Cum sa facem o scanare rapida a masinii, in cativa pasi

0 Shares
0
0
0

Instrumentele de scanare si diagnoza auto au devenit astazi accesibile aproape oricui. Astfel, in afara de service-urile specializate, si proprietarii de masini pot proceda la achizitia unor astfel de scanere, pentru a verifica period parametrii de functionare ai masinii.

In continuare, va vom prezenta cativa pasi simpli cu ajutorul carora veti putea face o scanare standard a autoturismului dumneavoastra cu un tester auto.

In primul rand, cuplati instrumentul de scanare cu conectorul OBD II în tabloul de bord, situat pe partea soferului.

Rotiti cheia in motor si lasati scanerul sa initializeze. Apoi, introduceti din tastatura datele care vi se cer, precum marca masinii, modelul au tipul de motor. Din acest moment puteti citi codurile de eroare, verificati datele transmise de motor in timp real, in timp ce acesta este pornit, de preferabil cu altcineva la volan.

Pentru simpla verificare a codurilor, conectati instrumentul de scanare in conectorul OBD II, aflat sub bordul masinii. Rasuciti cheia la trei sferturi, insa fara a porni motorul. In vreme ce scanerul cere din nou anumite lucruri, incercati sa respectati instructiunile de pe ecran.

Ca avertisment, trebuie sa stiti ca veti primi o optiune pentru verificarea codurilor de eroare, precum si alte cateva optiuni din meniul dispozitivului. Unele instrumente de scanare, mai performante, va pot afisa chiar si o explicatie textuala pentru fiecare cod transmis.

In orice caz, fiecare astfel de dispozitiv este insotit si de o brosura sau un CD inscriptionat cu explicatiile pentru fiecare cod in parte. In cazul in care nu le aveti la indemana, o solutie este sa cautati pe internet lista cu codurile de eroare afisate.

Este posibil sa le gasiti chiar personalizat, pentru tipul de autoturism pe care il detineti ori il aveti de reparat. S-ar putea ca aceste informatii sa va fie chiar mai de folos decat cele pe care le aveti in brosura mai sus mentionata.
O alta optiune pe care o puteti intalni in meniu face referire la inspectie si intretinere.

Astfel, in cazul in care ati constatat un defect, masina poate fi condusa pana la cel mai apropiat service sau, in orice caz, pana ce acest defect va fi corectat. Cat timp dureaza insa acest lucru? Aici, fiecare producator are setul sau de recomandari, insa cateva zile de conducere in regim normal s-ar putea incadra in marja pregatitoare pentru inspectia tehnica.

Acest lucru este deosebit de util, intrucat, daca te prezinti cu masina la o statie independenta de service pentru o inspectie, atunci e posibil ca tehnicianul sa conecteze propriul sau instrument de scanare, iar in cazul in care nu ati trecut de perioada de pregatire, in nici un caz nu veti primi talonul de inspectie auto. Acest lucru este valabil la toate componentele, inclusiv pentru testul privind emisiile de carbon in atmosfera.

Pentru aceasta, trebuie sa stiti ca exista pe piata dispozitive de scanare eficiente si nu foarte scumpe, care va citesc toate aceste coduri si va dau indicii cu ceea ce trebuie sa remediati, pentru ca beculetele din bord sau codurile de eroare nu se mai aprinda la statia de inspectie auto.

Nu trebuie sa confundati insa un simplu cititor de coduri, care este un instrument destul de accesibil, cu un scanner profesional. Acesta va indica doar principalele probleme, nu insa si parametrii exacti de functionare, in baza carora se face evaluarea de service.

0 Shares
You May Also Like