Ce este un ciocan hidraulic si cum a aparut el?

0 Shares
0
0
0

Un ciocan hidraulic (ciocan pneumatic sau ciocan demolator in limba engleza engleza) este un instrument pneumatic sau electro-mecanic care combina un ciocan normal cu o dalta. A fost inventat de William Mcreavy, care a vandut apoi brevetul lui Charles Brady King.

Manipulatorii de mana sunt in general alimentati cu aer comprimat, dar unii sunt alimentati si cu motoare electrice. Anvelopele mari, cum ar fi ciocane montate pe masini de constructii, sunt de obicei alimentate hidraulic. Ele sunt folosite in mod obisnuit pentru a rupe piatra, trotuarul si betonul. Pentru scule de calitate puteti intra pe Zyg.ro.

Un ciocan actioneaza prin miscarea unui ciocan interior in sus si in jos. Ciocanul este in primul rand condus in jos pentru a lovi suprafata si apoi inapoi pentru a readuce ciocanul in pozitia initiala pentru a repeta ciclul. Eficacitatea ciocanului este dependenta de cata forta este aplicata sculei.

In general, este folosit ca un ciocan pentru a rupe suprafata tare sau piatra in constructii si nu este considerat ca echipament de imprastiere a pamantului, impreuna cu accesoriile acestuia (adica, picior de impingere, lubrifiant).

Primul burghiu cu aburi a fost brevetat de Samuel Miller in 1806. Exercitiile pneumatice au fost dezvoltate ca raspuns la necesitatile de exploatare miniera, de cariera, excavare si tuneluri. Un burghiu pneumatic a fost propus de catre un Brunton in 1844.  Primul “burghiu de percutie” a fost realizat in 1848 si brevetat in 1849 de catre Jonathan J. Couch din Philadelphia, Pennsylvania.

In aceasta masina de gaurit, burghiul a trecut prin pistonul unui motor cu aburi. Pistonul lovea burghiul si il arunca pe suprafata rocilor. Era un model experimental. In 1849, asistentul lui Couch, Joseph W. Fowle, a depus un brevet de inventie pentru o percutie cu propriul sau design.

In burghiul lui Fowle, burghiul a fost conectat direct la pistonul din cilindrul de abur; in special, burghiul a fost conectat la capul incrucisat al pistonului.

Exercitiul a avut, de asemenea, un mecanism pentru rotirea burghiului in jurul axei sale intre curse si avansarea burghiului, pe masura ce adancimea a fost marita. Pana in 1850 sau 1851, Fowle folosea aer comprimat pentru a-si conduce masina, facandu-o sa fie prima masina de gaurit pneumatica adevarata.

Cererea de ciocane pneumatica a fost condusa in special de mineri pentru tuneluri, deoarece motoarele cu abur au nevoie de foc de functionare, iar ventilatia in mine si tuneluri era insuficienta pentru a evacua fumul de incendiu; nu a existat, de asemenea, nici o modalitate de a transporta aburi pe distante lungi (de exemplu, de la suprafata pana la fundul unei mine); iar minele si tunelurile contineau, ocazional, gaze explozive inflamabile, cum ar fi metanul.

Dimpotriva, aerul comprimat poate fi transportat pe distante lungi fara pierderea energiei sale si, dupa ce aerul comprimat a fost folosit pentru a alimenta echipamentul, ar putea ventila o mina sau un tunel.

In Europa de la sfarsitul anilor 1840, regele Sardiniei, Carlo Alberto, a avut in vedere excavarea unui tunel de 12 kilometri (12,5 km) prin muntele Fréjus pentru a crea o legatura feroviara intre Italia si Franta. Necesitatea unei gauri mecanice in roca a fost evidenta si acest lucru a dat nastere unor cercetari privind exercitiile pentru patrunderea pneumatica in roci.

0 Shares
You May Also Like