Cum a evoluat piata imobiliara in anul 2015?

Cum a evoluat piata imobiliara in anul 2015?

0 Shares
0
0
0

Cum a evoluat piata imobiliara in anul 2015?
Un raspuns cert la aceasta intrebare este foarte greu de dat, dar cu toate acestea putem semnala cateva directii clare de dezvoltare a segmentului imobiliar din Romania in anul 2015.

Primul semnal important pe care l-am remarcat este revenirea in actualitate a pietei imobiliare de tip rezidential. Anul acesta, cel putin pana la data curenta, a inregistrat cu 5% mai multe tranzactii imobiliare pe acest segment, raportat la anul 2014.

Important este deasemenea ca si pretul platit de romani pe metrul patrat construit a urcat in 2015, comparativ cu anul 2014 cu circa 8,2%. Astfel ca, daca in 2014 media pe tara era de 891 euro pe metrul patrat, in anul 2015 aceste este de 964 euro.

Daca facem o analiza mai nisata pe segmentul de piata rezidential in Bucuresti, observam cu usurinta ca cele mai vandute imobile sunt cele cu preturi cuprinse intre 30.000 si 80.000 de euro. O cauza a cresterii achizitiei acestor imobile o reprezinta in mod direct si programul Prima Casa.

[adsenseyu1]

Fondul National de Garantare a precizat public ca exista o crestere cu 40%, in primele 6 luni din 2015, comparativ cu perioada similara din anul 2014. Numarul garantiilor acordate in primele sase luni din 2015 fiind de 15.600, fata de 11.100 in primele sase luni ale anului 2014.

Cele mai multe garantii cu programul Prima Casa au fost acordate in municipiul Bucuresti, care ramane lider de piata autoritar si in 2015.

Apetitul pentru cumpararea unor proprietati mai luxoase ramane in continuare rezervat si destul de timid. Astfel, pe segmentul de piata al proprietatilor cu preturi variind intre 85.000 si 150.000 euro, numarul tranzactiilor a fost in continuare extrem de mic.

Piata rezidentiala, pe segmentul lux, adica proprietati cu preturi mai mari de 150.000 euro, a fost destul de stabila in acest an, comparativ cu anul trecut. Trebuie spus ca in continuare cererea pe acest segment preferential este mult mai redusa decat oferta!

Pe de alta parte trebuie precizat ca tara noastra a atras in primele noua luni ale anului 2015 tranzactii imobiliare in valoare de 600 milioane de euro, fapt ce ne claseaza pe locul trei in regiune, dupa Cehia si Polonia.

[adsenseyu1]

Pe segmentul de business, se observa o crestere a cererii de spatii mari si generoase pentru birouri, ceea ce ar putea duce la o crestere a volumului de tranzactii imobiliare de pana la 800 milioane de euro in acest an.

Anul 2014 a fost un an de revigorare a sectorului imobiliar cu cifra de 1,2 miliarde de euro in dreptul volumului de tranzactii imobiliare, reprezentand un record al ultimilor ani.

Trebuie specificat ca un cuantum de 70% din totalul acestor cifre o reprezinta vanzarile de spatii de birouri si spatii industriale. Cele mai active companii vin din domeniul IT si call-center.

Investitorii in imobile cauta spatii generoase ca dimensiune si nivel de finisare interioara care sa le ofere o productivitate mai mare pe piata chiriilor destinate companiilor.

Un exemplu bun in ceea ce inseamna spatiile de inchiriere sunt si chirii Rems imobiliare din Cluj, un oras cu o cerere foarte mare pe acest segment de spatii de birouri si spatii industriale.

0 Shares
You May Also Like