Ramele de otel ale usilor care nu au specificatiile corecte, pot sa contribuie decisiv la intrarea apei in cladire si la diferite stricaciuni provocate de infiltrarea acesteia, in decursul anilor, lunilor sau chiar saptamanilor. Pentru usi de inalta calitate, de la producatori cu renume in domeniu, intra pe Tgg.ro.
Scopul acestui articol este acela de a-ti arata cum trebuie sa fie ramele usilor pentru a fi sigur ca usa este rezistenta la apa in general, adica la contactul cu ploaia, furtuni extreme, inundatii sau uragane (ca de exemplu Sandy sau Katrina).
Water Proof sau Water Resistant?
Acesti 2 termeni sunt confundati in general de majoritatea persoanelor care incearca sa descrie rezistenta la apa a unui anumit obiect (usa sau orice altceva). Water Resistant inseamna doar rezistent la apa pe o perioada limitata de timp si nu neaparat la scufundarea in lichid (apa), pe cand water proof inseamna rezistent in totalitate la apa, adica 100%.
[adsenseyu1]
Totusi, sunt foarte multi factori de care trebuie sa tinem seama atunci cand vorbim despre rezistenta la apa a unei usi si aici intra localizarea cladirii, pozitionarea ramelor sau chiar estetica arhitecturala, iar de acesti factori trebuie sa tina cont si producatorii usilor respective, daca vor sa dea usii un rating de 100% waterproof.
Iata cateva sfaturi importante pentru a te asigura ca ramele usilor tale sunt cat mai waterproof cu putinta:
Instalarea relativa la pozitionarea zidului.
Un factor de design critic este pozitia ansamblului usii, relativa la fata exterioara a zidului (peretelui). Este foarte recomandat ca ramele sa fie instalate cu un set-back de cel putin latimea unei caramizi, de la fata exterioara a zidului.
Acest set-back minimizeaza potentialul de “actiune capilara” ce poate permite infiltrari ale lichidelor la interiorul ramei si de asemenea minimizeaza scurgerea apei de pe suprafata zidului, in interiorul usii sau izolatiei acesteia.
Ramele “impachetate” sau ramele montate cu imbinarea la exteriorul zidului, nu sunt recomandate pentru zidurile exterioare.
[adsenseyu1]
Ramele sudate.
Unele specificatii sugereaza numele de “rame sudate” dar nu si daca acestea sunt rame de fata sau de tip full profile.
Rezultate cele mai comune sunt implementarea de rame cu orientare frontala si nu full profile, datorita costurilor cu mana de lucru in plus, necesare pentru cele din urma. In ciuda costurilor crescute exponential, ramele de tip continuous full profile pentru deschiderile de exterior, reduc drastic posibilitatile de infiltrare a apei si scurgerile, deoarece cele 2 piese ale ramelor au fost sudate complet.
Ramele mai economice si mai comune pot totusi sa fie produse cu o rezistenta sporita la apa si infiltrari, prin aplicarea unui material-sigiliu izolator, la imbinarea colturilor acestor rame, inainte de instalarea efectiva.
Aceasta sigilare se face numai de catre personal calificat, pentru a se asigura ca usa a fost izolata in mod corespunzator si ca respecta standardele in vigoare. Nu va recomandam sa faceti acest tip de izolari de unul singur, poate ca veti obtine o rezistenta la apa relativ buna, dar este mai sigur sa apelati la specialistii din domeniu.