz protector, care nu permite oxidarea.

Un asemenea aparat este ideal pentru a suda diferite tipuri de materiale. Aparatul de sudura TIG creaza suduri puternice, fara reziduuri, netede, dar sudura se face mai lent si pretul aparatului este mai mare decat al celorlalte tipuri de aparate amintite.

4. Aparat de sudura autogen

Acesta utilizeaza flacara oxiacetilenica si firul metalic pentru topirea metalului. Aparatul poate suda materiale ruginite si chiar degradate, poate fi folosit si in conditii de vant, dar este mare si greu de transportat si de depozitat.

In plus, datorita faptului ca genereaza o mare caldura, poate deforma sudura uneori.

0 Shares
You May Also Like