Ce este rigipsul și pentru ce îl folosim?

0 Shares
0
0
0

Rigipsul este numele comercial al materialului numit de fapt gips carton, o placă rigidă din gips turnat între două straturi de carton special, putând fi tratat cu diferite substanțe pentru a-l face impermeabil sau pentru a-i crește rezistența la foc, păstrându-i calitățile esențiale de a fi un material pentru construcție semifinisat, ușor de tăiat și prelucrat si cu o greutate relativ mică.

Gips cartonul este folosit pentru construcția de pereți despărțitori, tavane, placări și alte amenajări interioare. De obicei rigipsul se folosește pentru construcțiile din interior, dar există și plăci speciale chiar și pentru fațadele imobilelor.

Rigipsul a devenit mai nou o alternativă mai rapidă și mai ușoară la finisajele tradiționale realizate cu zidărie, tencuială și glet, atât pentru clădirile rezidențiale cât și pentru cele de tip nerezidențial.

Gips carton versus zidărie

Printre numeroasele avantaje ale rigipsului, se numără și faptul că prezintă o suprafață foarte netedă care poate fi ușor de decorat. Este ușor, simplu de montat și poate fi folosit chiar și pentru un design special precum sunt pereții curbați.

Comparația dintre rigips și zidărie se face analizând mai multe aspecte. Dacă luăm în discuție construcția unui perete despărțitor, de exemplu, realizarea acestuia din zidărie din cărămidă sau BCA, presupune un timp de execuție mult mai lung decât dacă ar fi utilizat rigipsul, fiind o lucrare mai laborioasă și care face mai multă mizerie.

În plus, în cazul compartimentărilor realizate din zidărie apar o serie de condiționări. Se impune realizarea unor elemente structurale, care să susțină atât lungimea cât și înălțimea panourilor de zidărie, de unde rezultă un cost mai mare și desigur un timp mai lung de execuție. Însă cel mai mare dezavantaj al zidăriilor este faptul că la o eventuală recompartimentare sunt necesare acțiuni de demolare, ceea ce implică deranj, mizerie și din nou costuri suplimentare.

Sistemele de compartimentare din rigips sunt ușor de executat și nu impun operațiuni sau echipamente speciale. Costul materialelor necesare precum și al manoperei este considerabil mai redus, în principal datorită ușurinței în execuție a lucrării cât și a timpului mai redus pentru realizarea acesteia.

Libertatea arhitecturală face ca acest material să fie ideal pentru compartimentarea clădirilor de tip open-space.

Un alt avantaj este faptul că nu conţin elemente radioactive, substanţe cancerigene, deşeuri toxice, rebuturi industriale ori alte elemente sau substanţe dăunătoare sănătății. În plus, plăcile de rigips sunt 100% reciclabile și nu ar trebui să ajungă la groapa de gunoi, existând fabrici care reciclează în totalitate plăcile, deci este considerat un produs ecologic.

Dacă te gândești să îți redecorezi casa, sau vrei să îți compartimentezi o cameră, sau chiar iei în considerare acest material pentru construcția noii tale case atunci îți recomand să apelezi cu încredere la materiale de construcții Targoviste. Specialiștii acestei firme te vor îndruma în alegerea celor mai potrivite materialele pentru realizarea planurilor tale.

Concluzionând…

Gips cartonul (rigipsul), în ciuda unor câteva mici dezavantaje, este un material pentru construcții care poate reprezenta soluția perfectă, comodă și mai ales ieftină pentru transformări și amenajări din casa ta.

 

0 Shares
You May Also Like