Care sunt beneficiile consumului de ovaz?

Care sunt beneficiile consumului de ovaz?

0 Shares
0
0
0

Ovazul este printre cele mai sanatoase boabe de pe pamant. Sunt acel tip de boabe integrale fara gluten, si o sursa excelenta de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti importanti.

Studiile evidentiaza faptul ca ovazul si fulgii de ovaz au multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi printre altele pierderea in greutate, nivelul mai scazut de zahar din sange si un risc redus de boli de inima, asa ca sunt evidente motivele pentru care oamenii consuma fulgi de ovaz bio 500g.

1. Ovazul este incredibil de hranitor

Compozitia nutritiva de ovaz este bine echilibrata. Boabele si fulgii de vaz sunt o sursa buna de carbohidrati si fibre , inclusiv fibra puternica beta-glucan. De asemenea, contin mai multe proteine ​​si grasimi decat majoritatea boabelor.

Ovazul este incarcat cu vitamine importante, minerale si compusi vegetali antioxidanti. O jumatate de cana (78 grame) de ovaz uscat contine:

  • Mangan: 191% din RDI.
  • Fosfor: 41% din RDI.
  • Magneziu: 34% din RDI.
  • Cupru: 24% din RDI.
  • Fier: 20% din RDI.
  • Zincul: 20% din RDI.
  • Folat: 11% din CDI.
  • Vitamina B1 (tiamina): 39% din RDI.
  • Vitamina B5 (acid pantotenic): 10% din RDI.
  • Cantitati mai mici de calciu, potasiu, vitamina B6 (piridoxina) si vitamina B3 (niacina).

Acest lucru vine cu 51 de grame de carbohidrati, 13 grame de proteine, 5 grame de grasime si 8 grame de fibre, dar doar 303 calorii. Aceasta inseamna ca ovazul este printre cele mai dense alimente pe care le puteti manca.

2. Ovazul integral este bogat in antioxidanti, inclusiv Avenantramide

Ovazul integral are un continut ridicat de antioxidanti si compusi benefici ai plantelor numiti polifenoli. Cel mai notabil este un grup unic de antioxidanti care au denumirea de avenantramide, care se gasesc aproape exclusiv in ovaz.

Avenantramidele pot ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale prin cresterea productiei de oxid nitric. Aceasta molecula de gaz ajuta la dilatarea vaselor de sange si duce la un flux de sange mai bun. In plus, avenantramidele au efecte antiinflamatoare si anti-mancarime. Acidul ferulic se gaseste si in cantitati mari in ovaz. Acesta este un alt antioxidant.

3. Ovazul contine o fibra solubila puternica numita Beta-Glucan

Ovazul are in componenta cantitati mari de beta-glucan, un tip de fibre solubile. Beta-glucanul se dizolva partial in apa si formeaza o solutie groasa, asemanatoare unui gel in intestin. Beneficiile pentru sanatate ale fibrei beta-glucan includ:

  • Niveluri reduse de LDL si colesterol tota.
  • Reducerea glicemiei si raspunsul la insulina.
  • Sentiment sporit de plenitudine.
  • Cresterea crescuta a bacteriilor bune din tractul digestiv.

4. Ovazul poate imbunatati controlul zaharului din sange

Diabetul de tip 2 este o boala comuna, caracterizata prin zaharuri semnificativ crescute din sange. De obicei, rezulta din scaderea sensibilitatii la hormonul insulina. Ovazul poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, in special la persoanele supraponderale sau care au diabet de tip 2.

De asemenea, poate imbunatati sensibilitatea la insulina. Aceste efecte sunt atribuite in principal capacitatii beta-glucanului de a forma un gel gros care intarzie golirea stomacului si absorbtia glucozei in sange.

5. Fulgii de ovaz va pot ajuta sa scadeti in greutate

Nu doar ca fulgii de ovaz sunt gustosi pentru a fi consumati dimineata, la micul dejun sau oricand pe timpul zilei. Acestia va pot ajuta sa mancati mai putine calorii si sa pierdeti in greutate. Prin intarzierea timpului in care dureaza pentru ca stomacul sa se goleasca de alimente, beta-glucanul din fulgii de ovaz va poate creste senzatia de plinatate.

Beta-glucanul poate promova,de asemenea, eliberarea de peptida YY (PYY), care este un hormon produs in intestin ca raspuns la consum. S-a demonstrat ca acest hormon de satietate duce la reducerea aportului de calorii si poate scadea riscul de obezitate.

0 Shares
You May Also Like