Ce s-a intamplat cu buldoexcavatoarele in 2014 si 2015?

Ce s-a intamplat cu buldoexcavatoarele in 2014 si 2015?

0 Shares
0
0
0

Ultimii doi ani 2014 si 2015, din perspectiva industriei constructiilor au fost paradoxali: in timp ce investitiile in proiecte de infrastructura au ajuns aproape de zero, efectele acestei lipse de actiune fiind resimtite din plin de catre companiile de constructii, sectorul utilajelor pentru constructii a avut vanzari in crestere fata de anii anteriori.

Aceste trend ascendent a fost sustinut de cresterea segmentului de constructii rezidentiale si de proiectele cu finantare europeana.

Dintre utilaje de constructii, buldoexcavatorul isi pastreaza popularitatea in randul utilajelor si echipamentelor de constructii. Acestea au reprezentat jumatate din numarul total de echipamente si utilaje vandute.

Romania se inscrie in randul tarilor cu un grad de monitorizare scazut si cu suprafete relativ intinse. Asistam la o eficientizare continua a acestui echipament, pe de o parte, la producatori de renume si la o renuntare la dezvoltarea acestui produs, la producatorii mici.

Ultimii doi ani au adus o crestere semnificativa si la categoria excavatoarelor pe senile mari de peste 12 tone. De asemenea, o crestere importanta a avut loc si pe segmentul excavatoarelor pe pneuri sau pe segmentul incarcatoarelor multifunctionale.

Lipsa de stabilitate in domeniul constructiilor face posibile achizitiile oportuniste in functie de contractele pe care le semneaza constructorii, fara sa se faca o planificare a necesarului de utilaje. In ceea ce priveste vanzarile de echipamente s-a simtit o crestere importanta in ultimii doi ani.

Spre exemplu, numarul de utilaje Volvo vandute a fost aproape dublu in 2015 fata de 2014 si tendinta este crescatoare. Acest lucru a fost posibil in primul rand datorita cresterii pietei, si in al doilea rand datorita cresterii continue a calitatii suportului oferit clientilor de firmele producatoare de utilaje.

Este neaparat necesar ca autoritatile publice cu atributii in infrastructura sa-si propuna o rata de crestere mai mare peste cea a economiei, mai ales pe segmentul unde investitorii privati nu au nici un rol.

Este necesar ca marile proiecte de infrastructura sa porneasca in forta si sa schimbe situatia de azi. In Romania nevoia de infrastructura este mult peste media europeana si logic ar trebui sa avem o situatie diferita de restul statelor dezvoltate ale Europei. Vanzarile de echipamente pentru constructii in ultimii doi ani au fost finantate masiv prin fonduri ale Uniunii Europene.

Acestea vor fi o sursa de finantare si in urmatorii ani, bineinteles nu in mod direct. Ce nu stim daca in 2016 si 2017 nu vom asista la o mai mare scadere a accesarii fondurilor UE, deoarece pana la momentul actual avem putine programe aprobate, acestea nefiind relevante pentru achizitiile de echipamente de constructii.

Fara sa existe programe noi pentru perioada 2014-2020 ne vom confrunta cu o stagnare sau chiar un regres a vanzarilor de echipamente noi.

Majoritatea clientilor isi propun sa astepte achizitiile de echipamente pana la obtinerea noilor subventii venite prin fonduri europene. Finantarea provenita de la UE poate duce la un reviriment in acest domeniu destul de complex al utilajelor si echipamentelor de constructii.

0 Shares
You May Also Like