Care sunt arterele carotide si unde se afla acestea?

Care sunt arterele carotide si unde se afla acestea?

0 Shares
0
0
0

Arterele carotide sunt una dintre mai multe artere care furnizeaza sange la cap si gat. Avem doua artere carotide comune, care se extind pana la cap pe fiecare parte a gatului. Stanga isi are originea in arcul aortei deasupra inimii.

In dreapta provine asa-numitul trunchi brahiocefalic, care este cea mai mare ramura a arcului aortei. Fiecare artera carotida comuna se imparte intr-o artera carotida interna si externa. Cea mai mare ramura a arcului aortei. Fiecare artera carotida comuna se imparte intr-o artera carotida interna si o artera carotida externa.

Ecografia Doppler a arterelor carotide si cervicale este cea mai buna alegere?

Functii

Arterele carotide externe furnizeaza sange oxigenat in zona capului. Exista artere carotide asa cum am spus pe ambele parti ale gatului. Fiecare artera se imparte intr-una externa si interna. Ei sunt cei care transporta sange la structurile din interiorul si din afara craniului.

In cazul celui extern, le duce la structurile care se afla pe fata si la cea interna la structurile din interiorul craniului, inclusiv la creier.

Loc

Artera carotida externa are nasterea intr-o bifurcatie intre gat, in artera carotida comuna. Apare la bifurcatia carotidei comune, la marginea superioara a cartilajului tiroidian, la inaltimea celei de-a patra vertebre cervicale.

Artera carotida interna are nasterea in unghiul maxilarului, din artera carotida comuna dreapta si stanga, bifurcata pentru a modela aceste artere. Urca in fata celor trei vertebre cervicale superioare si nu are ramuri in gat.

Obstructia arterei carotide

Obstructia apare atunci cand una sau ambele artere carotide se infunda sau se ingusteaza prin depozite grase care se acumuleaza si se numesc ateromuri. Cand obstructia este constanta si nu o tratam, pot aparea accidente cerebrovasculare, care se intampla din cauza cheagurilor de sange.

Riscurile cresc pe masura ce imbatranim si apar de obicei mai mult la barbati decat la femei. Este considerata a fi a treia cauza de deces la nivel mondial. Principalii factori de risc sunt nivelul ridicat de colesterol si trigliceride, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul, stilul de viata sedentar sau istoricul familial.

Boala arterei carotide

Prezentare generala

Boala arterei carotide apare atunci cand depozitele grase (placile) blocheaza vasele de sange care furnizeaza sange creierului si capului (arterele carotide). Blocarea creste riscul de accident vascular cerebral, o urgenta medicala care apare atunci cand alimentarea cu sange a creierului este intrerupta sau redusa drastic.

Accidentul vascular cerebral lasa creierul fara oxigen. In cateva minute, neuronii creierului incep sa moara. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventa cauza de deces si principala cauza de invaliditate permanenta in Statele Unite.

Boala arterei carotide se manifesta lent. Primul semn ca aveti boala poate fi un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor. Un atac ischemic tranzitoriu este scaderea temporara a fluxului sanguin catre creier.

Tratamentul bolii arterei carotide implica, de obicei, o combinatie de modificari ale stilului de viata, medicamente si, uneori, interventii chirurgicale.

Semnele si simptomele de accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor includ urmatoarele:

  • Amorteala brusca sau slabiciunela nivelul fetei sau membrelor de obicei pe o singura parte a corpului.
  • Dificultati bruste de vorbiresi intelegere.
  • Dificultate brusca de a vedeacu un ochi sau ambii.
  • Ameteli brustesau pierderea echilibrului.
  • Durere de cap brusca, severa,fara o cauza cunoscuta.
0 Shares
You May Also Like