Imbracamintea in lumea araba

0 Shares
0
0
0

femeie arabaIordania este o tara musulmana cu o religie foarte puternica,  femeile  trebuie sa poarte o imbracaminte care sa le acopere bratele,  picioarele si parul.  Barbatii la randul lor sunt indrumati spre a purta o imbracaminte conservatoare.

Coranul,  cartea sfanta a musulmanilor, le impune femeilor un anumit comportament si adoptarea unei tinute decente. Apostolul Paul este cel care a mentionat in Biblie faptul ca femeile trebuie sa poarte valul care sa le acopere capul dupa prima menstruatie.  Acoperirea parului,  a fetei si a tot ceea ce poate fii seducator la o femeie,  nu este un lucru impus de soti ci este o  dovada a slavirii lui Allah.
[adsenseyu1]

Hainele musulmanilor nu au un simbol anume ci doar arata faptul ca persoana care le poarte este conservatoare si respecta intru totul regulile impuse  de religie. Femeile nu parasesc niciodata casa daca  nu au capul acoperit de val. In casa acestea adopta o tinuta lejera , cu capul descoperit atata timp cat in casa sunt doar membrii familiei  sotul, copii sau parintii.

Religia ortodoxa impune si ea un comportament asemanator atunci cand o femeie intra in casa Domnului, si anume imbracamintea trebuie sa fie decenta,  modesta si neaparat sa aiba capul acoperit. Indiferent de religie oamenii trebuie sa dea dovada de smerenie, cainta si alte sentimente pe care prezenta in casa domnului trebuie sa le starneasca enoriasilor.

Hainele femeilor musulmane sunt alese in functie de locul in care merg,  fiind foarte bine delimitate. Bumbacul si inul sunt materialele de baza in confectionarea  valului sau al rochilor.  In nici un caz materialul nu trebuie sa fie transparent.  Culorile sunt diverse insa predomina albastrul marin, auriu, verde sau galben.

Valul pe care femeile musulmae il poarte este de mai multe feluri:

HijabHIJABUL.  Este valul pe care femeile il poarte pentru acoperirea capului.  Poate fii de diferite marimi, din una sau maxim 3 piese.  Culoarea hijabului este asortata cu culoarea rochiei insa intotdeauna culori pastelate.  Hijabul poate acoperi doar capul insa in functie de marime si umerii sau pieptul.

 

HIJAB AL-AMEERAHIJAB AL-AMEERA este purtat in special de eleve si studente. Ofera o nota mai eleganta insa  are un mod de prindere mai complicata fiind format din 2 piese.  Prima piesa are forma unui cilindru care este tras ape cap pentru a acoperi parul iar peste se pune a doua-a piesa in forma de trapez care are rolul de a acoperi gatul si este prinsa cu ace de siguranta.

 

KHIMAR

 

KHIMAR este acel val care acopera in intregime capul  si fata.  La fel si SHAWL-ul acesta fiind insa dreptunghiular si deseori brodat.

 

 

Ca si valul rochiile sunt  de diferite modele si asa cum spuneam sunt purtate in diferite ocazii,  alegera rochiei fiind foarte bine definita in functie de locul  sau evenimentul la care participa femeia.

jilbabJILBABUL , este rochia pe care femeile o poarta in casa. Este foarte simpla, dintr-un material usor si fara imprimeuri. Un trend nou il reprezinta o tinuta alcatuita din hijab asortat cu o bluza lunga  pana la genunchi si pantaloni extrem de largi de culara inchisa.

CAFTAN-urile sunt rochile purtate pe strada. Sunt putin impodobite , culoril sunt inchise iar materialul este ceva mai rezistent.

[adsenseyu1]

ABAYAABAYA sunt rochile pe care femeile le poarte la petreceri. Sunt extrem de elegante si rafinate. Materialele sunt de buna calitate iar lucratura este rafinata,  la fel si imprimeurile sau broderia.  De cele mai multe ori manecile acestor rochii se termina in clopot .

 

Tinuta de rugaciune este cea mai conservatoare.  Acopera in intregime corpul, este extrem de simpla si de cele mai multe ori din culori inchise.  Aceasta tinuta este alcatuita din hijab sau un khimar extrem de lungi si o rochie pana in pamant.

papuciIncaltamintea este intotdeauna fara toc, extrem de comoda si  cu talpa moale. In functie de eveniment aceatsa poate fii brodata sau cu aplicatii de margele.

Fara doar si poate femeile musulmane au o eleganta si un rafinament greu de regasit in alte culturi.

0 Shares