De ce este importanta ergonomia unui calculator?

De ce este importanta ergonomia unui calculator?

0 Shares
0
0
0

Daca sunteti un utilizator de calculator de lunga durata ca mine, ati fi observat ocazional bolile si disconforturile care merg mana in mana cu petrecerea unor lungi perioade de timp in fata PC-ului.

Stati la un monitor de ore intregi, de la an la an si, cel mai probabil, veti incepe sa observati ca durerile se maresc in frecventa si severitate. Faceti acest lucru suficient de mult si disconfortul ar putea deveni parte din rutina zilnica atunci cand va asezati la lucru sau va jucati la un computer. Cand cautati componente calculator fiti mereu atenti si la ergonomie.

Acest lucru se poate observa in special atunci cand se utilizeaza o configuratie a calculatorului in afara casei sau a biroului dvs., unde mouse-ul si tastatura, monitorul si chiar pozitia in care stati sunt diferite. Daca depindeti de computerul dvs. pentru a va face treburile aceste simptome pot prezenta o bariera majora in calea capacitatii dumneavoastra de a lucra eficient zilnic.

Slaba ergonomie a computerului dvs. poate duce la vatamari corporale permanente.

Traumatismele recurente ale tulpinilor neuronale (RSI), inclusiv afectiunile cum ar fi sindromul tunelului carpian si tendinita, sunt cele mai frecvente leziuni profesionale din America de Nord. Multe dintre aceste cazuri ar putea fi prevenite cu usurinta, dar totusi apar din cauza ignorantei simptomelor sau a severitatii vatamarii. In mod ironic, ranile repetate au fost documentate inca din 1793.

Acest ghid are scopul de a oferi o indrumare pentru identificarea si evitarea situatiilor care ar putea duce la aparitia unei leziuni repetitive si pentru a recomanda setari si produse de calculator ergonomice.

Si deducem ca, daca mijloacele de trai nu depind de munca pe calculator si daca totusi cititi acest articol, este posibil sa fiti un jucator. Nu treceti acest articol, cu exceptia cazului in care puteti fi siguri ca nu veti petrece 8 ore sau mai mult in fata computerului atunci. RSI se intampla si cu jucatorii, credeti-ma si putin prevenirea va ajuta pentru  a va mentine in joc.

Ce este o leziune repetitiva?

Ranirea cauzata de tasarea repetitiva este un termen general pentru mai multe conditii. Toate implica leziuni cauzate unuia sau mai multor muschi, oase, nervi sau tesuturi moi datorita miscarilor constante, recurente. Acest lucru este denumit, de asemenea, deteriorarea tisulara cumulativa sau CTD.

Tulburarile cauzate nu sunt in nici un caz unice pentru utilizatorii de computere, desi pe ei ne vom concentra. Ca orice prejudiciu, acestea sunt in general mai usor de prevenit decat de tratat odata ce au devenit inradacinate.

Tulburarile cauzate pot provoca leziuni permanente ale nervilor si dizabilitati. RSI cauzate de utilizarea calculatorului sunt in general in maini, incheieturi, gat si umeri si includ sindromul de tunel carpus infam, comprimarea si iritarea nervului median responsabil de senzatie la degetul mare, indexul si degetele mijlocii.

Pentru statia dvs. de lucru, mouse-ul trebuie sa fie usor accesibil, astfel incat sa nu fie nevoie sa va intindeti de fiecare data cand il folositi. Mentinerea acestuia aproape de tastatura reduce riscul de ranire. Ar trebui sa prindeti mouse-ul bine in mana, astfel incat incheietura mainii dvs. sa fie sprijinita.

Pozitia buna este importanta, bineinteles. Daca nu aveti un scaun bun cu suportul din spate, luati in considerare obtinerea acestuia.

0 Shares
You May Also Like