Cum se poate prelungi durata de folosire a bateriei?

Cum se poate prelungi durata de folosire a bateriei?

0 Shares
0
0
0

Pentru ca bateria de la laptop sa fie incarcata corespunzator va recomandam sa folositi un incarcator care sa fie de aceeasi firma ca si laptopul. Spre exemplu daca aveti un laptop Acer va recomandam sa folositi un incarcator Acer.  Urmeaza urmatoarele sfaturi simple ca sa prelungiti durata de folosire a bateriei de la laptop.

Datorita oxidarii componentelor interne, o capacitate de incarcare a bateriei va scadea in timp, si procesul acesta va fi inevitabil unul de degradare care va incepe de la data fabricatiei. Viteza cu care se va degrada o baterie litiu ion e influentata de numarul de cicluri pentru incarcare si de temperatura la care se foloseste.

Folositi si un suport de laptop cu ventilatoare pentru a pute amentine temperatura bateriei undeva sub 25 AC. Evitati sa folositi sau sa pastrati laptopul in spatiu avand temperatura mai mare de 25 AC sau mai mica de 0 grade.Temperatura ridicata peste 30 de grade este factorul principal care influenteaza durata de folosire a bateriei si capacitatea sa de incarcare.

Limitati numarul ciclurilor de incarcare. E bine sa pastrati laptopul in priza de fiecare data cand aveti ocazia pentru a evita sa faceti un numar de incarcari si nicio descarcare zadarnica  a bateriei. O cale diferita de a scoate bateria de la laptop atunci cand e alimentat in priza dar e incomod si exista riscul de a pierde datele daca se intrerupe curentul.

Utilizati bateria in mod periodic. In cazul in care laptopul este mereu conectat la curent utilizati-l pe baterie macar o data pe luna. Va recomandam sa incarcati bateria complet dar mai rar puteti sa incarcati ori sa descarcati bateria la ce nivel aveti nevoie fara sa tineti cont de nivelul maxim de inarcare dar periodic, macar o data le luna folositi bateria pana cand se descarda la 5 la suta si apoi imediat incarcati complet bateria.

Tipul acesta de incarcare completa denumita si formatarea bateriei e important sa se faca la cumpararea unui nou laptop sau a unui acumulator suplimentar. Cu toate acestea evitati ca bateria sa se descarce complet si in mod frecvent.

Numarul ciclurilor de incarcare partiala cuprinsa itre 50 de procente si 100 de procente va trebui sa fie ma mare decat acela de incarcare completa intre 5 procente si 100 la suta.

Folositi incarcatoare originale. Tensiunea pentru incarcare influenteaza si durata de utilizare a bateriilor. Daca folositi incarcatoare universale cu intensitatea curentului de incarcare mult mai mare decat cea care este specificata de producatori se va accelera si procesul prin care bateria imbatraneste. Tensiunea prea mica are rolul de a influenta in mod negativ durata de folosire a bateriei cu ajutorul incarcarilor repetate sub valoarea optima.

In momentul in care se face inlocuirea alimentatorului va recomandam sa alegeti un model care sa fie aprobat de producatorul de la laptop si nu unul din alimentatoarele care sunt universale pentru ca pot sa intruneasca absolut toate cerintele echipamentului.

Tensiunea de incarcare influenteaza durata de utilizare a bateriei. Daca folositi un incarcator universal care sa aiba o tensiune a curetului de incarcare ceva mai mare decat aceea specificata se va accelera procesul de imbatranire a bateriei.

0 Shares
You May Also Like