Cum te poti pregati pentru o ecografie mamara si care sunt avantajele acesteia?

0 Shares
0
0
0

Specialistii care realizeaza ecografie mamara Cluj ofera mai multe informatii cu privire la modul in care va puteti pregati pentru o mamografie.

  • Nu utilizati deodorant, pudra de talc sau lotiune la sub brat sau pe sani in ziua examenului. Acestea pot aparea pe mamografie sub forma de pete de calciu.
  • Descrieti orice simptome sau probleme ale sanului radiologului care efectueaza examenul.
  • Obtineti mamografiile anterioare si puneti-le la dispozitia radiologului daca au fost efectuate intr-o alta locatie. Acest lucru este necesar pentru comparatie cu examenul  curent si fostele radiografii pot fi obtinute adesea pe un CD.
  • Intrebati cand rezultatele  vor fi disponibile; nu presupuneti ca rezultatele sunt normale daca nu auziti de la medic sau de la unitatea de mamografie.

Cum arata echipamentul de mamografie?

O unitate de mamografie este o cutie dreptunghiulara care adaposteste tubul in care sunt produse raze X.

Unitatea este folosita exclusiv pentru examenele de radiografie ale sanului, cu accesorii speciale care permit expunerea numai a sanului la razele X. Atasat la unitate este un dispozitiv care tine si comprima sanul si il pozitioneaza astfel incat imaginile sa poata fi obtinute in unghiuri diferite.

Tomosinteza sanilor se realizeaza folosind unitati de mamografie digitala, dar nu toate masinile digitale de mamografie sunt echipate pentru a realiza imagini de tomosinteza.

Cum functioneaza procedura?

Razele X sunt o forma de radiatie precum undele de lumina sau radio. Razele X trec prin majoritatea obiectelor, inclusiv prin corp.

Odata ce este orientat cu atentie catre partea corpului examinata, o masina cu raze X produce o mica explozie de radiatii care trece prin corp, inregistrand o imagine pe un film fotografic sau un detector special.

Diferite parti ale corpului absorb razele X in diferite grade. Osul dens absoarbe o mare parte din radiatii, in timp ce tesutul moale, cum ar fi muschiul, grasimea si organele, permit mai multor raze X sa treaca prin ele. Drept urmare, oasele apar albe pe radiografie, tesutul moale apare in nuante de gri si aerul apare negru.

Majoritatea imaginilor cu raze X sunt fisiere digitale care sunt stocate electronic. Aceste imagini stocate sunt usor accesibile pentru diagnostic si gestionarea bolilor.

In film conventional pentru mamografie digitala si un tub de radiografie care printeaza pe hartie surprind o imagine din lateral si o imagine de deasupra sanului comprimat. In tomosinteza sanului, tubul cu raze X se misca intr-un arc peste san, captand mai multe imagini din diferite unghiuri.

Mamografia se efectueaza in regim ambulatoriu. In timpul mamografiei, un tehnolog radiologic special calificat va pozitiona sanul in unitatea de mamografie. Sanul va fi plasat pe o platforma speciala si comprimat cu o paleta din plastic transparent. Radiologul  va comprima treptat sanul.

Compresia sanilor este necesara pentru:

  • Vizualizarea testului.
  • Pentru ca micile anomalii sa fie mai putin ascunse prin tesutul mamar suprapus.
  • Permite utilizarea unei doze de raze X mai mici, deoarece se observa o cantitate mai mica de tesut mamar.
  • Tine sanul fix pentru a reduce la neclaritate imaginea cauzata de miscare.
  • Reduce dispersia cu raze X pentru a creste claritatea imaginii.
0 Shares
You May Also Like