Ce trebuie sa stim despre un tratament endodontic complet

0 Shares
0
0
0

Cu totii am mers, macar o data in viata, la stomatolog, unde am beneficiat de reparatia unei carii sau de remedierea unei alte afectiuni dentare. Am fost la plombat la scoaterea nervului sau la imbracat o masea, fara sa stim insa si cum se numesc in termeni tehnici aceste interventii.

Astfel, putini stiu ca au avut de-a face cu un tratament endodontic la medicul stomatolog, desi in acceptiunea populara aceste interventii se numesc cu totul altfel. Din acest punct de vedere, Iasul este plin de cabinete medicale care ofera consultatii si tratament ale dintilor.

Pentru un tratament endodontic complet insa este nevoie de mai mult decat un cabinet medical si un medic. Ai nevoie de aparatura complexa si, mai mult de experienta in domeniu. Ce presupune insa un tratament endodontic si unde poti beneficia de unul complet in Iasi?

Ce este endodontia

Din punct de vedere medical, endodontia este una dintre specialitatile stomatologice care se ocupa cu tratarea afectunilor pulpei dentare. Cuvantul endodontic isi are originile in limba greaca, unde endon insemana interios si dodontos – dinte. La modul tehnic, putem spune astfal ca endodontia se ocupa cu tratarea interiorului dintilor, aceasta insemnand atat pulpa, cat si tesutul situat imediat sub dinte.

Din acest punct de vedere, putem spune ca tratamentul endodontic este una dintre cele mai populare interventii stomatologice, cata vreme aceasta presupune atat tratarea cariilor, scoaterea nervilor si obturarea de canal, precum si tratamentul gingival.

Ce presupune un tratament endodontic

Mai apoi, tratamentul endodontic presupune respectarea mai multor pasi, care fac parte din ABC-ul profesiei de stomatolog. Toate au drept scop eliminarea infectiei, tratamentul pulpei dentare, plombarea cariei si tratamentul gingival, care poate fi o operatiune de durata. De mentionat ca nicio interventie stomatologica nu poate avea loc pana la stoparea totala a infectiei pulpei dentare.

Aceasta infectie poata aparea din diverse cauze. Cea mai frecventa dintre ele este aparitia unui factor microbian, caz in care se poate interveni cu medicatie pentru inlaturarea acesteia. De asemenea, infectia sau inflamatiile pot aparea si in cazul actiunii unor alti agenti externi, precum agresarea din punct de vedere termic.

Astfel, nu de putine ori pacientii acuza dureri insuportabile in momentul in care consuma bauturi sau mancaruri calde sau reci. De asemenea, inflamatia poate fi cauzata si de actiunea dulciurilor consumate si intrate pe canalul descoperit al pulpei dentare.

Tratament microscopic

Date fiind cauzele complexe care pot conduce la aparitia infectiilor si inflamatiilor dentare, un diagnostic si un tratament de specialitate sunt esentiale pentru restabilirea sanatatii cavitatii noastre bucale. Astfel, exista in Iasi clinici specializate care ofera tratament endodontic microscopic, astfel incat anatomia pulpei dentare sa poata fi observata in amanunt, pentru inceperea tratamentului. Astfel, microscopul poate conduce la marirea suprafetei de lucru de pana la 20 de ori, in functie de necesitati, oferind astfel un camp vizual mai amplu, pentru un tratament mai eficient al zonei afectate.

0 Shares
You May Also Like