Bumbac versus polyester

Bumbac versus polyester

0 Shares
0
0
0

Tricourile sunt articole de imbracaminte durabile, versatile, care pot fi folosite ca imbracaminte exterioara sau ca lenjerie de corp. De la crearea lor in 1920, tricourile au evoluat si sunt disponibile intr-o gama variata de culori, modele si stiluri.

Astazi, indiferent de imprejurare, tinerii poarta tricouri personalizate, Acestea pot prezenta sloganuri politice, umor, arta, sport, oameni celebri. De asemenea, pentru promovarea evenimentelor speciale, sunt folosite tricouri personalizate.

Ce tipuri de tesaturi sunt folosite in confectionarea tricourilor? Una dintre cele mai importante calitati este polyesterdurabilitatea. Dintre cele mai frecvente tipuri de tesatura folosita este, in general,100% bumbac, amestec de bumbac si polyester, polyester.

Poliesterul este o fibra sintetica, proiectata sa fie mai puternica si mai flexibila decat fibrele naturale, cum ar fi bumbacul. Poliesterul, utilizat in tesaturile tricourilo,r este rezistent, durabil si bun la retinerea vopselurilor colorate. Tricourile din poliester pot fi purtate de multe ori fara a fi nevoie sa fie calcate, nu intra la apa.

In realizarea tricourilor se foloseste poliester de inalta calitate, avand proprietati de umiditate pentru a mentine corpul uscat, proprietati antimicrobiene pentru a combate mirosurile, transpiratia.

Dezavantajul tricourilor din poliester consta in faptul ca acest material nu este biodegradabil, necesitand colectarea acestora in containere speciale, pentru a fi reciclate. Un alt dezavantaj al poliesterului ar fi ca fibrele de proasta calitate prezinta un risc de sanatate cand intra in contact cu pielea.De aceea nu se recomanda purtarea textilelor ieftine din poliester.

Bumbacul este, fara indoiala, cel mai durabil. Este o fibra naturala care dupa ce este aruncat, se descompune in mod natural. Tesaturile din bumbac sut confortabile si nu prezinta pericol pentru organism.

Un alt avantaj al bumbacului este cel de a retine umezeala, dand un plus de racoare in zilele toride de vara, dar in practicarea sporturilor de iarna constituie un dezavantaj, deoarece umezeala retinuta poate crea disconfort sau chiar risc de imbolnavire. In timpul spalarii, bumbacul clasic intra la apa, si se usuca mai greu decat o tesatura din poliester.

Pentru ca tesaturle din bumbac sa fie rezistente, in realizarea acestora se foloseste bumbac ringspun. Tricourile fabricate din bumbac ringspun sunt mai rezistente in timp fata de cele clasice, concurand cu tricourile din polyester.

Amestecul de bumbac si polyester confera tesaturilor durabilitate. Acest amestec este folosit frecvent, deoarece, pe de-oparte, da moliciunea si respirabilitatea bumbacului si  pe de alta parte, durabilitatea si flexibilitatea poliesterului. De asemenea are proprietati de umiditate, care sunt comune tesaturlior din polyester.

Un alt tip de tesatura rezistenta o reprezinta conversia dintre bumbac organic ringspun si polyester reciclat.
O combinatie dintre bumbac si polyester o reprezinta rayonul. Rayonul este o fibra semisintetica fabricate din celuloza, ce inlocuieste matasea, lana, bumbacul. Textilele din acest material sunt moi, confortabile, potrivite pentru zone cu clima calda. Rayonul nu este un material rezistent, nu revine la forma initiala dup ce a fost intins.

Materialul textil, obtinut prin combinarea dintre bumbac, polyester si matase artificiala, este moale, respirabil si durabil.

Dupa cum se vede, ambele materiale,bumbac/ polyester, au avantajele si dezavantajel lor, ambele fiind recomandate in situatii diferite. Dintr-un anumit punct de vedere, bumbacul are un mic avantaj in faptul ca se pot obtine textile de calitate la un pret convenabil, in timp ce textilele din polyester sunt mai scumpe, pentru a beneficia de un confort ridicat si a elimina riscurile.

0 Shares
You May Also Like