Cum se prelucreaza pietrele pretioase?

Cum se prelucreaza pietrele pretioase?

0 Shares
0
0
0

Pentru a fi produse bijuterii cu cristale avem nevoie sa prelucram aceste pietre.

Cateva pietre pretioase sunt folosite in forma in care sunt gasite. Totusi, cele mai multe sunt taiate si lustruite pentru a fi folosite ca bijuterii. Cele doua clasificari principale sunt pietrele taiate sub forma de pietre netede, in forma de cupola, numite cabochoane, si pietre taiate cu o masina de fatetat prin lustruirea crapaturilor plate mici numite fatete la intervale regulate si la unghiuri precise.

Pietrele care sunt opace sau semi-opace, cum ar fi opalul, turcoazul, variscitele etc., sunt in mod obisnuit taiate ca cabochoane. Aceste pietre sunt proiectate pentru a arata culoarea pietrei sau proprietatile suprafetei, asa cum se intampla la opal si safir. Discurile abrazive si agentii de lustruire sunt folositi pentru a slefui, a forma si a lustrui o piatra.

Pietrele care sunt transparente sunt in mod obisnuit fatate, o metoda care arata proprietatile optice ale interiorului pietrei si cele mai bune caracteristici prin maximizarea luminii reflectate, care este perceputa de spectator ca stralucire. Exista multe forme utilizate frecvent pentru pietre fatetate. Fatetele trebuie sa fie taiate in unghiuri corecte, care variaza in functie de proprietatile optice ale bijuteriei.

Daca unghiurile sunt prea abrupte sau prea superficiale, lumina va trece si nu se va fi reflectata inapoi spre vizualizator. Masina de tiparire este utilizata pentru a tine piatra pe o banda plata pentru taierea si lustruirea  zonelor plate.  Rareori, unii taietori folosesc taieturi curbe speciale pentru a taia si polizeaza fatetele curbate.

Aproape 300 de variante de culori de diamante sunt expuse in galeria Aurora la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Culoarea oricarui material se datoreaza naturii luminii in sine. Lumina zilei, deseori numita lumina alba, este de fapt formata din toate culorile spectrului combinate. Cand lumina atinge un material, cea mai mare parte a luminii este absorbita in timp ce o cantitate mai mica de o anumita frecventa sau lungime de unda este reflectata. Partea care se reflecta ajunge la ochi fiind culoarea perceputa.

Un rubin apare rosu deoarece absoarbe toate celelalte culori ale luminii albe (verde si albastru), in timp ce reflecta rosu.

Un material care este in mare parte acelasi poate prezenta diferite culori. De exemplu, rubinul si safirul au aceeasi compozitie chimica primara (ambele sunt corindon), dar prezinta culori diferite din cauza impuritatilor. Chiar si aceeasi piatra pretioasa poate aparea in multe culori diferite: safirul prezinta diferite nuante de albastru si roz si “safirele fanteziste” prezinta o intreaga gama de alte culori, de la galben la portocaliu-roz, cel din urma numit “padparadscha safir”.

Aceasta diferenta de culoare se bazeaza pe structura atomica a pietrei. Desi diferitele pietre au in mod formal aceeasi structura si structura chimica, ele nu sunt exact aceleasi. Din cand in cand, un atom este inlocuit de un atom complet diferit, uneori chiar de un atom dintr-un milion de atomi. Aceste impuritati  sunt suficiente pentru a absorbi anumite culori si a lasa celelalte culori neafectate.

De exemplu, berilul, care este incolor in forma sa minerala pura, devine smarald cu impuritati de crom. Daca manganul este adaugat in locul cromului, berilul devine morganit roz. Cu fierul devine acvamarin.

Unele tratamente pentru piatra pretioasa fac uz de faptul ca aceste impuritati pot fi “manipulate”, schimband astfel culoarea pietrei pretioase.

0 Shares
You May Also Like