Care sunt cele 3 tipuri de vin rosé și diferențele dintre ele

Care sunt cele 3 tipuri de vin rosé și diferențele dintre ele?

0 Shares
0
0
0

Vinul rosé a cucerit paharele consumatorilor din întreaga lume. Cu nuanța sa specifică și gustul inconfundabil, rosé-ul se situează undeva între vinurile roșii și cele albe, fiind de asemenea apreciat pentru versatilitatea şi fineţea sa.

Totuşi, atunci când vine vorba de acest vin, trebuie ştiut că există mai multe metode de producție, fiecare conferind caracteristici unice, astfel că scopul acestui articol este acela de a-ţi dezvălui toate secretele vinului rosé, de la istorie şi popularitate, la metode de producţie şi tipuri existente pe piaţă pentru orice gust.

Istoria vinului rosé

Desi vinul rosé este deseori privit ca o inovație modernă în lumea vinurilor, adevărul este că el își trage originea din timpuri străvechi. Prima dată când oamenii au început să producă vin, rezultatul era de multe ori un lichid cu nuanțe pale, asemănătoare cu cele ale rosé-ului de astăzi. Procesele vinificației din acele vremuri extrăgeau doar o mică parte din pigmentul strugurilor, creând astfel vinuri de o culoare delicată.

Pe parcursul secolelor, tehnicile de vinificație s-au diversificat, dar rosé-ul a rămas un reper constant, iar în ultimii ani acest vin a cunoscut o renaștere impresionantă în popularitate, fiind astăzi adoptat cu entuziasm de iubitorii de vin din întreaga lume şi transformându-se adesea în vedeta multor evenimente şi momente memorabile.

Cum se produce vinul rosé

  • Metoda saigneé

Această metodă folosită în producția vinului rosé implică ,,sângerarea” mustului după o scurtă macerare cu strugurii roșii. Acest proces extrage o cantitate limitată de culoare din coaja strugurilor, oferind vinului o culoare pală și arome subtile. Gustul este unul delicat, cu note fructate, perfect pentru zilele calde de vară, iar datorită caracteristicilor sale, acest tip de rosé se potrivește de minune cu preparate ușoare precum salatele sau fructele de mare.

  • Presarea directă

Metoda presării directe, utilizată în producția vinului rosé, presupune presarea strugurilor roșii imediat după cules, fără macerare prelungită. Astfel, vinul extrage doar o nuanță ușoară de la coajă, rezultatul fiind un rosé cu o nuanță ceva mai intensă, arome bogate și o complexitate gustativă superioară. Cu alte cuvinte, rosé-ul obţinut prin presarea directă este un vin cu o personalitate puternică, care poate acompania preparate mai condimentate sau chiar grătare.

  • Metoda amestecului

Acesta este procesul prin care se amestecă vinul roșu cu vinul alb pentru a se obține rosé. Metoda blending-ului este mai rar întâlnită, fiind specifică mai ales regiunilor viticole din Champagne, Franța, iar vinul rosé obținut prin această metodă are o culoare profundă, arome de fructe roșii și o aciditate plăcută, potrivindu-se bine cu preparate precum puiul la grătar sau paella.

Tipuri şi stiluri de vinuri rosé

Vinurile rosé se găsesc într-o varietate de tipuri şi stiluri pentru a se potrivi unei palete largi de gusturi şi preferinţe. Iată care sunt cele 3 tipuri de vin rosé şi caracteristicile specifice prin care se disting unele de altele.

  1. Vin rosé sec: Caracterizat printr-o absență notabilă a zahărului rezidual, un vin rosé sec pune accent pe aromele fructate și pe o aciditate echilibrată. În plus, este foarte versatil şi se potriveşte bine cu mai multe preparate ușoare, cum ar fi salatele sau fructele de mare.
  2. Vin rosé demisec: Prezentând şi găsind un echilibru perfect între dulceață și aciditate, un vin rosé demisec se distinge printr-un gust ușor dulceag şi funcţionează de minune alături de aperitive sau mâncăruri picante.
  3. Vin rosé dulce: Cu o dulceață pronunțată, acest vin este perfect fie pentru deserturi, fie pentru a fi savurat singur, în momente de relaxare. Aromele sale intense de fructe roșii maturate poate cuceri pe oricine şi oferi o experienţă dulce de neuitat.

Cu alte cuvinte, rosé-ul nu este doar un vin de vară, ci un companion versatil pentru multe mese și momente speciale, iar acum că ştii cum să faci alegerea perfectă pentru fiecare ocazie, trebuie doar să te orientezi către Crama Budureasca unde ai la dispoziţie o gamă foarte variată de opţiuni spre care te poţi orienta. Fie că ești un împătimit al vinurilor sau pur şi simplu un amator care își dorește să exploreze lumea vinificației, aici vei găsi, cu siguranţă, ceva pe placul tău.

0 Shares
You May Also Like