Avand in vedere ca atunci cand cumparam rafturi paleti tinem cont in primul rand de caracteristicile depozitelor vom discuta in acest articol despre cum ar trebui sa fie un depozit.
Un criteriu foarte important in momentul in care alegem spatiul pentru depozite este inaltimea pe care un depozit o are. Pentru companiile de distributie si de productie vom cauta ca inaltimea sa fie de in jur de sapte metri si pentru companiile care au ca si domeniu de activitate logistica vom avea nevoie de unsprezece metri.
Acele societati care au nevoie de spatii de depozitare in care sa fie temperatura controlata, de tip frigider, vor avea nevoie in general de spatii care au inaltimea mica, de aproximativ opt metri, in timp ce acelea care se afla afara si nu au nevoie de temperatura controlata nu au limite de inaltime obligatorie.
In ceea ce priveste constructia, un depozit ar trebui sa fie o structura solida, care sa aiba o podea rezistetna si izolatiile, acoperisul si peretii vor trebui sa se faca atent. De asemenea, depozitele trebuie sa aiba conexiuni pentru toate utilitatile necesare unei desfasurari bune a activitatii.
Un spatiu bun de depozitare are un sistem de hidranti si de sprinklere, rampe hidraulice, detectoare de fum si luminatoare, lumina artificiala buna in spatiul care este dedicat activitatilor nocturne.
Pentru stabilirea unor suprafete de care o companie are nevoie, se va calcula necesarul actual care se masoara in numarul de paleti ce pot sa intre la sol sau in rafturi verticale. La numarul acesta se adauga si suprafata pe care cei din firma considera ca o vor utiliza in urmatorul an cel putin.
Necesarul pe un an se va corela cu anticiparile de volum pentru perioade de varf din intervalul acesta.
Companiile ce inchiriaza suprafete mari vor avea si avantajul unei chirii mai mici. Acestea vor beneficia de o atitudine mult mai flexibila de la dezvoltatori, pentru a adapta spatiul in conformitate cu cerintele clientului respectiv.
Cei de la firma vor trebui sa stabileasca si daca au nevoie de birouri aflate in aria depozitelor. In general undeva intre 5 si 12 procente din suprafata zonei de depozitare se rezerva pentru spatile de birouri, pentru cei din administratie si pentru vestiare.
Companiile cu departamente mari de transport ori de vanzari pot sa aiba nevoie de un spatiu mare de birouri.
Identificarea depozitelor depinde mult si de suprafata pe care o cautam si de perioadele unde se doreste sa se inceapa activitatea. In momentul acesta este important sa gasim atat spatii mari cat si mici. In ultima vreme companiile se adapteaza acestor situatii si au descoperit ca e nevoie de in jur de sase luni pentru negocieri, dar si pentru a pregati un astfel de spatiu.
In general este mult mai simplu sa inchiriati un spatiu de dimensiuni medii. Pentru spatiile mai mici acum se face oferta pentru ca se dezvolta parcurile care au ca si tinta afacerile de tip start up. Pentru spatii mari e nevoie de un timp de amenajare de pana la un an daca acest spatiu nu este deja construit.