Iordania

Iordania – prezentare generala

0 Shares
0
0
0

harta politica IordaniaDenumirea oficiala a acestei mici tari situate in Orientul Apropiat este Regatul Hasemit al Iordaniei.  Are ca vecini Siria, Irakul, Arabia Saudita, Israelul si Autoritatea Nationala Palestineana.

La vest acesta tara imparte cu Israleul coasta Marii Moarte.  Singura iesire la Marea Rosie se afle in sud,  Golfului Akaba,  iar micul port Akaba  il imparte cu Arabia Saudita,  Israel si Egipt. Raul Iordan este singura graniata naturala a acestei tari, celelalte granite sunt traseate cu rigla in urma Acordului Sykes–Picot.

Ammanul capitala acestui stat este un oras situat pe 19 coloine fiecare cu specificul sau. Denumit mai demult  Philadelphia acest oras a fost condus de Imperiul Roman, Bizantin si apoia fost sub stapanire britanica.  Majoritatea institutiilor culturale si de conducere se afla in  capitala Amman. Incepand cu anul 1946 Iordania si-a dobandit independenta iar conform constitutiei din anul 1952 statul a devenit monarhie constitutionala avandul ca rege pe Hussein al II-lea.

[adsenseyu1]

Populatia acestei tari este majoritara araba 99,2 % si desigur limba oficiala este limba araba iar religia este islamul sunit.  In anul 1991,  in urma Razboiului din Golf,  in Iordania s-au refugiat aproximativ 200.000 de refugiati irakieni.

Suprafata aceste tari insumand 92,300 km² este saracacioasa in resurse naturala insa are un bogat trecut istoric. Prima atestare documentara dateaza din jurul anului 2000 î.Hr. cand semitii s-au stabilit pe malul estic al raului Iordan, in timp ce canaanitii au ales malul vestic. Desigur teritoriul Iordaniei nu a fost oclotit de invadatori, in ordinea cronologica pe aici au trecut anatolienii, egiptenii, israelitii, asirienii, babilonienii, persii, grecii, caldeeni, romanii, arabii musulmani, cruciatii crestini, otomanii si britanicii . Binenteles fiecare dintre acestia au avut o contributie si au lasat urme in formare statului iordanian de astazi.

Iordania Pe lista patrimoniulul international UNESCO au for incluse, intre anii 1985 -2011, 4 dintre cele mai spectaculoase obiective naturale sau culturale ale Iordaniei. Acestea sunt : Ruinele orasului Petra, Cetatea Q’useir Amra, Situl arheologic de la Um er-Rasas, Zona protejata Wadi Rum. Pe lista patrimoniului imateriale al umanitatii UNESCO figureaza, incepand cu anul 2005, traditiile culturale ale beduinilor din zona Petra si Wadi Rum.

Acordul Sykes–Picot

In timpul primulul razboi mondial se preconiza caderea Imperiului Otoman si deci scaderea influentei acestui imperiu in zona Asiei de vest. Astfel guvernele Marii Britanii si Frantei cu acordul Rusiei, au incheiat in mod sectret, in data de 16 mai 1916 Acordul Sykes–Picot. Acest acord prevedea impartirea  provinciei arabe a Imperiului Otoman, mai putin peninsula Arabica, in zone de controlate de britanici si francezi. Un rol important in unirea triburilor dispersate in regate au avut cate un seic colaborator cu britanicii, numit peste noapte rege.

Termenii acordului au fost negociati de catre francezi  prin diplomatul François Georges-Picot si din partea Marii Britanii prin Sir Mark Sykes. Guvernul tarist rus a fost o parte minora a acordului Sykes-Picot iar in urma revolutiei ruse din octombrie 1917, bolsevicii expus acordul astfel : “britanicii au fost jenanti, arabii dezamagiti si  turcii incantati”.

Viata in Iordania

Clima aceste tari este mediteraniana si placuta aproape tot timpul anului. Ammanul este calduros si insorit mai tot timpul anului cu o medie de temperatura de 23  grade C.

[adsenseyu1]

Primavara este nu este prea cald si vremea e placuta, totul este inflorit si verde. Luniile de vara iulie si august sunt calduroase si uscate cu dimineti racoroase. Intre noiembrie si aprilie zonele Aquaba si Valea Iordanului sunt locul potrivit pentru a va petrece timpul pe meleagurile arabe. Temperaturile sunt cuprinese intre 16 si 22 grade iar ploile sunt foarte rare.

Iordania este una dintre cele mai ospitaliere tari din lume in care strainii sunt invitati de catre localnici in  casele lor, sau unde poti lasa bunuri pe strada fara a-ti fie teama ca vor fii furate.

IordaniaBucataria iordabiana , in genetal toata  bucataria araba, este foarte variata. Pe mesele iordanienilor se gasesc aperitive precum mezze, dulciuri insiropate, paine aromata, mansaf, preparate traditionale din miel, sosuri , iaurturi, orez sau fistic. Restaurantele cu specific arab din Iardania sunt pregatite sa isi intampine clientii cu astfel de bunatati.

Traditionala pipa narghileaua poate fii incercata in numeroase cafenele si restaurante. Fumatul este mai cumun in Iordania decat in Europa sau SUA iar aroma tutunului este slaba insa foarte parfumata.

Fiind o tara musulmana femeile isi acopera bratele, picioarele si parul cu traditionalul val. Acest lucru trebuie sa il faca inca de la prima menstruatie, nu pentru  ca este impus de sot  ci pentru ca asa le impune religia: sa acopere tot ceea ce poate fii seducator la o femeie. Cund sunt in public ele poarte hainele in functie de locul in care merg, acest aspect fiind foarte bine delimit.

0 Shares