Aerofobia – simptome, cauze, soluţii

0 Shares
0
0
0

Aerofobia este o frică extremă de a zbura într-un avion. Persoanele cu aerofobie se pot speria de diferite aspecte ale zborului, cum ar fi decolarea, aterizarea sau blocarea în avion. Trebuie să ştiţi că această frică este irațională – statisticile arată că zborul cu avionul are cele mai scăzute rate de deces faţă de alte forme de transport.

Cine este expus riscului de aerofobie?

Aerofobia este cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 34 de ani. Acesta este un moment al vieții în care apar schimbări semnificative, cum ar fi absolvirea, căsătoria sau nașterea. Oamenii se pot speria că zborul le pune viața în pericol într-un moment atât de important. Este posibil ca cineva să zboare fără anxietate ani de zile și apoi să dezvolte aerofobie.

Ce cauzează aerofobia?

Aerofobia, de cele mai multe ori, nu are o cauză specifică. Este foarte rar ca aerofobia să provină dintr-o experiență traumatică în cursul unui zbor. Declanșatorii specifici pot include:

  • Știri despre terorism, accidente sau acte de violență în avioane.
  • Decolare și aterizare.
  • Gânduri despre foc sau boală care se răspândesc prin avion.
  • Turbulențe.

Alte fobii pot, de asemenea, agrava aerofobia:

  • Acrofobie (frica de înălțime).
  • Agorafobie (teama de a ieși din casă sau de a nu putea scăpa dintr-un loc sau de a nu primi ajutor dacă ceva nu merge bine).
  • Antropofobie (frica de oameni).
  • Claustrofobie (frica de spații aglomerate, închise).
  • Misofobie (germafobie sau frica de germeni).

Care sunt simptomele aerofobiei

Dacă aveți aerofobie, e posibil să evitaţi zborul cu orice preț. Acest lucru ar putea însemna pierderea vacanțelor în familie sau refuzul de a călători pentru muncă. S-ar putea să insistați asupra altor moduri de transport, cum ar fi mașini, autobuze sau trenuri – chiar dacă sunt mai puțin convenabile decât zborul. Dacă aveți aerofobie, ați putea evita și filmele, cărțile sau știrile care se referă la călătoriile cu avionul. Sau puteți deveni obsedat să învățaţi despre măsurile de securitate în aeroporturi și în avioane.

De asemenea, este posibil ca persoanele cu aerofobie să aibă atacuri de panică înainte sau în timpul unui zbor.

Cum este gestionată sau tratată aerofobia?

Mulți oameni pot lucra, cu ajutorul psihoterapiei, pentru a-și depăși frica de a zbura. Vi se poate recomanda:

  • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Aceasta se concentrează pe a vă ajuta să vă schimbați modul în care gândiți despre zbor. Poate include învățarea despre modul în care funcționează avioanele sau studierea statisticilor de siguranță pentru călătoriile cu avionul față de alte forme de călătorie. Terapeutul vă poate învăța și tehnici de gestionare a anumitor factori declanșatori. De exemplu, respirația profundă sau meditația în timpul decolării, aterizării sau turbulențelor vă pot reduce simptomele de anxietate. De asemenea, puteți învăța să „reprimați” gândurile negative despre zbor atunci când acestea apar.
  • Terapia prin expunere: Acest tip de terapie vă expune treptat la locuri, gânduri sau situații care se referă la călătoriile cu avionul. Puteți vizita un aeroport și puteți urmări avioanele care sosesc și pleacă. Instrumentele de realitate virtuală, cum ar fi simulările computerizate ale zborurilor, vă pot ajuta, de asemenea, să vă depășiți frica de a zbura. Dacă doriţi să experimentţi o formă mai uşoară de zbor, o căutare rapidă pe Google după zbor cu avionul brasov vă va îndruma în direcția corectă, pentru că Braşovul este un loc numai bun în care să faceţi acest lucru, cu un avion de mici dimensiuni.

Medicamentele nu sunt foarte eficiente pentru gestionarea pe termen lung a aerofobiei sau a altor tulburări fobice specifice. Dar dacă trebuie să zburați și vă faceți griji că aveți un atac de panică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente anti-anxietate.

0 Shares
You May Also Like