Cum functioneaza mulgatoarele si care sunt sistemele acestora?

Cum functioneaza mulgatoarele si care sunt sistemele acestora?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza mulgatoarele si care sunt sistemele acestora?Incepand cu anii 50 ai secolului trecut proprietarii de laptarii din Tarile de Jos au primit cu bucurie ajutorul mecanizat, adica mulgatorile, pentru a reduce efortul manual care trebuia depus in timpul procesului de mulgere. Acest lucru a inceput cu odata cu folosirea galetilor pentru lapte vidate.

Folosirea vidului reprezinta in continuare principiul tehnic fundamental pentru mulgatori, ba mai mult, chiar si pentru robotii de muls computerizati ai secolului 21. Cu toate ca robotii de muls par a fi o promisiune pentru viitor, in prezent acestia se dovedesc a fi prea costisitori si nu foarte de incredere pentru a domina piata de profil. Multi se indoiesc de faptul ca acestia vor deveni vreodata o solutie viabila.

Astazi exista mai multe tipuri de mulgatori care sunt folosite destul de des. Dintre cele mai populare enumeram: mulgatoarea de tip “in V”, mulgatoarea de tip “tandem”, cea de tip rotativ si mulgatoarea hibrida de tip “iesire rapida”. Alegerea tipului potrivit pentru fiecare ferma se face pe baza dimensiunii cirezii.

[adsenseyu1]

Cum functioneaza mulgatorile?

Lucrurile nu sunt foarte complicate. Un sistem de muls extrage laptele din ugerul vacii si il transporta in bazinul de racire. Totul trebuie sa se petreaca intr-un mod rapid, placut pentru animal, exact, curat si usor pentru utilizator. Pentru fiecare sistem de muls putem distinge mai multe asa-numite “subsisteme”.

Sistemul de pulsare si prindere

Piesa de prindere si capsulele pentru mameloane reprezinta elementele de baza ale oricarui sistem de muls. In timpul procesului de muls, cele 4 mameloane ale ugerului vacii sunt prinse in cele 4 capsule ale piesei de prindere. Stoarcerea periodica si miscarile de aspirare ale piesei de prindere fac ca vaca sa-si elibereze laptele.

Cele doua miscari mentionate sunt declansate de asa-numitul “pulsator”, un dispozitiv ingenious care utilizeaza presiunea scazuta a aerului furnizata de catre sistemul vid pentru a simula suptul vitelului. De-a lungul anilor, sistemul de pulsare a trecut prin numeroase schimbari (nu tot timpul imbunatatiri). Pulsatoarele moderne sunt coordonate astazi electronic si nu mecanic.

Sistemul de masurare a laptelui

Fermierul este intotdeauna dornic sa stie cat de productive sunt vacile lui. Atunci cand o vaca nu se simte bine, acest lucru se reflecta imediat in productia de lapte. O metoda populara de masurare a productiei de lapte a unei vaci este recipientul de lapte din sticla. Laptele care curge din piesa de prindere este colectat in recipientul de sticla care este prevazut cu un indice de masurare al carui maximum este cuprins intre 28 si 32 de litri. Sistemele moderne de muls prezinta un dispozitiv de masurare care ofera posibilitate citirii electronice a productiei, eliminand nevoia unui recipient din sticla.

[adsenseyu1]

Sistemul de decuplare automata

Cand o vaca si-a golit ugerul, piesa de prindere trebuie inlaturata cat mai repede cu putinta. Atunci cand mulsul este prelungit in mod sistematic dupa ce ugerul este gol, acesta din urma va fi afectat in cele din urma. Pentru a ne asigura ca acest lucru nu se intampla, mulgatorile moderne sunt echipate cu un sistem de decuplare automata. Cand fluxul de lapte scade, piesa de prindere cu capsulele pentru mameloane va fi automat eliberata si ridicata de pe uger.

Pentru o gama variata de mulgatori accesati http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.ro/ .

Alte stiri actuale :

1. Cea mai nouă rasă de vaci de carne din România
2. Se reintroduc certificatele de depozit la cereale
3. Piata lactatelor, tot mai imprevizibila din cauza materiei prime
4. Chinezii negociaza cumpararea mai multor ferme de vaci din Romania
5. Normele europene ne vor lasa fara lapte de vaca autohton. Fermierii renunta la bovine si cresc oi pe mult mai putini bani

0 Shares
You May Also Like