Tot ce trebuie sa stiti despre pungile din supermarketuri

Tot ce trebuie sa stiti despre pungile din supermarketuri

0 Shares
0
0
0

Fiecare dintre noi ne facem cumparaturile din supermarketurile din oras. Unii aleg sa mearga in week-end la cumparaturi, in timp ce altii merg in timpul saptamanii prin supermarketuri, pentru a evita aglomeratia de la sfarsit de saptamana.

Indiferent de perioada saptamanii in care mergeti la cumparaturi, cu siguranta cumparati si fructe si legume. Ati observat oare faptul ca in ultimul timp, nu mai exista in nici un supermarket, vechile pungi din pastic?

Ei bine, vechile pungi din plastic au fost interzise in comertul din Romania, incepand cu data de 1 ianuarie 2019. Locul acestora a fost luat de pungile biodegradabile, printre care si cele de la Neopack, care au fost special concepute pentru a se descompune sau pentru a se degrada foarte rapid atunci cand intra in contact cu razele UV ale soarelui, cu enzimele, apa, bacteriile.

Pungile biodegradabile pe care le putem intalni in supermarketuri in clipa de fata, au o multime de beneficii pentru noi si pentru mediul inconjurator, iar in randurile care urmeaza, veti putea descoperi cateva dintre acestea.

Avantajele utilizarii materialelor plastice biodegradabile

1. Materialele plastice biodegradabile sunt usor de reciclat

Aceste tipuri de materiale plastice nu numai ca necesita mai putin timp pentru a se descompune atunci cand sunt aruncate, dar pot fi usor reciclate printr-un proces organic. De asemenea, sunt non-toxice, deoarece nu au substante chimice sau toxine.

Reciclarea ajuta la diminuarea problemelor de depozitare a depozitelor de deseuri si, in afara de aceasta, deseurile bio reciclate pot fi utilizate ca si compost sau ca energie regenerabila pentru biogaz.

2. Consuma mai putina energie

Este nevoie de mai putina energie in fabricarea materialelor plastice biodegradabile in comparatie cu materialele plastice obisnuite. De exemplu, fabricarea polimerului pe baza de porumb necesita cu 65% mai putina energie in comparatie cu un polimer similar obtinut din petrol. De asemenea, fabricarea bioplasticelor nu necesita procesul de gasire, accesare si transport al hidrocarburilor.

Aceasta inseamna ca mai putine fosile vor fi utilizate, prin urmare acest lucru inseamna reducerea poluarii mediului. De asemenea, fabricarea pungilor biodegradabile produce cu 68% mai putine gaze cu efect de sera in timpul fabricatiei, ceea ce reprezinta un beneficiu semnificativ pentru mediul inconjurator.

3. Managementul reducerii deseurilor

Plasticul biodegradabil se descompune intr-o perioada de numai cateva luni, in functie de materialul utilizat pentru fabricarea bioplasticului; si de metoda de eliminare. Alte tipuri de plastic traditional constituie 13% din fluxul de deseuri care este de 32 de milioane de tone de gunoi anual, si doar 9 la suta din acest tip de plastic poate fi reciclat.

Materialele plastice biodegradabile sunt o alegere mai buna, deoarece se rup usor si pot fi absorbite de sol sau transformate in compost. Mai mult, chiar daca nu se produce o defectiune completa, este usor sa se realizeze o reducere a cantitatii de spatiu necesare pentru eliminarea deseurilor de plastic din glob.

4. Consum redus de petrol

Petrolul este un ingredient semnificativ in fabricarea materialelor plastice traditionale. Se stie ca petrolul are impacturi negative asupra mediului, avand in vedere cantitatea de deseuri produse in timpul rafinarii si, de asemenea, in timpul extragerii sale din pamant.

Materialele plastice biodegradabile folosesc ideea de produse naturale; prin urmare, utilizarea bioplasticului poate reduce profund cantitatea de petrol utilizata si, prin urmare, poate reduce pericolele pentru mediu.

5. Compostabilitatea

Compusul produselor bioplastice poate face solul fertil, sporind astfel fertilitatea solului. Motivul pentru acest lucru este posibil, se datoreaza faptului ca plasticul nu este fabricat folosind substante chimice artificiale, ci din materiale naturale.

Materialele de descompunere imbunatatesc retentia de apa si nutrienti din sol si ajuta la cresterea plantelor mai sanatoase, fara a fi nevoie de pesticide si ingrasaminte chimice.

6. Reducerea nivelului de dioxid de carbon

Productia de materiale plastice a crescut semnificativ de-a lungul anilor. Oamenii de stiinta au estimat ca, pana in anul 2050, ar putea exista mai multe materiale plastice in ocean decat peste. Apa potabila va fi contaminata cu 80% microplastic in acel moment.

Cu ajutorul materialelor plastice biodegradabile, cum ar fi cele obtinute din zahar si dioxid de carbon de catre cercetatorii de la Universitatea din Bath, lumea prevede un viitor al materialelor plastice care se pot descompune si elibera doar cantitatea de energie care a fost utilizata pentru realizarea acesteia.

7. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Utilizarea de produse plastice biodegradabile in loc de materiale plastice traditionale reduce cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera. Cercetarile de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord afirma ca produsele din plastic dauneaza depozitelor de gunoi, deoarece acestea produc un gaz de sera intoxicant atunci cand sunt arse.

Trecerea la bioplastice poate reduce profund numarul de gaze cu efect de sera emise, evitand astfel efectele sale, cum ar fi desertificarea si inundatiile extreme.

8. Produsele plastice biodegradabile nu elibereaza produse daunatoare la descompunere

Renuntarea la materialele plastice traditionale poate insemna, de asemenea, eliberarea de metan, substante chimice toxice si alte tipuri de poluanti in mediu. Aceste substante se descompun si sunt potential periculoase, deoarece pot dauna cu usurinta ecosistemelor marine si terestre, precum si sanatatea generala a omului.

Bisfenolul A – o componenta semnificativa in fabricarea materialelor plastice de exemplu, este asociata cu perturbarea endocrinei care este incredibil de daunatoare ciclului de reproducere al fiintelor umane.

Alte substante chimice artificiale din materialele plastice traditionale au fost, de asemenea, legate de boli precum cancerul.

Utilizari ale materialelor plastice biodegradabile:

Materialele plastice biodegradabile sunt utilizate in multe domenii din viata noastra de azi. Unele dintre aceste utilizari sunt: pungile de unica folosinta intalnite in magazine, ambalajele alimentare, vesela de unica folosinta, etc.

0 Shares
You May Also Like